RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Переведення стрілок: чи повірять "Дубині" Коломойського в США

Звинувачення нардепа Дубинського на адресу Банкової виглядають вельми штучно

Звинувачення нардепа Дубинського на адресу Банкової виглядають вельми штучно Олександр Дубінський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Після потрапляння під американські санкції, а згодом й виключення з президентської партії, нардеп Олександр Дубінський вирішив перекласти на Банкову відповідальність за дискредитацію Джо Байдена, в якій він брав участь разом з ще одним скандальним нардепом Андрієм Деркачем. Про те, які неприємності чекають представників нинішньої влади, і чому "прилетіти" може навіть їхнім попередникам, розбирався "Апостроф".

Дубінський проти Зе-команди

У четвер, 18 березня, виключений із фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський, близький до олігарха Ігоря Коломойського, заявив, що Офіс президента вимагав від нього створення парламентської тимчасової слідчої комісії по плівкам Байдена-Порошенка та підштовхував до участі в прес-конференції з Андрієм Деркачем.

"І саме Офіс президента вимагав від мене участі в прес-конференції, де Деркач (народний депутат, перебуває під санкціями США, - "Апостроф") оприлюднив ті плівки. Я не маю відношення до їх публікації і тиражування. Так ось, спеціально для аферистів і шахраїв з Банкової нагадую, що я тоді від участі в цій афері відмовився і тоді створювати слідчу комісію довелося особисто голові фракції Давиду Арахамія", - заявив він.

Дубінський додав, що Арахамія нібито "намагається замести сліди у справі плівок Порошенка-Байдена".

"Тому що саме він збирав і підбирав людей в слідчу комісію по оприлюдненим Деркачем плівкам, саме Арахамія проводив через регламентний комітет відповідну постанову і потім реєстрував її і намагався включити до порядку денного", - додав він.

Арахамія не зволікав з відповіддю на звинувачення колишнього "слуги". За його словами, після введення санкцій Дубінський зіткнувся з низкою життєвих незручностей - йому навіть проблематично проводити фінансові операції, і зараз він звинувачує інших у тому, в чому сам винен.

Невеликий екскурс в історію. 19 травня 2020 року на прес-конференції в Києві Деркач представив запис телефонної розмови, що нібито відбулась трьома роками раніше між президентом України Петром Порошенком і Джо Байденом, який в той час займав пост віце-президента США. У ній, серед іншого, йшлося про відставку генпрокурора України Віктора Шокіна, який розслідував справу компанії Burisma, до якої був причетний син Джо Байдена Хантер. У Байдена тоді ці записи назвали повністю відредагованими.

Але на цьому все не закінчилося. На спільній прес-конференції в листопаді 2019 року Деркач і Дубінський озвучили звинувачення на адресу Burisma, нібито висунуті Генпрокуратурою України, і звинуватили Хантера Байдена в тому, що за роботу в Burisma йому платили "гроші громадян України, отримані злочинним шляхом".

Ключовим моментом в цій історії, безумовно, є те, що на той час президент Дональд Трамп і його оточення в розпал виборчої кампанії 2020 року намагалися використовувати записи для дискредитації Байдена. Про що після перемоги головним фігурантам швидко нагадали. Американський Мінфін вніс Дубінського і Деркача до списку санкцій. Днями розвідка США прямим текстом заявила про те, що " Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача".

Олександр Дубинський і Андрій Деркач Фото: УНІАН

Фанатам Трампа - приготуватися

У всій цій історії з плівками Порошенко-Байдена і співпрацею українських політиків з адміністрацією Трампа відзначилися ще два відомих персонажа: екс-генпрокурори Віктор Шокін і Юрій Луценко. Вони давали інтерв'ю адвокату Трампа Рудольфу Джуліані і його асистентам, які пізніше передали в Держдеп, а також неодноразово "світилися" у ЗМІ, де наполегливо "качали" тему Burisma. До слова, цікаво, що коли Шокін озвучував версію з приводу корупції Байдена в коментарі виданню The New York Times, співавтором статті була Юлія Мендель - нинішній прес-секретар Володимира Зеленського.

Перемога Байдена кардинально змінила ситуацію для всіх його опонентів в Україні. За словами колишнього міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, в Вашингтоні точно не забули про роль Шокіна і Луценка в дискредитації Байдена, а Петро Порошенко, якому знову став близький Луценко (останній запустив власну передачу на "5 каналі"), помиляється, вважаючи, що американці будуть його автоматично підтримувати.

"У американців ніхто нічого не забуває. Вони для цього наймають дуже багато людей. Але чи будуть вони використовувати інформацію про те, чим займалися Луценко і Шокін, залежить від того, що для них зараз принципово важливо. Тому якщо у Порошенка вважають, або хочуть когось переконати, що американці будуть його автоматично підтримувати, то мені здається, що ці люди серйозно помиляються. Справа в тому, що зараз однією з головних тем, в тому числі і в зовнішній політиці, є боротьба з корупцією. Отже, присутнє бажання триматися подалі від тих, кого звинувачують в масштабній корупції. Виправдані чи ні такі звинувачення щодо Порошенка - вони звучали серйозно. І навряд чи хтось захоче зв'язуватися з тими, проти кого є такі звинувачення, поки фігурант від них не відмиється. Поки я не сказав би, що в цьому плані щось змінилося", - каже Грищенко в коментарі "Апострофу".

Разом з тим, політичний експерт Віктор Небоженко звертає увагу на цікаву деталь щодо майбутнього екс-генпрокурорів.

"З Шокіним цікава ситуація, його рідня, кажуть, живе в США, як і родичі Деркача (батько нардепа, екс-глава СБУ Леонід Деркач вже близько 10 років живе за океаном, -" Апостроф "). Дивне покарання: надання можливості вільно жити в США, тому навряд чи будуть якісь наслідки для колишнього генпрокурора. Що стосується Юрія Луценка, який теж співпрацював з адміністрацією Трампа, то це майстер притягувати неприємності до себе, чи далі - тим страшніші, але поки йому щастило. Людина цілком серйозно без вищої юридичної освіти грала роль генпрокурора - будь-який Чичиков позаздрить! Втім, спроба знову стати публічним і вести шоу на каналі Порошенка може призвести до нових неприємностей саме по американській лінії", - вважає Небоженко, відзначаючи, що в Україні Шокіна теж не будуть переслідувати, адже нинішній генпрокурор набагато слабкіший за нього в професійному плані, і Банкова побоїться чіпати прокурора-пенсіонера.

Віктор Шокін Фото: Getty images

Чи врятує Коломойського "переведення стрілок"?

Що ж стосується Дубінського, то той, перекидаючи відповідальність за сприяння Трампу проти Байдена на Банкову, явно намагається вигородити себе. Але чи можна вірити цим заявам? Тут питання в довірі до заяв обох сторін, говорить Костянтин Грищенко.

"Судячи з останніх двох років, навряд чи Офіс президента міг до чогось примусити пана Дубінського. Швидше, він міг кого завгодно до чогось примусити. Тут питання в тому, наскільки в нинішній ситуації можна довіряти заявам тієї чи іншої сторони. За суттю, це фоновий шум, який ні на що не впливає ", - говорить дипломат.

Експерт МЦПД Ігор Петренко також зазначає, що ролик колишнього "слуги" Дубінського виглядає неправдоподібно.

"Заява Дубінського - "холостий постріл", жодного ефекту від неї не буде. У США прекрасно знають, що в команді Зеленського свого часу ухвалили рішення відгородитися від будь-якого можливого втручання у вибори в США. Якби заява Дубінського була правдою, то він би зробив її відразу після застосування американських санкцій", - зазначає Петренко.

Крім того, політолог звертає увагу на те, що маневр Дубінського, який намагається "перевести стрілки" на Банкову, може бути грою його патрона - олігарха Ігоря Коломойського, який намагається втекти з-під американського пресу.

"Дубінський остаточно порвав з владою. Був вигнаний з фракції, позбавлений керівництва обласною організацією, виключений з партії. Його патрон Коломойський зараз перебуває під прицілом Банкової: його людей вигнали з "Центренерго", готується зміна голів комітетів, в тому числі близького до олігарха голови комітету з ПЕК Андрія Геруса. Тому маневр Дубинського міг бути насправді маневром Коломойського ", - додає Петренко.

Зазвичай чуйка медіа-кілера рідко підводила колишнього "слугу", але цього разу він, схоже, запізнився із заявою, вважає Небоженко.

"Ні до чого заява Дубінського не призведе, адже він запізнився: треба було говорити до появи доповіді американської розвідки, де чітко сказано, що все це пов'язано з Деркачем, Путіним і Порошенком. Адже Деркач прямо говорить, що отримав плівки Байдена-Порошенка саме з адміністрації Порошенка. Крім того, в громадській думці існує недовіра як до Арахамії, так і до Дубінського. Навіть якщо Дубинський говорив напівправду, до нього - жодної довіри. А про Арахамію годі й говорити. Зараз він захищається від Дубінського: то говорить про "брудну білизну", то про "кинуту наречену" - все це з різних фейлетонів. При цьому - хто тоді наречений? Він знову не подумав", - іронізує експерт.

Тим часом, обговорюючи виправдання Дубінського щодо участі в "плівковому" скандалі, мало хто відзначив, що принаймні третину свого ролика він присвятив зовсім не темі плівок Порошенко-Байдена. Депутат чомусь заговорив про кримінальність Леоніда Кучми і Володимира Литвина.

"Навіщо Коломойському зараз займатися криміналізацією Кучми - невідомо, такий ось "далекий постріл". Можливо, це боротьба з Пінчуком, для якої як завжди використовують Дубінського, тобто йде стара боротьба двох дніпропетровських олігархів", - зазначає Небоженко, додаючи, що у серйозної політичної заяви повинна бути лише одна тема, а в ролику Дубінського явне "роздвоєння".

"Дубінський і Арахамія нагадують іншу пару артистів-авантюристів - Дмитра Гордона та Олексія Арестовича. Вони про серйозні речі говорять, але типажі винятково фейлетонні, і довіряти їм не можна", - робить висновок політолог.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному