RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Кремль жонглює цифрами, доходи ростуть: як Росія продовжує заробляти попри санкції

Доходи бюджету Росії зростають попри санкції, які країни Заходу ввели проти країни-агресорки за вторгнення в Україну.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Санкції? Ні, не чули! Ціна на російську нафту перевищила цінову стелю ЄС

За попередніми оцінками російського Мінфіну, в першому кварталі 2024 року ненафтогазові доходи бюджету РФ склали 5,8 трильйона рублів (62 мільярди доларів), що на 43,2% більше, ніж рік тому, а нафтогазові доходи – 2,9 трильйони рублів (31 мільярд доларів) – це на 79,1% більше, ніж у першому кварталі 2023 року.

Такі вражаючі показники можуть свідчити по певні маніпуляції з боку російської влади.

"По-перше, опубліковані дані за перший квартал, як правило, є не дуже гарною базою для порівняння через специфіку виконання російського бюджету на рубежі календарного року. По-друге, опубліковані дані включають збільшення податкових платежів, яке відбулося в 2023 році. По-третє, враховуючи, як активно Мінфін РФ у першому кварталі 2024 року залучав ресурси через ОФП (облігації федеральної позики, аналог українських ОВДП, - "Апостроф"), бюджет мав значні проблеми з ліквідністю, а опубліковані цифри - це не касове виконання бюджету, а те, що нараховано фіскальною владою, - сказав у коментарі виданню економіст, колишній член Ради Національного банку України Віталій Шапран. - Тому всі ці "підсумки" ще потрібно уточнювати".

Тим не менш, опубліковані дані все ж таки відображають поточний стан фінансів РФ, на який впливає низка об’єктивних чинників, зокрема ситуація на світовому ринку нафти.

"Нафтовий ринок надто тонко налаштований, і навіть невелике зростання дефіциту підкидає ціни на нафту вгору. Це компенсує будь-яке санкційне скорочення обсягу нафтового експорту РФ, - сказав експерт у коментарі "Апострофу" аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак. - Ба більше, високі ціни роблять вигідним утримання власного "тіньового флоту". Рентабельними стають складні схеми поставок через інші країни тощо. Боротися з цим, особливо коли РФ підігрують Китай, Індія, країни Близького Сходу та інші - неможливо. А змусити їх цього не робити теж не можна. Це надто вигідно для них".

Експерт також зазначив, що в 2023 році російський рубль девальвував на 26%, що, насправді, було вигідно для бюджету: "При тій же вартості нафти РФ отримує в першому кварталі 2024 року зростання доходів бюджету ( у рублях - "Апостроф") на 53,5% до аналогічного періоду 2023 року. І при зростанні держвидатків у першому кварталі лише на 20,1% дефіцит російського бюджету скорочується".

За словами Віталія Шапрана, Росія продовжує заробляти, насамперед на нафті, через те, що ціна на російську марку URALS пішла далеко за 60 доларів за барель. Це стало можливим завдяки використанню того самого "тіньового флоту".

"Обхід санкцій призвів до розширення географії торгівлі нафтою та зменшення дисконту між Brent та URALS, - розповідає експерт. - Другий фактор - це обмеження видобутку нафти країнами OPEC, які розраховували на кризу в Китаї, якої не сталося".

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

  • Вас також може зацікавити:

Європа влаштувала сюрприз росіянам і ламає шляхи для обходу санкцій

Грандіозний "шухер": Швейцарія почала перевіряти рахунки заможних росіян

Атаки дронів по НПЗ "переписали" бюджет РФ: доходи стрімко падають