RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Це все спецслужби США: в Раді назвали головні версії скандалу з "чорною касою" Партії регіонів

Депутати захвилювались і чекають появи своїх прізвищ у нових епізодах з "чорною касою" "регіоналів"

Депутати захвилювались і чекають появи своїх прізвищ у нових епізодах з "чорною касою" "регіоналів" Партія Регіонів у 2012 році витратила близько 2 млрд доларів на хабарі колишнім та нині діючим чиновників Фото: УНІАН

У вівторок, 31 травня, народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив частину так званої "чорної каси" "Партії регіонів", яка відображає витрати, зроблені в першій половині 2012 року. Загальна сума витрачених коштів за цей період склала близько $66 млн та включала хабари членам Центрвиборчкому і представникам різних політичних сил - "Нашої України" і Компартії. За кілька днів до цього екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак заявив, що передав в НАБУ документи, які є "чорною бухгалтерією" ПР. За його словами, партія Януковича витратила близько $2 млрд на хабарі чиновникам і депутатам - як колишнім, так і чинним. НАБУ на даному етапі не коментує хід розслідування, зате депутати в парламенті розмірковують, хто, навіщо, і чому саме зараз "злив" документи, що потрапили до Лещенка та Трепаку.


Погасити офшорний скандал
Найпопулярнішою версією, про яку говорять в парламенті, є версія про те, що оприлюднили документи, щоб погасити так званий офшорний скандал, в центрі якого опинився президент Петро Порошенко. Це припущення поширюють насамперед представники "Радикальної партії", зокрема її лідер Олег Ляшко.

"Я вважаю, що це спроба відвернути увагу від корупції, офшорів президента і його оточення. Це так званий компромат, який спеціально тримають і вкидають порціями замість того, щоб розслідувати", - переконаний Ляшко.

Голова парламентського антикорупційного комітету, депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв радить журналістам подумати над тим, кому це вигідно, а депутат з "Блоку Петра Порошенко" (БПП) Наталія Новак припустила, що документи могли бути опубліковані для того, щоб депутати задумалися над тим, як вони "повинні" проголосувати за низку законів, які будуть прийматися в парламенті найближчим часом.

"Можливо, це зроблено для того, щоб всі напружилися перед голосуванням за зміни до Конституції, щоб хтось задумався, як йому правильно проголосувати. Я цього не виключаю", - зазначила Новак "Апострофу".

Народний депутат "Опозиційного блоку", колишній член Партії регіонів Михайло Папієв припустив, що документи повинні погасити скандал з обшуками у губернатора Михайла Саакашвілі. Папієв також звернув увагу, що документи опубліковані дуже дозовано. Це, на його думку означає, що ними хочуть торгувати. "Чому так вибірково? Чи це запрошення тим, про кого не опубліквали, мовляв "звертайтеся до нас, і ми на вигідних умовах не оприлюднимо". Якщо хочете публікувати, то покажіть вже всі ці документи", - міркує Папієв.

Ще один впливовий депутат БПП навіть припустив, що "чорну бухгалтерію" "регіоналів" вкинули з подачі іноземної розвідки. "Це американські спецслужби", - сказав депутат "Апострофу".

Прізвища "Трепак-гейту"
Найбільше постраждала репутація екс-президента Віктора Ющенка, який нібито отримав від "регіоналів" $1 млрд, а також голови ЦВК Михайла Охендовського. В оприлюднених документах також фігурує прізвище народного депутата Євгена Геллера з групи "Відродження", який був за Януковича главою бюджетного комітету Ради. Але Геллер намагався не показуватися на очі журналістам.

Як зазначив позафракційний депутат Віктор Чумак, оприлюднені Лещенком документи становлять лише 3% від загального масиву даних. Утім, народні депутати, з якими поспілкувався "Апостроф", переконані, що це не остання демонстрація і що документи "будуть поступово викидати в інформаційний простір".

Відразу після оприлюднення "чорної каси" під приціл журналістів потрапили депутати "Опозиційного блоку" та інші колишні "регіонали". У спілкуванні з пресою вони обрали стратегію "все заперечувати". Екс-представник президента Януковича в парламенті Юрій Мірошниченко взагалі засумнівався в достовірності цих документів.

"У мене поки немає впевненості, що це автентичні документи. Надто вже вони вибірково демонструються. Я багато років працював у парламенті і ніколи не стикався з тим, щоб хтось там роздавав гроші... Ні за голосування, ні за прийняття законів, ні за перехід у фракцію. Хоча розмов про це було багато", - сказав Юрій Мірошниченко "Апострофу".

Його колега Михайло Папієв також переконував "Апостроф", що документи є фальшивкою: "Сьогодні достатньо технічних засобів і народних умільців, які можуть таке намалювати. 16 грудня 2015 року прем'єр Арсеній Яценюк разом з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим заявили, що в одній київській квартирі знайшлася бухгалтерія Януковича, де було 30 печаток, документи на право власності. Ну і де ті документи? Тоді теж тиждень країна говорила".

З-поміж діючих чиновників більше всіх "засвітився" голова ЦВК Михайло Охендовський. Згідно з документами, на нього і на весь ЦВК було виділено трохи менше $3 млн. Депутати вважають, що Охендовського "злили", оскільки у нього і так було мало шансів потрапити в новий склад Центрвиборчкому. Цю думку поділяє старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк. На його думку, головною метою "папок Трепака" була дискредитація ЦВК. "В інтересах влади, президента і фракції БПП завести в Центрвиборчком нових людей, які будуть максимально лояльними, не матимуть негативного шлейфу. Я не здивуюся, якщо далі підуть заяви чи рішення самого президента щодо ЦВК", - заявив Октисюк. Експерт зазначає, що західних дипломатів в цій історії найбільше шокували саме "прямі витрати на ЦВК".

Оприлюднені документи стосуються не тільки "Партії регіонів", у них є згадки про "Нашу Україну" і Комуністичну партію. Анатолій Октисюк вважає, що "чорна каса" існує в більшості великих партій. "Депутати отримують доплати в центральних апаратах за голосування, за відвідуваність парламенту, за участь у ток-шоу, за роботу в комітетах", - пояснив Октисюк "Апострофу".

Примітно, що у фракції БПП запевняють, що ніякої "чорної каси" у них немає. "Я нічого не бачив, ніде не підписувався, ніхто мені ніяких грошей не давав. Ви мене питаєте, чи є бухгалтерія, так я з нею не стикався", - сказав "Апострофу" представник цієї фракції Олександр Черненко. І подібні заяви роблять представники всіх парламентських фракцій.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному