RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розумні перспективи: чи зможе екс-спікер "пободатися" із Зеленським

Політичне майбутнє Разумкова залежить насамперед від якості попутників

Політичне майбутнє Разумкова залежить насамперед від якості попутників Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Політична осінь стає все гарячішою та гарячішою. Днями один із колись головних спікерів команди Володимира Зеленського, екс-голова Верховної Ради Дмитро Разумков оприлюднив список народних депутатів , які увійшли до об'єднання "Розумна політика", анонсувавши будівництво власної політсили. Які в неї перспективи, читайте у матеріалі "Апострофа".

Подразник для Банкової

Нещодавно скинутий з посади Дмитро Разумков активно зайнявся будівництвом власного політпроекту. Поки що він існує у формі міжфракційного об'єднання "Розумна політика", що налічує 25 нардепів, більшість з яких представляють президентську фракцію "Слуга народу".

Крім самого Разумкова у списку значиться 21 "слуга" Володимир Козак, Василь Мокан, Роман Соха, Неллі Яковлєва, Оксана Дмитрієва, Валерій Божик, Дмитро Микіша, Артем Дмитрук, Ольга Саладуха, Олег Воронько, Олександр Бакумов, Ольга Коваль, Дарина Володіна, Михайло Новіков, Роман Бабій, Аліна Загоруйко, Костянтин Касай, Дмитро Гурін, Євген Петруняк, Іван Юнаков, Михайло Крячко, а також два представники "Батьківщини" ( Андрій Ніколаєнко та Володимир Кабаченко) та одна колишня "слуга", а нині позафракційний депутат Людмила Буймістер.

Варто уточнити, що МФО Разумкова – утворення, зовсім не рівне фракції чи групі. Таких об'єднань можна плодити скільки завгодно: власне, їх існують десятки. Причому, як випливає із назви, виходити з фракції при цьому нардепам не потрібно. Втім, так гадають не всі.

Так, новий заступник голови фракції СН Андрій Мотовиловець пригрозив, що депутати-списочники "Слуги народу", які вийдуть із фракції та захочуть об'єднатися з колишнім спікером парламенту Дмитром Разумковим, мають скласти свій мандат.

"Якщо депутати-списочники виходять із "Слуги народу" - нехай здають мандат і йдуть на вибори. У нас звільняються округи. Нехай підуть на вибори та скажуть виборцям: "Ми нова партія Дмитра Разумкова. Ми хочемо отримати від вас політичний мандат". Так буде чесніше", - вважає Мотовиловець.

Він зазначив, що поки не чув ні від когось із "слуг" про бажання об'єднатися з екс-спікером. Мотовиловець також додав, що не підтримав би виняток із парламенту близьких до Разумкова Василя Мокана та Неллі Яковлєвої, оскільки вважає їх ефективними депутатами.

"Якщо вони захочуть вийти самі – я проголосую за застосування до них імперативного мандату. Здавайте мандат", – уточнив Мотовиловець.

Тобто виключати депутатів із фракції поки що ніхто не має наміру. Втім, і можливості МФО зовсім не ті, що у фракції чи групи, представники яких можуть виступати з трибуни, подавати разом законопроекти, які мають шанс бути проголосованими в залі.

Але щоб стати повноцінною групою, Разумкову потрібно зібрати хоча б 17 позафракційних, і тут проблема: із 21 "слуги", які перейшли до Разумкова, 13 списочників та 8 мажоритарників, представники "Батьківщини" теж пройшли до Ради за списком. Іншими словами, поки що Разумков може зібрати лише 10 осіб, чого явно не вистачає для групи.

У майбутньому "Розумна політика" екс-спікера може поєднатися з іншими політсилами, каже "Апострофу" політолог Віталій Кулик.

"МФО - це ще не фракція і не група, яка б могла претендувати на участь в активній політиці. Для того, щоб пройшло його позиціонування як політсили, має пройти час, після якого може бути, скажімо, зрощення з брендом "Розумна політика" і однойменною зареєстрованою партією.Може пройти об'єднавчий з'їзд кількох політсил, зокрема партій "Основа" і "Розумна політика". а система живого, активного рекрутингу у регіонах", - вважає Кулик.

Його колега Віталій Бала звертає увагу, що перед МФО не стоїть завдання прокачувати рейтинги Разумкова: для цього потрібно створювати партію, щоб рейтинг Разумкова перейшов на неї. Згідно з останніми опитуваннями, екс-спікер має підтримку близько 8% населення країни.

"На мою думку, зараз перед МФО ставиться завдання стати групою впливу у разі, якщо Разумкова виженуть із Ради, яка може стати привабливою для інших депутатів, особливо з органів місцевого самоврядування. Там досить слабка дисципліна, у СН дуже багато випадкових людей, які можуть вирішити питання будівництва нової політсили Разумкова", – каже Бала.

Звичайно, Банковій не подобається, як розвиваються події навколо колишнього спікера, і там явно хотіли б мінімізувати ефект від створення нового МФО, хоч би видворивши Разумкова з Ради, а, можливо, і переконавши його соратників відмовитися від "Розумної політики".

"Розкольникам" запропонують якісь "пряники" у вигляді постійного фінансового заохочення, якихось посад, та все того ж горезвісного "соцеконома" на округи - напередодні другого читання бюджету якраз вирішується, хто і скільки отримає цієї радості на свій округ. Влада боїться, що два десятки "разумківців" створять монобільшості проблеми, але ті, чиї прізвища вже оприлюднені, навряд чи відступлять, каже "Апострофу" Віктор Небоженко.

"Звичайно, більшість серед членів МФО - "ноунейми", адже саме за таким принципом Зеленський набирав кандидатів у "Слугу народу". Але після відповідної підготовки та завдання від Разумкова вони можуть почати говорити та розгойдувати ситуацію в монобільшості. Є конфліктний потенціал серед "слуг" "і в місцевих органах влади - частина може піти до Разумкова. Що стосується погроз владі для "разумківців" у парламенті, то вони себе фінансово забезпечили на пару років уперед, так що втратою статусу Банкова зараз навряд чи зможе їх віднадити від колишнього спікера", - зазначає експерт.

Тобто, можливостей задушити об'єднання, що тільки що народилося, у Банкової не так і багато: двадцять "штиків" потрібні Зе-владі для чисельності, щоб монобільшість існувала хоча б на папері. Крім того, вигнання із фракції двох десятків нардепів піде Разумкову на користь – "жертв" українці люблять.

Мабуть, вирішивши перебити медійний ефект від рейтингів, що падають, і активізації Разумкова, на Банковій вирішили знову переключити увагу українців на іншу подію. Нею стала відставка Олександра Корнієнка з посади голови партії "Слуга народу".

Називаються вже аж три кандидати на цю посаду: Юлія Гришина, Олена Шуляк, а також нинішній голова фракції Давид Арахамія. Щодо Шуляк, то вона ще недавно претендувала на пост міністра розвитку громад та територій, також була номінантом на посаду спікера Верховної Ради. Вона відома і тим, що курирує від президентської канцелярії корумповану будівельну інспекцію та будівельну реформу загалом. Як розповіли "Апострофу", Шуляк, яка представляє у ВР будівельне лобі, може посилитися на противагу Олексію Чернишову, якого зараз знову пророкують у прем'єри.

Втім, вибори нового голови партії – насправді малозначна історія, бо знати та пам'ятати більшість українців все одно будуть людину, під яку, власне, запускався бренд "Слуги народу" - Володимира Зеленського.

"Ракети" для Разумкова

В історії з проектом Разумкова дуже важливою є роль олігархів, каже Віталій Кулик.

"У його МФО є люди, яких називають лобістами ФПГ - їх там близько 10, та й самого Разумкова постійно звинувачують, що він чутливий до інтересів Пінчука та Ахметова", - каже він.

Крім близьких до Разумкова Василя Мокана, Неллі Яковлєвої, Оксани Дмитрієвої та Людмили Буймістер, які знаходяться на орбіті Ріната Ахметова, у списку є, наприклад, людина Андрія Вавриша (читай - екс-глави Офісу президента Андрія Богдана) Дмитро Гурін.

З усіх перелічених товстосумів найбільші фінансові та медійні можливості має, звичайно, Ахметов. Саме на його каналах найчастіше з'являється сам Разумков, а також інші політзірки, яких відносять до пулу найбагатшого українця – Володимира Гройсмана, Ігоря Смешка, Олега Ляшка. Завсідниками Ахметов-ТВ є і найрозкрученіший український журналіст Дмитро Гордон із теледоктором Євгеном Комаровським. Саме останніх "сватають" на допомогу Разумкову з його новим проектом.

Віталій Бала вважає, що Комаровський та Гордон можуть стати віп-агітаторами Разумкова, якщо він із ними домовиться, але це не означає, що вони будуть у партії екс-спікера.

Цю думку підтримує і Віктор Небоженко, який зазначає, що згаданий тандем нещодавно говорив про свою підтримку Володимира Зеленського як про велику помилку.

"Розумків може стати таким собі "Зеленським-лайт" та "розпушити" електорат нинішнього президента. Гордон і Комаровський можуть допомогти Разумкову, як і Зеленському, про розчарування до якого вони нещодавно міркували", - каже політолог.

Віталій Кулик каже, що Гордон та Комаровський можуть бути "аксесуарами" вдалого політпроекту, його популяризаторами, але голосів вони йому в майбутньому не додадуть.

"Гордон непогано спрацював як "перший ступінь ракети" для старту Ігоря Смешка. Але, як показала практика, одного Гордона для того, щоб вивести Смешка в політичний "космос", виявилося замало. Разом із Комаровським вони, звичайно, збільшать впізнаваність проекту, але голосів не додадуть. Розумкову потрібні не "важковаговики", а мислячі люди, які здатні продукувати ідеї та формувати політику", - зазначив він.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів