RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інакше - переворот: що робити Зеленському, щоб зберегти контроль над країною

Чи впорається Банкова з нинішніми викликами?

Чи впорається Банкова з нинішніми викликами? Протестуючий на Марші патріотів до Дня Добровольця, Київ, 14 березня Фото: Getty Images

Невдоволення діями влади, загроза дефолту, заблокований тисячами поправок парламент разом з радикальними карантинними обмеженнями прав громадян - все це в недалекому майбутньому може стати причиною для масових акцій протестів, вважають експерти. "Апостроф" вирішив дізнатися, наскільки Офіс президента сьогодні контролює ситуацію в країні, і чому зараз серед громадських діячів та активістів звучать заяви про те, що влада не справляється з викликами, які обрушилися на Україну.

У кого влада?

Останнім часом в соціальних мережах все частіше стали з'являтися пости з критикою політики президента Володимира Зеленського та дій уряду. Їх суть зводиться до одного - президент не справляється з ситуацією, в країні крах. Щоб не допустити загибелі держави, необхідно брати ситуацію в свої руки та активізувати роботу.

"Імітації замість політики."Відосікі" замість стратегічних рішень. Турборежим замість суспільної дискусії з ключових питань розвитку країни. Але трапився глобальний шторм, який буває раз на століття - і ЗЕрежім потрапив у вир, з якого йому вже не під силу вибратися. Не допоможе ні МВФ, ні Коломойський, ні Єрмак, ні Аваков. Влада потрапила в класичний цугцванг, коли будь-яка її дія (або бездіяльність) тільки погіршує її становище. Для мене це очевидна істина: Зеленський - все. Причому терміни безславного завершення Зе-режиму вимірятимуться місяцями - не роками", - зробив апокаліптичний прогноз юрист-міжнародник, волонтер Геннадій Друзенко у себе на сторінці в Facebook.

Про напруженні емоції у суспільстві говорять і інші відомі політики. "Робіть помилки. Виправляйте помилки. Гірше вже точно не буде. Дійте, дійте, дійте. Інакше - переворот", - емоційно звернувся до Офісу президента колишній нардеп Ігор Луценко в Facebook.

Дії влади дійсно викликають хвилю критики у населення. Можливо, і з благими намірами, але в житті пересічного українця стає все більше обмежень і заборон. Пройшов майже місяць карантинних заходів, але держава так і не представила програму підтримки для малого та середнього бізнесу, на що звертають увагу експерти. Загальмувалося і питання з внесенням змін до державного бюджету, без яких країна не може нормально функціонувати в нинішніх умовах.

Ухвалення "антиколомойського закону", вкрай необхідного для отримання фінансової підтримки від МВФ, теж показово зривається людьми, яких пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським. Як уже писав "Апостроф", до другого читання в законопроект подано понад 16 тисяч поправок. До цього додався перший великий корупційний скандал, в який потрапив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Для повноти картини, поліція - державний інститут з вкрай низьким рівнем довіри у громадян - отримала право призначати колосальні за розміром штрафи за порушення маскового режиму та пересування по вулиці. Що лише додає нервозності серед населення.

Коли міністр уявив себе президентом

З початком карантину в інформаційному полі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виглядає ледь, чи не найбільш активним політиком в країні. Втім, ініціативи та пропозиції Авакова часто виходять за рамки його повноважень. Глава МВС вже пропонував (правда, потім різко змінював свою точку зору) вводити в країні надзвичайний стан, тим самим влізаючи в повноваження президента. До цього варто додати ініціативи Авакова щодо введення допомоги для малозабезпечених громадян, що теж навряд чи можна віднести до функцій правоохоронних органів.

"Аваков після головного санітарного лікаря Ляшка - головний ньюзмейкер. Нестабільність ситуації в країні, як раз дозволяє Авакову бути свого роду тіньовим антиподом Зеленського. Людиною, у якоъ все під контролем. Думаю, що зараз його головна мета - це відсунути на другий план політиків, які знаходяться біля президента", - зазначає "Апострофу" політолог Ярослав Божко.

Арсен АваковФото: Getty images

На думку політтехнолога Денис Богуша, зараз влада багато в чому опинилася в руках Авакова.

"Економіку вже вбили карантином. Тому зараз влада в руках Авакова, він контролює ситуацію", - говорить виданню Богуш.

За словами політолога Володимира Фесенка, щоб розуміти, наскільки ситуація в країні, контрольована президентом Зеленським, потрібно перебувати в його оточенні. Він зазначає, що ситуація в Україні дуже складна, але влада реагує на виникаючі проблеми досить оперативно, в межах своїх можливостей.

"Для порівняння ми можемо запитати, а чи контролює ситуацію президент США Дональд Трамп? Так, там сильні державні інститути, які працюють. Але в країні все складно. В Україні традиційно завжди була напівхаотична ситуація, а зараз до наших традицій додалися нові виклики, пов'язані з пандемією коронавируса. З-під контролю ситуація повністю не вийшла, але загострилися проблеми, в першу чергу політичні, управлінські, адміністративні", - сказав "Апострофу" Володимир Фесенко.

Експерт вважає, що в майбутньому викликом для президента може стати стихійна децентралізація влади. Сьогодні нестача ресурсів в боротьбі з пандемією в Києві змушує мерів міст-"мільйонників" діяти на свій розсуд. Втім, незважаючи на певні побоювання щодо можливого "параду суверенітетів" у регіонах, викликаного епідемією, свої дії вони все ж координують з профільними відомствами та Офісом президента.

Рейтинги восени рахують

Незважаючи на всю складність ситуації, що склалася, рейтинг президента Зеленського продовжує залишатися на високому рівні. Останнє опитування Київського міжнародного інституту соціології показало зниження рейтингу глави держави тільки на 2% (46% довіри в березні проти 48% - у лютому). При цьому відсоток тих, хто негативно ставиться до Зеленського навіть знизився з 24% до 21%. Опитані "Апострофом" експерти вважають, що пандемія коронавіруса та карантин зіграли на руку голові держави. Через новини про хвороби з інформаційного поля випали корупційні скандали в оточенні Зеленського, пов'язані з "плівками Єрмака". А всі економічні проблеми поки що можна буде списати на наслідки карантину.

"Виборці продовжують вірити Зеленському. Він виграв вибори як несистемний політик, надії виборців він підкріплював своїми діями та обіцянками, які не завжди стосувалися його повноважень. Він розпустив Раду, на камери виховував місцевих чиновників, ніколи не показував, що він професіонал в державному управлінні, але говорив, що хоче змін. Навіть зараз працює принцип "хороший цар - погані бояри". Зараз для нього головна загроза - це скандал з Єрмаком, думаю це не перший і не останній злив відеозаписів. Тому з часом тінь корупційного скандалу ляже і на президента", - говорить нашому виданню політолог Юрій Лісничий.

На думку Богуша, "фактор Єрмака" може призвести до краху всієї державної вертикалі влади. Це пов'язано не стільки з його персоною, скільки зі стилем управління Зеленського.

Андрій ЄрмакФото: president.gov.ua

"Президент віддав багато повноважень керівнику своєї канцелярії. На Офіс лягли взаємодія з парламентом, адміністративні та управлінські питання. Зараз, після відставки Богдана, все це перейшло в руки Єрмака, якому Зеленський сильно довіряє і говорить про це відкрито. Якщо Єрмака не опиниться поруч з головою держави, все може завалитися. Я не знаю, чи є в його оточенні люди, кому він настільки довіряє", - говорить експерт.

Утім, політолог Михайло Басараб вважає, що говорити зараз про рейтинг Зеленського або будь-якого іншого політика некоректно: країна тільки входить в пандемію, і ми - на початку економічної та соціальної кризи, які підуть слідом за пандемією і карантином. На його думку, про те, як сьогоднішні обставини вплинуть на рейтинг політичних сил, краще поговорити в кінці травня або навіть в червні. Також у нього викликають скепсис методики проведення телефонних або онлайн-опитувань.

"Лише згодом ми зможемо дати оцінку ефективності дій влади в умовах пандемії. Те, що економічна криза неминуча, зрозуміло вже сьогодні. Дискусії ведуться лише про масштаби цієї економічної кризи. Слідом за економічними негараздами, безумовно, підуть негативні соціальні наслідки. Адже зростання рівня безробіття та істотне зниження заробітної плати будуть визначати зростання соціальної напруженості. Влада та країна стоять перед масштабними викликами. Основне завдання - не допустити переростання економічної кризи в соціальну. Для цього необхідно передбачити соціальну "подушку" для бізнесу та працюючого населення", - сказав він "Апострофу".

Без зайвих скандалів

Безробіття і зниження фінансового добробуту населення завжди були благодатним ґрунтом для протестів. А в разі, якщо вони придушуються силовими методами, то і до зміни влади. Втім, Євромайдан став хорошою щепленням для влади. Тоді президент Віктор Янукович також мав високий рейтинг підтримки, а також підконтрольну собі систему правоохоронних органів. Можна прогнозувати, що ближче до осені опозиція почне організовувати акції протесту. І для команди Зеленського зараз важливо виробити свою стратегію дій на тлі кризи, що насувається економічного колапсу. Зокрема, вирішити, як акуратно, без силових методів погасити "пожежі" на вулицях. І тут контроль над силовими відомствами для глави держави стане ключовим моментом.

"Суспільство, як і раніше оцінює дії влади по картинці телевізора. Недовіра, помножена на стрес, буде наростати і далі. Будь-яка кризова ситуація може стати тригером громадського невдоволення. Можна вважати, що все це станеться, але вже після карантину. Адже для цього, як мінімум, повинна бути розблокована транспортна інфраструктура", - говорить Божко.

На думку Басараба, важливо, щоб Зеленський і його команда не створювали додаткових факторів нестабільності. Домовленості з Росією та політичні переслідування, на його думку, можуть стати додатковим фактором соціальної напруженості, який призведе до колапсу в Україні.

Читайте також

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

Одного дня президент провів низку серйозних кадрових змін у силових структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Звільнення міністрів очевидно є рішенням Офісу президента

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті