RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Росії доведеться обирати між війною і економічною катастрофою: криза вже почалася

Росії найближчим часом не загрожує дефолт, проте є висока ймовірність масштабної економічної кризи.

Про це йдеться в матеріалі Апострофа".

Зазначається, що в РФ насправді 2022 року стався дефолт, який не суттєво вплинув на загальний стан економіки.

"Якщо говорити про дефолт із зовнішнього держборгу РФ, то він уже стався - 27 червня 2022 року про це оголосило міжнародне рейтингове агентство Moody's. А до цього, 1 червня 2022 року, під час голосування це визнав Комітет з кредитних деривативів", - розповів виданню аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

За словами колишнього члена Ради Національного банку України Віталія Шапрана, цей примусовий дефолт, викликаний санкціями, вплинув на здатність російських компаній позичати кошти в доларах і євро за кордоном. Причому не лише на Заході, а й у багатьох країнах Азії.

Проте ймовірність дефолту у РФ за внутрішнім держборгом на сьогодні мінімальна. За словами Максима Орищака, Росії поки що вдається скорочувати бюджетний дефіцит. При цьому поточний рівень державного боргу – близько 20% ВВП – досить низький (у багатьох розвинених країн він близький до 100% ВВП, а в деяких значно перевищує цей показник).

Читайте також: Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Втім, є ймовірність масштабної економічної кризи в РФ, і на думку Віталія Шапрана, така криза вже розгортається.

"За січень-лютий (2024 року) кількість банкрутств у Росії зросла на 59% порівняно з тим же періодом минулого року. Жодного дива тут немає. Зростають ставки за кредитами разом зі ставкою Центробанку РФ, відсоткове навантаження вбиває позичальників. Тобто відсотковий ризик трансформується в кредитний, а каталізатором цього є зниження ділової активності", - сказав експерт в коментарі "Апострофу".

За його словами, процес йде повільніше, ніж нам цього хотілося б. Але на ринку вже помітні великі дефолти. Наприклад той же "Роснано", або Qiwi-банк - діри закривають грошима платників податків, але ці фонди обмежені.

Щоб "погасити" наслідки кризи, країні-агресорці потрібно буде від 100 до 150 мільярдів доларів. "Ці гроші у них є, але це (криза) обмежить їх можливості продовження військових дій, - каже Максим Орищак. - Хоча, з іншого боку, низький держборг РФ може дозволити залучити внутрішнє фінансування для "оборонки".

Віталій Шапран прогнозує, що в перспективі від трьох до п'яти років у Росії можливе суттєве зниження інвестицій та падіння реального кредитування.

"А якщо при цьому залишаться санкційні обмеження, то на РФ очікує криза, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР", - резюмував експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

  • Вас може зацікавити:

Війна перейшла в нову фазу і Кремль виявився не готовим до неї

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США