RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Спам від Коломойського: як Бе-команда затягує зашморг на шиї Зеленського

Тисячі поправок блокують прийняття закону про "ПриватБанк" та переговори з МВФ

Тисячі поправок блокують прийняття закону про "ПриватБанк" та переговори з МВФ Фото: УНІАН

Розгляд "антиколомойського" закону в другому читанні ризикує розтягнутися на кілька місяців через рекордну кількість поданих до нього правок. Звісно, якщо на Банковій не знайдуть вихід із ситуації, яка склалася. В іншому випадку Україні доведеться забути про транш Міжнародного валютного фонду з усіма наслідками для нашої економіки. Детальніше про варіанти боротьби з "поправочним" спамом від скривдженого олігарха, читайте в матеріалі "Апострофа".

Минулого тижня Верховна Рада зі скрипом в першому читанні проголосувала законопроект, який забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Набрати голоси провладній фракції допомогли інші політичні сили - "Голос", "Європейська Солідарність", а також частина позафракційних нардепів. Тоді ж парламент скоротив терміни подачі правок до другого читання. Однак ситуацію це не спростило: станом на 7 квітня було зареєстровано 16335 правок до законопроекту. Найбільше відзначився нардеп Антон Поляков, вигнаний з "Слуги народу" ще минулої осені: він подав 6033 правок. Також є група депутатів, які подали понад тисячу правок - голова депутатської групи "За майбутнє" Віктор Бондар - 1911 правок, нардеп від СН Дмитро Чорний - 1781 правку, нардеп-мажоритарниця від СН Ольга Василевська-Смаглюк - 1689 правок, а також її колеги по президентській фракції Олег Дунда - 1656 правок, Сергій Демченко - 1463 правки, Олександр Дубинський - 1199 правок. Всіх цих нардепів тією чи іншою мірою можна зарахувати до групи Ігоря Коломойського. Головна мета - максимально затягнути терміни прийняття законопроекту, який поставить хрест на спробах скандального олігарха повернути собі "ПриватБанк", якого він позбувся в 2016 році. Сам Коломойський стверджує, що нікого про правки не просив. Але віриться в це з трудом...

Зараз у провладній фракції ламають голову над тим, як скоротити термін голосування за ці поправки. Адже якщо голосування затягнеться надовго, а деякі нардепи зазначають, якщо розглядати кожну правку, то це триватиме більше, ніж півроку - в такому випадку Україна просто не отримає таку необхідну зараз допомогу від МВФ. А якщо це станеться, вважають економісти, то Україна ризикує оголосити дефолт. Кілька днів тому Володимир Зеленський озвучив свою надію на досягнення компромісу з фондом. "Ми в постійному діалозі з МВФ, впевнені, що найближчими тижнями знайдемо повне розуміння та підпишемо меморандум. Паралельно ми ведемо переговори зі Світовим банком та іншими партнерами з фінансування в ці складні часи. Нам потрібні гроші на підтримку малого та середнього бізнесу та на підтримку економіки", - озвучував президент.

Гроші виснаженій українській економіці і справді потрібні, а отже, президентській команді час подумати над тим, як урізати апетити Коломойського та впоратися з протидією, влаштованою депутатами, які орієнтуються на нього. На даний момент, як пояснюють "Апострофу" депутати в "Слузі народу", робоча версія - це об'єднати правки. При цьому нардепи посилаються на регламент Верховної Ради (статті 119 та 45 п. 5, які передбачають спрощену процедуру, а також норму про відхилення всіх правок, якщо аналогічна правка вже була відхилена). "Можна згрупувати всі ці правки в 8-10 пунктів. Щодо ринку землі така ідея була, але її відкинули через те, що боялися скандалу", - прокоментував один з нардепів більшості.

Такий крок дозволить значно скоротити час на розгляд всіх поправок, хоча і додасть аргументів Коломойському та його "слугам" під час розгляду позову в Конституційному суді (КС). Щоправда, на всю процедуру з КС знадобиться час, а транш МВФ потрібен вже зараз. Крім того, в президентській політичній силі кажуть, що існує ще один варіант, як обійти Коломойського на повороті - реєстрація іншого законопроекту, в якому буде та ж суть, що і в документі, який закидали поправочним спамом. Однак така ідея дуже спірна та важка, і це визнають самі нардепи.

Також є ще третій варіант: вирішити питання кулуарно. Для цього потрібно переговорити з депутатами, які внесли таку кількість правок. В принципі, і сам Коломойський завжди демонстрував здатність домовлятися. Однак, як кажуть співрозмовники "Апострофа" в декількох фракцій, до консенсусу прийти з ним не вдалося, а з огляду на те, що Коломойському в принципі невигідне ухвалення законопроекту за будь-якого розвитку подій, такий фінт провернути не вийде.

Виходячи з цього, найімовірнішим варіантом залишається згрупувати всі правки. "З комітетом взагалі все просто: групуємо за 119 статтею - ми так із законопроектом про електронні оціночні майданчики робили (в грудні минулого року, - "Апостроф") - за 15 хвилин все вирішили, а там було близько 3 тисяч правок. Частина друга - це зал, і тут питання в першу чергу до коаліції, як вони захочуть йти. Якщо по 119 статті, то це швидко, хоч і багато буде голосувань. А якщо буде повна класична процедура, то нам місяців 12 знадобиться, аби проголосувати за всі правки", - прокоментував "Апострофу" нардеп та член профільного комітету з питань фінансової та податковій політиці Ярослав Железняк.

Стосовно дати позачергового засідання, то депутати схиляються до того, що воно має відбутися в п'ятницю, а засідання профільного комітету пройде в четвер. "Щоб звести таблицю правок секретаріату необхідно працювати добу. Тобто вона в кращому випадку буде завантажена в систему комітету в середу (8 квітня) вранці. Далі - розгляд в комітеті і, незважаючи на те, що засідання проводиться онлайн, оптимізму щодо проведення засідання на цьому тижні не так вже й багато", - розповів один з нардепів зі "Слуги народу" "Апострофу".

"Зараз на Банковій шукають спосіб, як проголосувати це питання максимально швидко. Для влади ціна питання висока. Дефіцит бюджету - 298 мільярдів гривень. Тобто потрібно або скорочувати витрати, а це знищить рейтинг, або отримувати транш МВФ", - резюмував джерело.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві