RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Я тебе помножу на нуль": чим був відомий Геннадій Кернес

Неоднозначна репутація і харизма - таким був мер Харкова

Кернес умер Геннадій Кернес Фото: УНІАН

"Вічний" мер міста Харкова Геннадій Кернес помер в ніч на 17 грудня від ускладнень коронавірусної інфекції в берлінській клініці "Шаріте". "Апостроф" пропонує згадати, чим був відомий одіозний харківський градоначальник.

Від слюсаря до крісла мера

Геннадій Кернес народився 27 червня 1959 року в Харкові в єврейській родині Адольфа Лазаревича Кернеса і Анни Абрамівни. Паралельно з навчанням в ПТУ працював на харківському заводі "Світло шахтаря" слюсарем. Пізніше розливав молоко на молочному комбінаті, а потім навіть організував власний бізнес по ремонту годинників в 1984 році.

Але чесна праця не приносила Кернесу бажаного доходу, і майбутній політик став займатися шахрайством. Серед його "досягнень" називають спекуляцію з чеками мережі магазинів "Берізка", гру в "наперстки", перепродаж краденого, грабежі та інше. Все це призвело до карного переслідування за статтею 143, частина 2 КК УРСР - групове шахрайство.

У 1990 року Кернеса арештовують, а в 1992 суд засудив його до 3 років позбавлення волі. Але з огляду на термін перебування в СІЗО і хорошу поведінку, був звільнений з-під варти.

У тому ж році стає керівником виробничо-комерційної фірми Акцептор, з 1994 року - голова правління АТ НПК-Холдинг.

Політичну кар'єру Кернес почав в 1998 році з обрання депутатом Харківської міської ради та очолення депутатської групи "Новий Харків - нові можливості", яку підтримували багато харків'ян. Розуміючи, що для просування в політиці йому необхідна медійна підтримка, купляє частку в найстарішій незалежній телекомпанії України Тоніс-Центр і (7 канал) і стає власником газети "Вечірній Харків".

У 2002 році став депутатом Харківської міської ради за підтримки 90% виборців і навіть встиг побувати на посаді секретаря міськради, але тільки місяць перед тим, як новий мер Володимир Шумілкін, зібравши позачергову сесію, не зняв його з посади.

Але велика політична активність і медійна підтримка все ж дала свої плоди, і в 2006 році на виборах мера Харкова перемагає соратник Кернеса - "регіонал" Михайло Добкін, а сам він знову стає секретарем міськради. По суті, Кернес був главою передвиборного штабу Добкіна. З тих пір харківський політик почав посилювати свій вплив у місті, прибирати до рук комунальне майно, землю і бюджетні кошти.

Секретар Харківської міськради Геннадій Кернес перешкоджає вилученню документів представниками управління СБУ в Харківській областіФото: УНІАН

Навесні 2010 року Геннадій Адольфович стає в.о. мера Харкова після того, як Янукович призначив Добкіна губернатором області замість Арсена Авакова. На майбутніх виборах міського голови Харкова восени того ж року в "Партії регіонів" йшли гарячі дискусії щодо висування Кернеса на цю посаду, багатьом не подобалася жорсткість і незалежність політика. Але все ж він стає кандидатом від партії влади і перемагає на виборах свого головного конкурента - Арсена Авакова з мінімальним відривом. Програвши, нинішній глава МВС звинувачував Кернеса у фальсифікаціях, але суд став на сторону обраного глави, а пізніше Авакову довелося виїхати з України в Італію, коли проти нього в Україні порушили кримінальну справу за "перевищення влади і службових повноважень".

З тих пір і починається багаторічне правління Кернеса в Харкові.

Від Помаранчевої революції до Революції гідності

Що цікаво, незважаючи на те, що з 2010 року Кернес став членом Партії регіонів, в 2004 році він підтримував Помаранчеву революцію і навіть стояв пліч-о-пліч зі своїм майбутнім ворогом Арсеном Аваковим, який і став головою Харківської ОДА після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах. Через два роки, як пам'ятаємо, мером міста став Добкін, а після сам Гепа (він себе називав гепард).

А ось після Помаранчевої революції на Кернеса звалилася низка замахів. Політику підпалювали і підривали машину, влаштовували вибух біля готелю "Національ" і на виході з міськвиконкому. У всіх замахах секретар міськради публічно звинувачував Авакова, на що тодішній глава області лише віджартовувався: "Я дуже радий, що Кернес не постраждав фізично, але, думаю, психічно йому все-таки нанесена серйозна травма".

А ось Революцію гідності в 2014 році мер Харкова категорично не підтримував і навіть організовував "антимайдани". Він різко критикував активістів Євромайдану, виступав на мітингах противників євроінтеграції в своєму місті і навіть обіцяв мобілізувати харків'ян-супротивників Євромайдану, привезти їх до Києва і особисто стояти з ними проти "якихось прибульців, які будуть тут вивішувати портрети Степана Бандери".

Михайло Добкін і Геннадій КернесФото: УНІАН

Після масових розстрілів на Майдані у 20-х числах лютого, тодішній президент Віктор Янукович втік до Харкова до Кернеса. Саме там він хотів мобілізувати своїх соратників і закликати до активних дій проти активістів Євромайдану. Але Янукович так і не з'явився на з'їзді 22 лютого і втік до РФ. Подейкують, що це стало через таємниче зникнення Кернеса з Добкіним. Уже 23 лютого мер міста полетів в Женеву на зустріч з олігархом Ігорем Коломойським, що підтвердив сам бізнесмен.

Як пізніше в інтерв'ю розповідав сам Коломойський, завдяки його розмові з Кернесом, Харків не перетворився в "ХНР", яку навіть встигли проголосити проросійськи налаштовані "антимайданівці", взявши штурмом будівлю облдержадміністрації та піднявши над ним російський триколор. Кернес, по суті, відмовився їх підтримувати і зайняв "прокиївську" позицію. А втихомирити сепаратистів допоміг Аваков, який на той момент вже очолив МВС.

Кернес, квітень 2014 рікФото: facebook.com

Утім, лояльність глави Харкова до постмайданної влади, яка раптово з'явилася, не завадила порушити проти нього кримінальні справи за статтями "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини", "Катування" і "Погроза вбивством". Кернеса підозрювали у викраденні, погрози вбивством та побитті двох учасників Євромайдану - Олександра Кутяніна і Сергія Ряполова. Але після 3 років слухання справу закрили.

Замах на вбивство

Снайперська куля потрапила в Кернеса 28 квітня 2014 року під час пробіжки. Міський голова ще з 2010 року захопився бігом і все більше приділяв часу своєму новому хобі. Трохи більше, ніж за два тижні до стрілянини, Геннадій Адольфович брав участь в напівмарафоні в Харкові, який пробіг за 1 годину 44 хвилини і 50 секунд.

Геннадій Кернес бере участь в Харківському марафоніФото: facebook.com

В результаті поранення Кернес пересів на інвалідний візок, а виконавця і замовника замаху так і не знайшли. Сам харківський політик знову звинуватив свого давнього ворога Арсена Авакова. Крім даної версії також звучали припущення, що організатором замаху був лідер харківської проросійської організації "Оплот" Євген Жилін, а також можливий переділ сфер впливу представниками кримінального світу, що переїхали до Харкова після початку бойових дій в Донбасі.

Чергова перемога на виборах в Харкові і сварка з Добкіним

У 2015 році Кернес виграє чергові вибори мера Харкова, набравши 65% голосів у першому турі виборів. З тих пір у відносинах "Гепи" і "Допи" настав розлад. Справа в тому, що Кернес мав балотуватися в мери від "Опозиційного блоку" в якому перебував Добкін. І як він пізніше розповідав в інтерв'ю виданню LB.UA, Кернес обіцяв Добкіну, що вони підуть разом: "Я приїжджаю, а там плакати "Відродження", - розповів екс-нардеп.

Кернес ж розлад у стосунках з Добкіним пояснював так: "Мої інтереси і інтереси Михайла Добкіна розійшлися тоді, коли він забув, що таке Харків".

Добкін и Кернес, 2014 рікФото: facebook.com

Останні місяці життя

У середині вересня стало відомо, що Кернес хворий на коронавірус і перебуває у важкому стані, а в ніч на 17 вересня його вивезли з Харкова на лікування до берлінської клініки "Шаріте".

Дуже довгий час про реальний стан здоров'я міського голови не було нічого відомо. І в ЗМІ навіть кілька разів з'являлася інформація про те, що Кернес помер. Цю інформацію спростовували його друзі і рідні.

У той же час в Україні стартували чергові місцеві вибори. Дуже багато розмов і чуток ходило на рахунок того, а чи висуватимуть Кернеса на посаду мера Харкова. В останній момент його партія "Блоку Кернеса - Успішний Харків" все ж реєструє свого лідера на виборах, де він перемагає в першому турі з результатом 60,34% голосів.

Громадськість знову задається питанням, коли ж новообраний мер повернеться в місто, на що отримує невпевнені обіцянки Фукса: "До кінця року". 9 грудня перша сесія депутатів нового скликання Харківської міської ради визнала відсутнього в Харкові Геннадія Кернеса мером міста без складення присяги. А вже 11 грудня його близький друг і бізнесмен Павло Фукс повідомив, що у Кернеса відмовили обидві нирки і різко погіршився загальний стан.

А в четвер, 17 грудня, стало відомо про смерть Геннадія Адольфовича. Похорон Кернеса відбудуться наступного тижня. До проведення позачергових виборів виконувати обов'язки міського голови буде секретар міськради Ігор Терехов, якого вважають людиною, близькою до Арсена Авакова.

"Давай заново, Міша, все ф*гня" і "помножу на нуль"

Геннадій Кернес часто поводився по-хамськи і не соромився матюкатися навіть перед камерами. Тому свідчать численні відеоролики в інтернеті з його часто крилатими висловами. І першим, про який досі згадує вся Україна, став передвиборний ролик Михайла Добкіна в 2006 році, точніше сам процес зйомки, якою керував Кернес.

"Давай заново, Міша, все ф*гня", "Ти читай те, що тобі дали, тільки з виразом", "Ти можеш сказати те ж саме, але з виразом і мімікою обличчя? Це пісна ху*ня якась, бл*дь!", - це не повний набір фраз Кернеса, які моментально розійшлися на меми серед користувачів мережі.

Не менш популярною цитатою стала фраза харківського градоначальника "помножу на нуль" з відео, де він вичитує директора комунального підприємства "Міськліфт" Анатолія Кандаурова в 2012 році. Кернес, звернувшись до головного ліфтера, тоді сказав: "Дивись, сучий пес, якщо ти ще раз так поставишся до своїх обов'язків, я тебе помножу на нуль".

Виступи мера перетворюються на справжні вистави, які не залишають без уваги нікого. Яскравий приклад тому один з ефірів "Шустер Live" в 2013 році. Тоді Геннадій Кернес, звертаючись до депутата від партії "Свобода" Ігоря Мірошниченка, заявив: "якщо ви тільки спробуєте його (ред. - пам'ятник Леніну) зламати, я вам як харківський міський голова кажу: я вам зламаю дві руки і дві ноги... приїжджайте до Харкова, а не в Охтирку. Приїдете до Харкова, і Ви все зрозумієте, де Ваше місце... Ви зрозуміли? Фільм "Джентльмени удачі" подивіться - ось там буде ваше місце!".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному