RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росіяни можуть дійти до Києва. А далі що?

Для масштабного наступления на Украину ни 90, ни 100, ни 150 тысячной армии недостаточно

Для масштабного наступления на Украину ни 90, ни 100, ни 150 тысячной армии недостаточно Фото: Апостроф / Колаж

Президент США Джо Байден хоче зателефонувати своїм колегам – Володимиру Зеленському та Володимиру Путіну та обговорити з ними проблему нарощування російських військ біля кордонів з Україною. Американіст, професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Сергій Галака розповів "Апострофу", що все це означає та чи варто очікувати широкомасштабної агресії проти України.

Володимир Путін підвищує ставки та нагнітає напруженість. Про це він сам сказав на колегії Міністерства закордонних справ РФ. Очевидно, Байден захоче якось вплинути на Путіна, використовуючи перспективу подальших контактів. Простіше кажучи, Байден натякає, що росіянам слід поводитися акуратніше на західному напрямку, якщо вони хочуть, щоб перспектива будь-якого контакту збереглася. Тут же питання не лише щодо України: є побоювання щодо прискореної анексії Білорусі, є побоювання, що частина російських військ висувається до кордонів країн Балтії. Тому я думаю, що Байден триматиме "морквину" перед носом у російського президента, відтягуючи дату очної зустрічі. Зрозуміло, що очна зустріч Путіна та Байдена – це далека перспектива, але я думаю, що якщо Путін цього хоче, то заради цього він буде готовий трохи підкоригувати свою політику.

Що ж до змісту розмови з Володимиром Зеленським, то, швидше за все, президент США висловить стандартну підтримку Україні. Потенційно небезпека російського вторгнення існує і це ніколи не заперечувалось. Але для масштабного наступу ані 90, ані 100, ані 150 тисяч армії недостатньо. Якась локальна історія на Донбасі – це можливо, щоб Україну знову клацнути по носу та змусити до переговорів, але висадка в Одесі, Маріуполі і тим більше наступ на Київ… У нас 200 тисяч резервістів із бойовим досвідом, плюс у строю ще 250 тисяч , Плюс територіальна оборона, плюс добровольці. Дійти-то вони, звичайно, можуть, але ті, хто правильно розуміє ситуацію кажуть, а далі що? Як утримати цю територію? Як мені розповідали військові експерти, щоб підтримувати окупаційний режим, навіть "м'який", потрібно, щоб на 40 осіб був один військовослужбовець, тобто для українського населення в 40 мільйонів осіб, потрібен мільйон окупаційної армії, а це вже мобілізація.

А ось інформація про те, що Росія приховано збирає резервістів – це вже серйозний сигнал. Ось це нам слід відслідковувати.

Примітно, що тема дзвінка Байдена не обговорюється на американському телебаченні. Взяти хоча б той самий CNN. Набагато серйозніше в американському медіаполі обговорюється інформація про спробу державного перевороту в Україні, яка пролунала з вуст Володимира Зеленського. Однак, коли розмова між Байденом та Зеленським відбудеться, швидше за все, щодо перевороту вже буде повна ясність, тож я не знаю, що ще з цього приводу можна буде сказати. Мене насторожило, що до Києва приїхав Меттью Ченс, який входить до п'ятірки топ-журналістів CNN і вже постійно робить репортажі з Києва. Україна серед топ-3 тем на CNN. А CNN зазвичай з'являється там, де очікуються якісь події.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному