RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Путін шукає цапа-відбувайла: у Росії готують масштабні військові реформи

Російський диктатор Путін розкритикував оборонну промисловість РФ за її неспроможність вирішувати технічні й технологічні проблеми з військовою технікою в певні терміни. Водночас він продовжує зберігати нереалістичні очікування щодо швидкого поповнення втрат окупаційного війська. У зв'язку з цим найвище військове керівництва країни-агресорки готується до військових реформ у 2023 році.

Про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

Щодо путінської критики оборонної промисловості, то 11 січня російський диктатор публічно "вичитав" віце-прем'єра Дениса Мантурова за те, що було невиконано держзамовлення підприємствами авіаційної промисловості, а деякі з них досі не отримали держзамовлення на 2023 рік, не працевлаштовують додатковий персонал і не планують збільшувати обсяги виробництва.

Читайте також: Наступу Росії у 2023 році не буде: західні аналітики знайшли головну причину провалу Кремля

Потім Путін сказав Мантурову "не валяти дурня" і поставив кінцевий термін виконання завдання протягом місяця, коли віце-прем'єр хотів запевнити свого диктатора, що "постарається зробити все можливе".

На думку аналітиків ISW, це частина інформаційної пропагандистської кампанії Кремля, спрямованої на покращення іміджу Путіна як лідера воєнного часу, зокрема в очах внутрішньої авдиторії.

"Кремль міг би вирізати цю суперечність зі своєї офіційної стенограми (як він часто робить для більшості зустрічей Путіна, які ретельно редагуються та інсценуються), але вважав за краще оприлюднити різку відповідь Путіна, можливо, для того, щоб назвати інших офіційних осіб у Кремлі як винних у проблемах російської оборонно-промислової бази та, можливо, для погроз іншим посадовим особам", – сказали експерти.

До того ж відомо, що Путін став часто з'являтися на публіці, наприклад, відвідувати підприємства оборонної промисловості, хоч до цього 10 місяців майже не виходив із бункера. У такий спосіб він хоче зменшити критику від російських блогерів щодо відсутності передової військової техніки та нездатності РФ поставити перед своєю військово-промисловою базою завдання забезпечення воєнних дій.

Разом з цим заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу України бригадний генерал Олексій Громов інформував, що російське військове керівництво має намір збільшити чисельність особового складу ЗС РФ до 1,5 млн осіб (станом на вересень 2022 року там нараховується близько 1,35 млн осіб) і сформувати щонайменше 20 нових військових частин у 2023 році. Такі плани свідчать про готовність Кремля вести затяжну війну й планувати нові широкомасштабні бої.

Громов розповів про вищезазначене і про великі втрати Росії в особовому складі, озброєнні, техніці, вказав на наслідки міжнародних санкцій, недоліки російського військового апарату тощо. Це сталося 12 січня, тобто наступного дня після заяви Міноборони країни-терористки РФ про велику реструктуризацію структури вищого командування для своїх операцій в Україні,

"За нашими оцінками, міноборони РФ неухильно скасовує реформи Сердюкова 2008 року (які були спрямовані на раціоналізацію російських сухопутних військ і перехід до бригадної структури), відновлюючи маневрені дивізії в російських військових округах із 2013 року, але Кремль навряд чи здійснить ці реформи у терміни, що відповідають війні. Реструктуризація вищих командних структур у поєднанні із зусиллями щодо розширення військової бази у 2023 році дозволяють припустити, що РФ створює умови для довгострокових узгоджених дій проти України. Міноборони РФ також може покладати вельми нереалістичні сподівання на власну здатність швидко реструктурувати свої сухопутні війська", – резюмували аналітики.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що означають ігри силовиків у Росії: як вплине на хід війни призначення Герасимова на посаду командувача окупаційних військ в Україні.