RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Російське літо" на Донбасі: як Москва намагається залякати Київ і Захід

Кремль продовжує агресивно блефувати

Кремль продовжує агресивно блефувати Фото: Getty images

У лютому виповнюється шість років з моменту підписання другої серії Мінських домовленостей, які формально діють досі. Угоди були підписані попередньою владою під дулом російського автомата. Завдання Кремля досі залишається незмінним - використовувати ОРДЛО як інструмент для повзучого демонтажу української державності. Шантажуючи Україну і Євросоюз військовими ескалаціями, російська влада систематично переводить стрілки на Київ, який нібито не хоче виконувати угоди та виношує агресивні плани щодо власної території. Як саме російська влада розгойдує ситуацію навколо окупованого Донбасу, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Донбас не кинемо"

Кремль продовжує розкручувати тему окупаційного "форуму" в Донецьку. У голови російських громадян агресивно вбивається думка про те, що "київські реваншисти" нібито хочуть добити "республіки" ОРДЛО, але Москва обов'язково стане на їх захист. Пропагандистка Маргарита Симоньян, яка відзначилася скандальними заявами на "форумі" в Донецьку, на нещодавній зустрічі з президентом Володимиром Путіним відзвітувала про візит в ОРДЛО.

Як повідомляє російський "Комерсант", Маргарита Симоньян заявила, що мешканці окупованого Донбасу в розмові з нею нібито "відповідали двома фразами: або що майбутнє своє бачать в складі РФ, або що вони вже в Росії".

Як аргумент на користь існування як би "російського Донбасу" доводиться той факт, що на окупованій території Москва роздала населенню близько 100 тисяч російських "паспортів". Передбачається, каже Симоньян, що до осені сукупно буде видано близько 500 тисяч кремлівських "аусвайсів".

Далі Маргарита Симоньян задалася питанням: якщо в 2014 році була "російська весна", то чи не час влаштувати на Донбасі "російське літо", відкрито анексувавши українську територію. Як повідомили російські ЗМІ, Володимир Путін у відповідь сказав, що питання ОРДЛО складне і важливе саме по собі, і він як глава держави може ухвалювати такі рішення ("приєднання" Донбасу) тільки в інтересах всіх росіян.

"Але ми ж не кинемо Донбас?", - перепитала Маргарита Симоньян. Російський президент на це відповів ствердно.

"Ви розумієте, звичайно, у мене перед очима стоять деякі люди, які отримали травми та каліцтва, особливо діти, на Донбасі. Але на наших з вами - я говорю на наших з вами, тому що ви - четверта влада - на наших з вами плечах величезна відповідальність за Росію в цілому. І перш ніж прийняти якесь рішення, ми повинні подумати про наслідки будь-якого нашого кроку. Донбас ми не кинемо. Незважаючи ні на що", - процитували Володимира Путіна російські ЗМІ.

Як пояснив в бесіді з "Апострофом" керівник Українського інституту політики Руслан Бортник, російське керівництво такими діями і заявами намагається тиснути на Офіс президента Володимира Зеленського, шантажуючи масштабними військовими загостреннями.

"Переговорний процес по Донбасу зайшов в глухий кут через відсутність прогресу саме в політичній частині "Мінська". У хід знову пішли снайпери та розвідгрупи. З іншого боку, Москва, проводячи "форум" в Донецьку, шантажує Україну. Росіяни демонструють готовність йти на політичну ескалацію в частині визнання "республіки" ОРДЛО, які претендують на всю територію Луганської та Донецької областей. Має місце завуальована військова загроза "приєднати" до ЛДНР ще кілька районів Донбасу", - говорить Руслан Бортник.

"Київські реваншисти"

Кремль маніпулює тим, що Володимир Зеленський і "Слуга народу" йшли на вибори під гаслами досягнення миру. Але в розумінні російської влади, припинення війни на сході можливо тільки за умови політичної капітуляції Києва: "особливий статус" Донбасу, зміна Конституції під інтереси "республік", формальне повернення ОРДЛО під контроль України, але зі збереженням російського контролю.

Володимир ЗеленськийФото: president.gov.ua

"Росія, починаючи з 2014 року, націлена використовувати Донбас для дестабілізації і руйнування України як держави. Нинішні дії і заяви (Путіна і Симоньян - "Апостроф") - зовнішні прояви такої стратегічної лінії. З приходом Володимира Зеленського були спроби переглянути відносини з РФ в питаннях окупованих територій (Крим і Донбасу), влада спробувала модернізувати переговори з Кремлем, але результату це не принесло. Причина, знову-таки, в тому, що Кремль зараз веде ту ж лінію, що і в 2014-2015 роках. Зараз в Офісі президента в цілому зрозуміли, що позицію РФ змінити не вийде, а тому потрібно шукати нові підходи. Як варіант, залучати до процесу США та шукати інші переговорні майданчики замість Мінська. Білорусь в нинішніх реаліях уже не є нейтральною стороною", - сказав в коментарі "Апострофу" заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Кремль з перших днів агресії проти України покладає відповідальність за свої дії виключно на Київ. За версією росіян, Москва в Криму і на Донбасі нібито захищала російськомовне населення від неіснуючих українських фашистів, а також блокувала виникнення на півострові військових баз США. Типова поведінка агресора - перекладання відповідальності на жертву.

У загостреннях на лінії фронту нібито винен теж Київ. Бойовики тут активно підспівують Кремлю. У так званій "ДНР" заявили про підготовку українського командування до активізації бойових дій. Так званий депутат "Народної ради ДНР" Олександр Камишов, переклавши всю провину на Україну, заявив, що про це свідчить заява глави делегації Києва в контактній групі щодо Донбасу Леоніда Кравчука про необхідність дзеркально відповідати на обстріли. Паралельно з цим в російських державних ЗМІ йде хвиля, що США озброюють Київ, щоб відбити ОРДЛО.

На слова Леоніда Кравчука зреагував і депутат заступник голови комітету Держдуми РФ у справах СНД Костянтин Затулін, пригрозивши військовою відповіддю, якщо Київ зважиться звільнити ОРДЛО від кремлівських окупантів.

"На українському боці сьогодні посилюються реваншисти, а також бажаючі під прикриттям нової американської адміністрації здійснити повернення Донбасу - і дії президента України Володимира Зеленського про це говорять. Росія повинна зробити все, щоб цього не допустити. Президент Росії Володимир Путін вже попереджав, що спроба силою вирішити це питання може привести до плачевних результатів для України в цілому та для її державності... Треба виходити з цього. Якщо це було заявлено, воно повинно бути здійснено, якщо виникне така загроза", - заявив Затулін.

Перемир'я - все

Обстановка на лінії зіткнення загострюється з кожним днем. Ніякого перемир'я на Донбасі вже немає, зазначають експерти. Росіяни ще до історії з "форумом" в Донецьку і скандалу з санкціями проти кума російського президента Віктора Медведчука почали використовувати проти ВСУ тактику снайперського вогню.

Снайпер "Руської Православної Армії" в Донецьку, 2014 рікФото: Getty images

"Як свідчить дані розвідки, по нашим солдатам стріляють саме кадрові російські військовослужбовці. На території окупованого Донбасу росіяни проводять "вчення" для своїх снайперів. На постійній основі відбувається ротація снайперських груп, що можна простежити за інтенсивністю обстрілів", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Одна з цілей росіян - посварити Київ з керівництвом Німеччини та Франції перед черговим раундом переговорів. "Путін і Росія почали нову фазу загострення. Москва діє в колишньому режимі "ескалація-деескалація". Ситуація зазвичай загострюється напередодні чергових переговорів. Коли в Києві запропонували залучити до переговорів американців, Москва почала тиснути на Офіс президента, щоб українська влада сама відмовилася від перемир'я, і, можливо, пішла на поводу у провокацій. У такому випадку Кремль може апелювати в Заходу, що нібито саме Київ винен в ескалації. Сам формат Мінських угод дозволяє росіян діяти в такому режимі", - додав Михайло Самусь.

На участь США в переговорах по Донбасу Москва точно не погодиться. Росіянам зручніше вести діалог саме з європейцями, які налаштовані менш категорично.

Агресивний блеф

Раніше Володимир Путін, виступаючи на форумі в Давосі пригрозив Заходу великою війною, якщо Євросоюз не відступиться від політики санкцій. Лінію на загострення продовжив глава МЗС РФ Сергій Лавров, який заявив про силові можливості розриву відносини Кремля та ЄС.

"Виходимо з того, що ми готові. У разі, якщо ще раз побачимо, як уже відчули неодноразово, що в якихось областях накладаються санкції, що створюють ризики для нашої економіки, в тому числі в самих чутливих сферах. Ми не хочемо ізолюватися від світового життя, але треба бути готовим до цього. Хочеш миру - готуйся до війни", - заявив глава російського МЗС.

"Форум" в Донецьку, висловлювання Володимира Путіна в Давосі та його погрози "не залишити" Донбас, слова Маргарити Сімоньян про "російське літо", а також кремлівські претензії на адресу Брюсселя - ланки одного військово-дипломатичного ланцюга.

"Російське керівництво демонструє Україні і Заходу, що не має наміру змінювати свою політику щодо окупованих територій, незважаючи на санкції. Візит глави європейської дипломатії Жозепа Бореля в Москву завершився нічим. На даний момент росіян дратує, що Київ став діяти більш жорстко щодо ОРДЛО, а також проросійських сил в Україні і пов'язаних з ними телеканалів. Стиль поведінки росіян не змінюється. Ми спостерігаємо активні військові навчання, які Москва проводить в прикордонних з Україною областях, а також в окупованому Криму. Російська військово-політична машина не збавляє обертів", - каже Олександр Мусієнко.

Утім, експерти сходяться в тому, що подібна поведінка росіян - агресивний блеф. У 2015-16 роках, при адміністрації Барака Обами, коли Кремль вже вторгся в Крим і на Донбас, російські дипломати, чиновники і пропагандисти вели себе так само: погрожували влаштувати "Новоросію" на всьому південному сходу України, послати танки на Київ, застосувати важку авіацію і навіть використовувати ядерну зброю. Нічого такого не сталося, оскільки реальна економічна і політична ціна масштабної агресії на той момент для Кремля була непідйомною.

Як і шість років тому, Москва намагається взяти Київ і Захід на переляк, розраховуючи, що "м'якотілі" європейці будуть схиляти Офіс президента Зеленського до невигідних рішень. Володимиру Путіну для початку потрібно, щоб Банкова пішла на "прямий діалог" з окупованими Донецьком і Луганськом для обговорення політичних перспектив ОРДЛО. Саме заради цього Москва вустами пані Симоньян і погрожувала Києву гарячим "російським літом".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному