RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Провал з Фокіним: чергова дурість Єрмака або відволікаючий маневр

Кадрові провали глави Офісу президента можуть довести його до відставки

Кадрові провали глави Офісу президента можуть довести його до відставки Вітольд Фокин Фото: wikipedia.org

Півторамісячна епопея з перебуванням першого прем'єр-міністра України Вітольда Фокіна в складі Тристоронньої контактної групи по Донбасу добігла кінця. У середу, 30 вересня, президент Володимир Зеленський підписав указ про його звільнення. Днем раніше сам Фокін виступив на засіданні парламентської групи, де відмовився визнавати участь Росії у війні на Донбасі. Після цього питання було практично вирішене. І в даній ситуації навряд чи варто пред'являти претензії самому Фокіну, оскільки він ніколи не приховував своїх поглядів на відносини Росії і України, війну на Донбасі і анексію Крима. Питання є до Офісу президента, де спочатку схвалили призначення, а потім поспішили "злити" 87-річного екс-прем'єра. Тепер в ОП задумалися над створенням ще одного переговорної майданчика, але вже на рівні парламентів, де головну роль відводять Миколі Тищенку - куму глави ОП Андрія Єрмака.

Дурість Єрмака

Практично весь час перебування Фокіна в ТКГ супроводжувався його резонансними висловлюваннями на тему конфлікту на сході України. Він пропонував оголосити загальну амністію, ухвалити особливий статус Донбасу та виконати Мінські угоди в "правильному" порядку - спочатку вибори, а потім контроль над кордоном. Якщо чесно, то було б дивно очікувати від 87-річного екс-комуніста чогось іншого. І Андрій Єрмак, який курирує переговори по Донбасу в ОП, повинен був це розуміти, якщо тільки близьке знайомство з онучкою Фокіна не стало для нього вирішальним фактором під час призначення.

Паралельно розвивалася епопея зі зміною постанови про проведення місцевих виборів на Донбасі - головна вимога Росії для продовження переговорів в Мінському форматі. Вже тоді було зрозуміло, що Росія більше не хоче вести переговори заради переговорів - в Кремлі теж бачать падаючі рейтинги Зеленського та "Слуги народу". Тому там піднімають ставки, розуміючи, що Банковій кров з носу потрібні хоч якісь зрушення на цьому фронті, але їх немає і не буде.

В результаті питання про зміну постанови так і не винесли на обговорення парламенту. "Наскільки мені відомо, питання змін до постанови про вибори там (на засіданні фракції "Слуга народу" - "Апостроф") не обговорювалося. У порядку денному на цьому пленарному тижні цього питання також немає. Внесення змін до цієї постанови, на мій погляд, сьогодні неможливо", - поставив крапку спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Епопея з Фокіним - ще один яскравий приклад невдалої спроби ОП всидіти на двох стільцях. Прихильники курсу на примирення з Росією і надання Донбасу особливого статусу - відчувають себе обдуреними, оскільки вважали призначення екс-прем'єра до складу ТКГ знаком того, що на Банковій готові йти на компроміси. А радикальні противники політики поступок для Кремля кричать про "зраду" і називають звільнення Фокіна своєю перемогою. І ті, і інші будуть просувати ці меседжі своїм виборцям, а це значить, що рейтинги президента і "Слуги народу" впадуть ще більше.

Втім, є й інша версія. В Офісі президента прекрасно розуміли, кого призначають в ТКГ, але використовували заяви Фокіна в якості "зонда громадської думки".

"У різний час заяви робилися з різних причин. Іноді це було для того, щоб відвернути увагу суспільства від тих законопроектів, які голосувалися у Верховній Раді. Були і такі, які не мали до політики ніякого відношення. У нас були економічні проблеми: заяви робилися, щоб не говорили про ті схеми або можливі корупційні закладки, які у них були. Однак одна з головних причин - це зондування громадської думки: як відреагує суспільство на такі заяви. Мовляв, Росія не є стороною конфлікту, "нас там немає", умовно кажучи. Якщо перекласти цю бенефісну промову Фокіна, необхідно надавати амністію всім без винятку, надавати особливий статус Донбасу. В принципі, все те, чого вимагає Росія", - сказав в ефірі Апостроф Live політолог Максим Ялі.

Протестуючі спостерігають за ходом переговорів в Парижі, Київ, 2019 рік Фото: Getty images

Як би там не було, але ситуація, яка зайшла в глухий кут ще за Петра Порошенка, не стала краще за Зеленського. Удавані зрушення в переговорах, обміни полоненими, зустріч в Парижі - все це в минулому. Банковій потрібно придумувати нові ходи і там вирішили перенести гру на інший майданчик.

"Коля буде створювати шум"

"Саме позиція Ради є однією з важливих складових процесу, який спрямований на перемогу і повернення наших тимчасово окупованих територій і, в першу чергу, повернення наших громадян, які сьогодні поки що залишаються на цих територіях", - заявив Разумков в ефірі одного з телеканалів буквально за кілька днів до звільнення Фокіна.

Явне підтвердження чуток про те, що Верховна Рада готова включитися в переговорний процес по Донбасу, літає в кулуарах. Ще наприкінці серпня нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура заявив про те, що в парламенті створено робочу групу з "напрацювання спеціальних законів, спрямованих на встановлення миру в Україні". В середині вересня з'явилися чутки про те, що до складу ТКГ збираються включити нардепа і кума Єрмака Миколу Тищенка. За "дивним" збігом в той же день "слуга народу" опублікував в своїх соціальних мережах пост про те, як сильно його хвилює доля Донбасу. Хоча раніше в такій риториці помічений не був.

Уже 28 вересня Тищенко опублікував у своєму Facebook пост, в якому повідомив про перше засідання робочої групи з Донбасу, де він брав безпосередню участь.

"Як і прогнозував, тут працюють як професіонали, так і відверто слабкі представники, що працюють на роз'єднання українців по обидва боки конфлікту. Але моя позиція незмінна, і вона аналогічна позиції Президента. "Нема того боку". Перш за все є українці, яких розділила війна на Донбасі. І наше спільне завдання - об'єднати сім'ї, об'єднати людей, об'єднати Україну. Зробити все можливе, щоб якомога швидше настав Мир", - написав нардеп-ресторатор.

Навряд чи хтось при здоровому глузді може припустити, що Тищенко внесе хоч краплю конструктиву в питання миру на Донбасі. Тоді навіщо його випустили на сцену? "У Колі є відразу кілька переваг. По-перше, він реально слухняний. Це на 100% людина Єрмака. Тищенко прекрасно розуміє, що якщо Андрій злетить зі своєї посади, то "кар'єра великого політика" одразу закінчиться. Ніхто його туди і на гарматний постріл не пустить. він може ляпати язиком і говорити дурниці, але скаже те, що потрібно. По-друге, він - галасливий і медійний. Може створити видимість "движняка", а це перед виборами дуже потрібно", - розповів "Апострофу" на умовах анонімності політолог, близький до Банкової.

Микола Тищенко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Єрмаку потрібна хоч якась перемога

Глава ОП перебуває в скрутному становищі, оскільки терпить невдачі по всіх фронтах. Як розповідали нам джерела, навесні Єрмак намагався взяти на себе кураторство над усіма місцевими виборами, але зумів домогтися лише керівництва в Києві (до речі, там його представником є той же Тищенко), де "зелені" пролітають по всіх фронтах. А це означає, що вже в кінці жовтня йому доведеться давати пояснення.

"Якщо Зеленський вирішить, що з завданням не впоралися, то можуть настати жорсткі кадрові рішення. Навряд чи президент вирішить показово когось звільняти, але від прийняття рішень "цапа відбувайла" відсунути можуть", - пояснював нам інформований співрозмовник з політичних кіл в середині вересня.

Переговори по Донбасу - напрямок, що сприяв піднесенню Єрмака в перші місяці при Зеленському - теж встали намертво. Зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним, на яку так сподівалися в ОП, відкладається на невизначений термін, новим обміном полонених і не пахне, а від звітів по переговорам в "Мінському" форматі віє тугою і безнадією.

Призначення Фокіна - ще один жирний мінус в карму Єрмака. Невже в ОП не задавали екс-прем'єру елементарних питань про його політичні погляди перед призначенням? А якщо задавали і все ж вирішили використовувати в якості своєрідного "зонда", то чи вірно оцінили можливий негативний вплив на власні рейтинги? Дуже схоже на те, що глава Офісу президента, м'яко кажучи, не справляється зі своїми обов'язками, а значить не виключено, що скоро Зеленський може задуматися про його заміну. При тому, що всередині ВП є, щонайменше, пара людей, які цілком можуть зайняти цю посаду - це і перший заступник Єрмака Сергій Трофімов і найближчий помічник Зеленського Сергій Шефір.

"Мені здається, що зараз Єрмаку необхідно буде пограти в проукраїнського чиновника. Показати, що він не є зрадником, тому що занадто токсичним він стає і для президента Зеленського, який дуже чітко відстежує свої рейтинги. А вони зараз не дуже хороші. Тому Єрмак, звичайно, не хоче повторити шлях свого попередника пана Богдана і стати занадто вже токсичним, що призвело б до його відставки", - вважає політолог Максим Ялі.

Зараз в ЗМІ заговорили про те, що крім уведення в донбаські питання нардепа Тищенка в ТКГ на місце Фокіна можуть завести Маркіяна Лубківського - дипломата, колишнього посла України в Хорватії, а також близького соратника нардепа Валентина Наливайченка. Таким чином в ОП можуть спробувати хоч якось відбілити своє заплямоване реноме.

Забавно, що вийти незабрудненим з цієї брудної ситуації зумів лише Фокін. Він виринув із забуття на півтора місяці, погрівся в світлі софітів та спокійно йде назад на пенсію, грюкнувши на прощання дверима: хотів пояснити свою позицію. Я сподівався, що мене почують та зрозуміють. Але, на жаль, цього не сталося. А ця історія чітко показала, хто є хто. Я вдячний тим, хто вчора проявив свою сутність й справжні наміри. Ви намагалися закидати камінням мене, а потрапили в усіх жителів України. У всіх, хто проти війни ".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному