RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

Всі новини

Як харчуватися у Великий піст без шкоди для здоров'я: поради лікарів

18 березня в Україні розпочався Великий піст, який триватиме 48 днів і закінчиться на Великдень (у 2024 році його відзначають 5 травня). У цей період прийнято відмовлятися від продуктів тваринного походження, і лише в деякі дні (з 26 по 28 квітня) можна їсти рибу. Але наскільки корисно дотримуватися такого суворого меню? Ось що про це сказано на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Читайте також: Традиційні страви пісного меню: що готувати без м'яса під час Великого посту.

Фото: pexels.com

Лікарі зазначили, що відмова від м'яса, особливо від ковбас, сардельок, копченостей та інших оброблених м'ясних продуктів, піде здоров'ю на користь. Також корисно буде збільшити кількість овочів у раціоні - вони багаті на вітаміни, клітковину, покращують роботу кишечника, стан судин, шкіри та імунітету. Але є обмеження, які підходять не всім.

За словами експертів, меню на Великий піст передбачає практично повну відмову від жирів, в яких є важливі для здоров'я вітаміни - А, Е, D, "хороший" холестерин (ліпопротеїди високої щільності), поліненасичені жирні омега-3 кислоти.

"Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, погіршуватиметься зір, може порушитися обмін кальцію і більш вразливими стануть молекули тіла до атак вільних радикалів, - йдеться в публікації МОЗ. - Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі та мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушень утворення статевих гормонів".

Читайте також: Як приготувати пісний майонез - заправку для салатів, в рецепті якої немає яєць.

Щоб компенсувати нестачу вітамінів, під час Великого посту рекомендується їсти горіхи, насіння льону, гарбуза, соняшника.

Фото: pexels.com

Відмова від яєць - також не найкорисніше рішення, адже вони є комплексним джерелом білка та корисних жирів. Якщо ви не плануєте їсти яйця під час посту, в раціоні повинні бути соєві продукти, соняшникове і гарбузове насіння, шпинат, кукурудза.

Крупи – найпростіший вибір для пісного меню, але лікарі попереджають, що харчуватися одними кашами – не здоровий вибір. Гречану, перлову, пшоняну, вівсяну та інші крупи потрібно поєднувати з насінням, грибами, овочами та бобовими. Бобові - гарне джерело білка, їх можна додавати до салатів, робити паштети та намазки на бутерброди. Йдеться не тільки про квасолю, але також про сочевицю, нут, горох.

Фото: pexels.com

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я