RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відставка Авакова потрібна владі, щоб загасити великі скандали - генерал СБУ

Ігор Гуськов про відставку очільника МВС Арсена Авакова

Ігор Гуськов про відставку очільника МВС Арсена Авакова Фото: Апостроф

У вівторок, 13 липня, як грім серед ясного неба пролунала новина про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Спершу це були чутки, а потім з'явилася і офіційна інформація, а також заява пана Авакова про відставку. Новина викликала бурхливу реакцію у ЗМІ і соцмережах - одні нескінченно радіють відставці, а інші задають питання, "а чи буде краще?". І хоча до Авакова є безліч питань, в його проукраїнській позиції мало хто сумнівається. Як глава МВС відстояв Харків у 2014-му, в чому він сьогодні корисний Україні і чи є в країні людина, яка зможе замінити Авакова на цій посаді - про це в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповів генерал-майор запасу СБУ, експерт Українського центру аналітики та безпеки ІГОР ГУСЬКОВ.

- Ходять чутки, що "Слуга народу" або веде консультації, або вже зібрала голоси за відставку Арсена Авакова з посади. Але ж він у нас "вічний" міністр після Революції 2014 року. Ваша оцінка цього кроку і взагалі діяльності Авакова?

- Я торкнуся саме того, яку роль Аваков з його потенціалом як політика, керівника, і як людини, що протистоїть, зокрема, агресії, міг би зіграти на Донбасі. Я хотів би нагадати: до Авакова може бути абсолютно різне ставлення і заслужено.

На одній шальці терезів лежить справа Шеремета та інші справи, які викликають безліч критики серед патріотів. Але є і друга сторона медалі - в 2014 році Харків залишився українським завдяки особисто Авакову. Я був свідком цього - і не як посадова особа, а як громадянин України, що на той момент перебуває у Харкові.

Я бачив повну безпорадність СБУ, центральна будівля якої була обкладена мішками з пісками на той момент. Вона знаходиться в 150 метрах від захопленого міськвиконкому. І фактично виходили тільки оперативники, про жоден штурмі навіть мови не було.

І я бачив з боку штурм будівлі. Це була справа кількох хвилин. Зайшли, взяли, зв'язали, і Харків залишився Харковом. Було звільнено будівлю міськради. Її брали бійці спецпідрозділу МВС. І за цю операцію особисто відповідав Аваков.

Читайте: Кінець епохи Авакова: чому глава МВС йде зараз

Його здатність успішно вирішувати питання щодо звільнення та боротьби з тероризмом була доведена в Харкові. Вона не була доведена, наприклад, в Луганську. Нагадаю, що тоді були розподілені ролі. Хтось відповідав за Харків, хтось за Крим, який випав на той момент. Найскладніша ділянка, безальтернативно програна. Ми пам'ятаємо, хто відповідав за Донецьк, хто за Луганськ, який був провальною операцією на той момент. І за неї несе відповідальність насамперед СБУ. Про це теж треба дуже чітко говорити.

А в Харкові - МВС вистояло. У Авакова є величезний потенціал, тому, коли ми говоримо про відставку, то треба розуміти, що тут, швидше за все, політика, яка важить більше, ніж те, що на шальках терезів всіх його переваг і недоліків.

Ще раз кажу, я зараз постарався бути суб'єктивно-об'єктивним. Тобто говорю свою точку зору, виділяючи як достоїнства Авакова, так і ті моменти, які на сьогоднішній день викликають у мене неприйняття. Так само, як у тих моїх колег, або тих, з ким я був в АТО, і тих, хто на сьогоднішній день виходить на демонстрації, вимагаючи відставки Авакова.

- Ви ж з ним особисто знайомі?

- Звісно. Ми не є друзями, у нас є відмінності і в пройденому шляху. Але в той же час я неодноразово був на тих нарадах і такій в неформальній обстановці, де міг краще пізнати Арсена Борисовича і дізнатися його оцінки ситуації в країні, агресії Росії, того що Україна зробила або не зробила, коли спілкування не було обмежено камерами для ЗМІ. Повірте мені, я не маю жодного сумніву, що Аваков - патріот України.

- Як вважаєте, відсутність публічних політичних амбіцій допомогла йому протягом семи років бути на цій посаді?

- У Арсена Борисовича достатньо спікерів, які можуть дати оцінку саме політичних амбіцій.

- Мені цікавий ваш аналіз з боку, аналіз силовика не з його відомства.

- Я вважаю, що він має дуже хороші якості управлінця. Це людина, яка може не лише приймати рішення, але й нести за них відповідальність. Найголовніше - це людина, яка здатна в потрібну хвилину дуже чітко позначити свою позицію на ті загрози, з якими стикається Україна. Причому він не намагається шукати політичні кон'юнктури в цьому. Треба йому віддати належне.

Що стосується другої сторони медалі, як я вважаю, спроби приборкати і ввести в контрольоване русло ті патріотичні тенденції або патріотичні рухи, які на сьогоднішній день не підконтрольні Арсену Борисовичу - то це теж існує. Я не можу внутрішньо погодитися з тими діями, які здійснює МВС щодо багатьох українських патріотів, звинувачуючи їх в тих злочинах, які, м'яко кажучи, ще абсолютно не доведені.

- Але ж не це стало причиною для його зняття з посади? Ви ж самі сказали, що предметом або причиною цього стала політика.

- Підкреслюю, до влади можна ставитися по-різному. Але, на мій погляд, зараз дуже багато робиться для того, щоб збити градус напруження, який поступово зростає в суспільстві щодо чинної влади, щодо тих подій, які пов'язані з великими скандалами.

Ініціювання відставки Авакова, зокрема, на тлі того скандалу, який розігрівається з ПВК Вагнера - я не виключаю, що це теж одна з причин. Задовольнити суспільство хоч у чомусь, тому що вимоги відставки Авакова досить популярні в суспільстві.

- Кажуть, що гідної альтернативи Авакову немає. Ви бачите керівників, які можуть таку потужну структуру очолити?

- Я не беру на себе таку відповідальність говорити як про політика, але як про людину, яка вміє керувати, вирішувати завдання з протидії терористичній діяльності - немає.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів