RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

23 червня

Всі новини

Білорусь втрачає нейтральний статус: як Лукашенко хоче перекроїти під себе Конституцію

Білоруська влада внесла законопроект про суттєві зміни до Конституції Республіки Білорусь. Всенародне голосування призначено на лютий 2022 року.

Про це повідомило видання Zerkalo.

Так, у проекті закону пропонується наділити Всебілоруські народні збори (ВНЗ), які були створені з ініціативи Олександра Лукашенка 1996 року, реальними владними повноваженнями замість декларативних, як це було раніше. ВНЗ хочуть надати статус вищого представницького органу народовладдя. Зараз у РБ таким є парламент, тому не зрозуміло, чи ця функція перейде повністю від парламенту до ВНЗ, чи вони розділять повноваження між собою.

При цьому слід зазначити, що до складу ВНЗ входитимуть як чинний, так і колишній президенти, представники законодавчої, виконавчої та судової влади, громадянського суспільства, а також місцеві депутати. Традиційно до нього входитиме до 1200 осіб. Термін повноважень одного складу буде обмежено п'ятьма роками. Організовуватиме обрання делегатів Всебілоруських народних зборів ЦВК.

У разі прийняття такої версії основного закону, ВНЗ затверджуватиме напрямок внутрішньої та зовнішньої політики Республіки Білорусь, а також програмні документи соціально-економічного розвитку.

Крім цього, ВНС матиме право вносити зміни до Конституції, ініціювати проведення референдумів, оцінювати легітимність виборів, приймати рішення про усунення президента з посади, вводити надзвичайний та військовий стан, давати доручення держорганам. Йому перейдуть повноваження президента та Ради Республіки щодо призначення та звільнення суддів Конституційного та Верховного судів, членів ЦВК.

Відмова від нейтралітету та без'ядерного статусу

Також у поданому законопроекті відсутні згадки про без'ядерний статус Білорусі. Якщо раніше у Конституції РБ вказувалося, що "Республіка Білорусь має на меті зробити свою територію без'ядерною зоною, а держава – нейтральною", то тепер ці рядки замінені на: "Республіка Білорусь виключає військову агресію зі своєї території по відношенню до інших держав".

Також варто зазначити, що нова редакція Конституції обмежує максимальний час перебування президента на своїй посаді двома термінами, але припускає можливість обнулення президентських термінів Лукашенку.

При цьому, якщо Лукашенко вирішить "транзитувати" владу, нова Конституція гарантує йому пожиттєвий статус делегата ВНЗ і недоторканність, а також заборонить притягнення його до відповідальності за дії, вчинені ним як президентом Республіки Білорусь.

Раніше ми також повідомляли про те, що Росія загрожує Заходу розмістити у Білорусі ядерну зброю.