RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Партія "сексі": кого зробили головною "слугою" після Зеленського

Навіщо Банкова змінила Корнієнка на Шуляк

Навіщо Банкова змінила Корнієнка на Шуляк Олена Шуляк Фото: УНІАН

У понеділок, 15 листопада, новим головою "Слуги народу" замість Олександра Корнієнка, який пішов у відставку, стала заступник голови фракції СН Олена Шуляк. Чому вибор пав саме на неї і як далі піде партбудівництво у "слуг", розбирався "Апостроф".

Раптова відставка

Зміна керівництва президентської партії не обійшлася без сюрпризів. Справа в тому, що за кілька днів до призначення першим віце-спікером парламенту, Олександр Корнієнко заявляв, що обмежень на поєднання роботи в президії Ради та керівництва партією не існує - мовляв, це ж не держслужба. Тобто майбутній заступник Руслана Стефанчука ясно давав зрозуміти, що найближчим часом його заміна не передбачається.

Однак, ставши першим віце-спікером, Корнієнко змінив свою думку, вирішивши "сконцентруватися на реформі парламенту".

Втім, схоже, що причини піти у Корнієнка були дещо інші. Як відомо, центр ухвалення рішень при Зеленському знаходиться не в парламенті, Кабінеті міністрів або в партії "Слуга народу" - він знаходиться в Офісі президента, і лише там. Тобто Володимир Зеленський та Андрій Єрмак, мабуть, вирішили, що партія має стати реально "сексі", і вирішили замість Корнієнка запросити даму. Інша річ, що зміна голови партії влади здебільшого нічого не вирішує, каже "Апострофу" політичний експерт Олексій Голобуцький.

"Слуга народу" – абсолютний симулякр, як більшість наших партій. Я не здивуюся, якщо через два роки вона матиме іншу назву та інших людей – наприклад, у нинішньому скликанні тільки одна партія має історію, це "Батьківщина". Щодо СН – це типова історія партії влади в нашій країні. Поки вона біля керма – то й існує. Коли рейтинг впаде до 10% і нижче – усі, хто мають якусь вагу, гроші та можливості – розбіжаться по іншим політичним проектам", - зазначає Голобуцький.

Оратор на чолі "слуг"

Але повернемося до новопризначеної голови партії СН, Олени Шуляк. Вона, на відміну від більшості "зелених кнопочок", не безмовно підтримує рішення, що спускаються зверху: вона їх чудово комунікує. До списку СН Шуляк потрапила з BRDO, де займалася реформою будівельної сфери, а високе 13 місце отримала за квотою майбутнього прем'єр-міністра Олексія Гончарука, який до прем'єрства очолював згаданий центр.

Знову ж таки, на відміну від більшості ноунеймів зі "слуг", Шуляк прийшла до парламенту з солідним багажем: була співвласником девелоперської компанії MIDLAND DEVELOPMENT UKRAINE мільярдерів Алекса Шнайдера та Едуарда Шифріна, відомих в Україні як колишні власники "Запоріжсталі": з ним почала працювати ще в середині 2000-х років. Близькими друзями Шифрина називали Євгена Червоненка, В'ячеслава Богуслаєва, Євгена Черняка та Сергія Тігіпка. Згодом Шифрін зосередився на бізнесі в Росії: збудував безліч ТЦ і БЦ, фінансував зйомки православних фільмів, у результаті отримавши російське громадянство.

У парламенті Шуляк увійшла до комітету з місцевого самоврядування та продовжила займатися питаннями, пов'язаними з будівельною сферою. Примітний факт: нардеп має офшор Infrair Assets LTD на Віргінських островах. Її патроном у владі називають першого помічника президента Сергія Шефіра, комунікатора Зеленського з олігархами.

Крім іншого, новий глава СН – досвідчений оратор та маніпулятор, здатний говорити на широкий спектр тем, каже "Апострофу" експерт з містобудування Георгій Могильний.

"Шуляк, як і Гончарук, може дуже впевнено говорити на будь-яку тему, тобто в режимі реального часу з будь-якого г…на зробить кулю, і гнутиме лінію партії в будь-якій ситуації. Навряд чи вона щось вирішуватиме, її справа - складно озвучувати щось від імені партії. Адже кого в СН могла ще призначити? Ті, хто розуміється на певних темах, пішли до Кабміну. Брати людину ззовні парламенту не хочуть, а ті, хто вміють говорити, надто скандальні", - каже Могильний.

Як зазначалося вище, Шуляк має саме пряме відношення до сфери будівництва: у Раді вона виступає одним із найактивніших лобістів відповідних законопроектів. Вже в перші дні роботи Ради нового скликання Шуляк було представлено законопроект про відміну пайового внеску забудовниками до бюджетів місцевих громад, який йшов на будівництво соціальної інфраструктури, у тому числі шкіл та дитсадків.

Погляньмо на цифри: у 2018–2020 роках надходження пайових внесків до бюджету розвитку Києва склали 1,2 млрд грн, а у менших містах вони були ще суттєвішими, але під приводом боротьби з корупцією проект ухвалили та внески скасували. Більшість своїх ініціатив Шуляк представляє як захист інвесторів у будівництві та спробах реформувати корупційну містобудівну дозвільну систему.

Шуляк можна порівняти із екс-прем'єром Гончаруком, її колишнім шефом, вважає Георгій Могильний.

"Як керівник BRDO Гончарук постійно зустрічався з представниками різних відомств, вислуховував проблематику і після цього, абсолютно не розбираючись у темі - чи то економіка, чи щось інше, все ретранслював. Єдина тема, в якій він реально розбирався, причому набагато краще за Шуляк - це будівництво, адже Гончарук починав із цього", - каже експерт.

За словами Могильного, останнім серйозним "дітищем" Шуляк, яке вона активно просуває, є законопроект №5655 "Про реформування містобудівної сфери".

"Вона виступила ключовим автором документа і, по-перше, маніпулювала, що документ запроваджує електронну систему в будівництві (вона вже є), а по-друге збрехала, що місцеві органи влади зможуть без суду та наслідки зносити самобуди – цього в законопроекті насправді взагалі немає", - каже експерт.

За словами Могильного, насправді писали законопроект люди з Мінрегіону, а займалася процесом заступниця міністра Наталія Козловська, яка тісно пов'язана з одіозним Дмитром Ісаєнком, нардепом від ОПЗЖ та відомим забудовником.

Слухняний інструмент

Якою ж буде доля Шуляк на чолі партії? Олексій Голобуцький каже, що Шуляк обрали головою партії за головним критерієм, який Банковій застосовується у всьому – лояльність.

"У ній не бачать жодної політичної ваги, прагнення до конкуренції, Шуляк - повністю підконтрольна людина, яка в якості подяки за цю посаду виконуватиме все, що потрібно Банковій. Не все купується за гроші, особливо якщо ці гроші в людини є і так - потрібне якесь кар'єрне зростання, два роки таки минуло, тому її підвищили", - каже Голобуцький.

З ним погоджується політичний експерт Петро Олещук, який наголошує, що голова партії – не лідер і не претендувала на окрему політичну роль.

"Це кадрове рішення глобально нічого не змінить. Головним у призначенні Шуляк, на мою думку, стало те, що вона не претендувала на окрему політичну роль, тут можна додати, що голова партії – не лідер, а скоріше менеджер. До того ж, хоч партію очолює не Володимир Зеленський, вона асоціюється насамперед саме з ним", - каже Олещук.

Варто зазначити, що президентський рейтинг неухильно йде вниз, а рейтинг "слуг" демонструє цю тенденцію ще яскравіше. Щоб якось зупинити падіння своєї популярності, президент, звичайно, може спробувати перекласти партійний (та й власний) негатив на керівництво, що "не впоралося зі своїми обов'язками" - і коли це станеться, Шуляк не позаздриш…

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів