RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мер Перемишля і тінь Росії: скандал з Польщею набирає обертів

Віце-міністр закордонних справ Польщі поставив ультиматум Києву

Віце-міністр закордонних справ Польщі поставив ультиматум Києву У польському МЗС вважають, що рішення про заборону в'їзду в Україну меру Перемишля Роберту Хомі (на фото) ставить під загрозу подальшу співпрацю між країнами Фото: Łukasz Solski

przemysl.naszemiasto.pl

Після скандалу із забороною на в'їзд в Україну меру Перемишля в українсько-польських відносинах стало на одне проблемне питання більше. І хоча мер Роберт Хома, як стверджують в Україні, підіграє польським радикалам, рішення Києва, можливо, було занадто різким. Незалежно від того, чи буде скасовано заборону, скоріше за все, польські радикали спробують скористатися ним. Варто чекати нових провокацій — як у Польщі, так і в Україні.

Скандал набирає обертів

Через тиждень після скандалу з забороною на в'їзд в Україну меру польського Перемишля Роберту Хомі Варшава виступила з рішучим протестом. Віце-міністр закордонних справ Польщі Ян Дзєдзічак заявив, що така міра шкодить польсько-українським відносинам. А також висловив сподівання, що заборону буде знято негайно. "Без пояснення цієї ситуації, без скасування цього рішення ми собі не уявляємо подальшу співпрацю", — сказав він на засіданні комісії Сейму з питань зв'язків з поляками за кордоном. Дзєдзічак також пригрозив, що представники МЗС Польщі не поїдуть на Польсько-український форум в Ряшеві, який відкривається 27 січня, якщо українська сторона не відреагує відповідним чином. І це буде лише початок польської реакції, яка насправді буде мати серйозні наслідки.

Глави МЗС України та Польщі Павло Клімкін та Вітольд Ващиковський провели у середу, 25 січня, телефонну розмову. Крім, власне, закриття в'їзду для мера Перемишля, він стосувався осквернення польських і українських могил жертв НКВС на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" під Києвом, про яке стало відомо в середу. Також польська сторона очікує результатів розслідування у справі про знищення пам'ятника в Гуті Пеняцькій у Львівській області — над ним поглумилися 10 січня.

У Міністерстві закордонних справ України "Апострофу" розповіли, що отримали ноту польських колег у зв'язку забороною на в'їзд Роберту Хомі і перенаправили її правоохоронним органам.

"Особисто міністр закордонних справ Павло Клімкін тримає це питання на контролі і мав розмову зі своїм колегою, міністром іноземних справ Польщі. Як тільки буде інформація від правоохоронних органів, ми направимо її, однозначно, польській стороні", — пояснила речник МЗС України Мар'яна Беца, підкресливши, що перегляд заборони — в компетенції СБУ. У міністерства поки немає інформації про можливі заходи польської сторони у зв'язку із забороною на в'їзд.

Логіка заборони

Про те, що йому на п'ять років закрили в'їзд в Україну, Роберт Хома дізнався вже на кордоні, 17 січня, коли прямував у польське консульство у Львові. Тоді як рішення СБУ датоване 12 грудня минулого року. Представники СБУ відзначали, що ухвалили його ще раніше, влітку 2016-го.

Мотиви ж досі не зовсім зрозумілі. Раніше в СБУ заявляли, що рішення про заборону в'їзду ухвалюється тоді, коли дії людини загрожують безпеці та територіальній цілісності України, а його висловлювання суперечать українським інтересам. Керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук уточнив, що причина в регулярній і неодноразовій участі Роберта Хоми в антиукраїнських заходах.

"Це було дуже погане рішення, — впевнений Адам Лельонек з Центру досліджень Польща-Україна, експерт Фонду Казимира Пуласького. — Це перший випадок, коли представник польської держави отримав таку заборону. Я не знаю в Польщі фахівця, який би сказав, що це (Роберт Хома, — "Апостроф") найбільш антиукраїнська людина в Польщі чи навіть в Перемишлі, який би сказав, що це хороша ідея. Серед молодих українських експертів також не знаю нікого, хто вважає, що це була гарна ідея".

Це удар не тільки по людині, але і по представнику польської держави, який "багато зробив для українців, які живуть в Перемишлі, і для поляків Львова". Лельонек, щоправда, відзначив, що загрози з боку віце-міністра Дзєдзічака не обов'язково означають, що позиція керівництва країни і міністерства така ж.

За його словами, і в Україні, і в Польщі подібні скандали використовують у внутрішньополітичних іграх. Але він не знає, чому вплуталася в цю гру СБУ. І це рішення переносить напругу на ще більш високий рівень. Скасування заборони на в'їзд тепер буде складним рішенням, адже окремі політичні сили можуть використати його у внутрішніх українських дискусіях, піддаючи президента Петра Порошенка критиці за "слабкість", звинувачуючи голову СБУ і, можливо, вимагаючи його відставки*.

Причому, що дивно, є відверто антиукраїнські поляки, яким в'їзд в Україну не заборонили (або вони не знають про це). Це активісти, громадські діячі, письменники та журналісти, на зразок Томаша Мацейчука, зірки російських телешоу, який "рік їздив по Україні і знімав ролики, фільми", доки йому не заборонили в'їзд. Ця ситуація для радикалів, на думку польського аналітика, виграшна в будь-якому випадку: і якщо якийсь відомий антиукраїнський діяч зможе потрапити в Україну, і якщо не зможе, адже в такому разі на Київ посиплеться ще більше пропагандистських нападок. Лельонек також попередив, що варто очікувати серії антиукраїнських провокацій у Польщі і, навпаки, антипольських в Україні — через місяць у Гуті Пеняцькій відбудеться серія заходів.

За словами Надії Коваль, спеціаліста з центральноєвропейських країн центру "Українська призма", підтримка мером Перемишля місцевих сил, які загострюють ситуацію між польським населенням і українською громадою, дійсно має місце.

"Питання в тому, наскільки виправданою була така різка реакція СБУ. Мені складно сказати. Але якісь підстави застосувати санкції у відношенні пана Хоми у СБУ були. Рішення потрібні, і дії з боку України потрібні. Не можна пускати все на самоплив", — впевнена Коваль. По-перше, зараз дуже великі обсяги української міграції до Польщі. По-друге, українське питання активно використовується в польських внутрішньополітичних баталіях, і це призводить до того, що погіршується ставлення до українців всередині Польщі.

Однак Варшава навряд чи буде дуже сильно роздувати цей скандал і доводити його до радикального рішення, вважає Коваль.

Тінь Росії

Ця історія не про "погану Україну" або "погану СБУ", і не про "безневинного Роберта Хому". Вона про те, що відносини Києва та Варшави набувають усе більш складного — ні, не ворожого — характеру. І Росія в цих відносинах відіграє безпосередню роль.

Як зазначив у коментарі "Апострофу" український журналіст у Варшаві Ігор Ісаєв, антиукраїнські процеси на сході Польщі посилилися після анексії Криму і включають в себе кілька складових. По-перше, РФ використовує в своїх цілях пов'язані з нею польські націоналістичні організації — він це назвав секретом полішинеля. Хоча не завжди середньостатистичні націоналісти, які входять в ці організації, знають про зв'язки з Росією. Крім "будування націоналістичної спільноти", спостерігаються провокації стосовно української меншини в Польщі і загравання з націоналістами з боку мера.

"Не думаю, що мер Перемишля - проросійський, але він абсолютно свідомо використовував інструменти, які йому надала третя сторона. Він не міг не знати, з ким вони пов'язані", — упевнений Ісаєв. Тому певна логіка у забороні з боку СБУ є. Лише Службі безпеки, на думку журналіста, слід було б до офіційного пояснення додати, що Роберт Хома брав участь в антиукраїнських ходах, які інспіровані організаціями, пов'язаними з Росією, і акцентувати саме на російській складової конфлікту. У такому випадку заборона була би набагато більш переконливою. А так українська сторона змушена захищатися.

До речі, "Апостроф" звернувся за роз'ясненнями до речника СБУ Олені Гітлянскої, але чиновниця не дала однозначної відповіді, чи містилися подібні тези в протоколі, який українська сторона надала пану Хомі. В СБУ також не змогли відповісти, чи буде переглянуто рішення про заборону в'їзду в Україну польському політику, запропонувавши написати офіційний запит.

"В українсько-польську напругу весь час намагається влізти Росія і зіграти нею на свою користь", — додає Ісаєв. У таких умовах Польщі і Україні потрібно чітко визначити правила гри: розбіжності на двосторонньому рівні можуть бути, але використовувати засоби російської сторони — неприпустимо.

Адам Лельонек в свою чергу остерігається робити настільки сміливі висновки щодо ролі Росії: "Більшість антиукраїнських і проросійських людей не тільки в Польщі, але й у всій Європі — це жертви пропаганди, а не агенти Росії. Мета Росії — перенести дискусію на емоційний рівень, і їм це вдається". За словами Лельонека, буде дуже складно довести, що антиукраїнські сили Польщі працюють на Росію. У той же час, він "стовідсотково" впевнений у причетності Росії до антипольських провокацій на території України — насамперед у їх висвітленні. В цих умовах, щоб уникнути подальшого загострення відносин, Україні та Польщі потрібна набагато краща комунікація.


* Виправлено. Раніше було речення наступного змісту: "Скасування заборони на в'їзд тепер буде складним рішенням, адже буде вимагати відставки голови СБУ президентом Петром Порошенком".

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників