RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Таро на Хелловін допоможе змінити життя – міські маги дали корисні поради

Головні традиції і звичаї на Хелловін, святкове ворожіння на Таро

Головні традиції і звичаї на Хелловін, святкове ворожіння на Таро Фото: Getty images

В Україні все більш популярним стає у ніч із 31 жовтня на 1 листопада відзначати Хелловін, який корінням іде в кельтське і скандинавське свято, нині відоме як Самайн. І хоча противники західних запозичень стверджують, що це свято не має до нас відношення, маги й дослідники древніх обрядів говорять, що насправді це не так.

Про те, як можна на Хелловін за допомогою карт Таро змінити своє життя, поспілкуватися з духами померлих, як позбутися в цей час негативу, а також що спільного між Хелловіном та казковою Сніговою королевою "Апострофу" розповіли молоді міські маги Арвен Мереїн і Рунгерд Сів.

Розкажіть про витоки Самайну. Я так розумію, значення раніше було дещо іншим, ніж зараз.

Арвен: Насправді, Самайн був одним зі свят зміни пори року. Після нього дні стають набагато коротшими і холоднішими. У давніх кельтів листопад був взагалі зимовим місяцем. Тож вважалося, що з цього дня зима вступає в свої права.

Один із аспектів Самайну – духи починали блукати по світу у величезній кількості. Коли встановилося християнство, люди почали вважати, що духи святих теж повертаються на землю у цей час і благословляють цей світ. Тому, наприклад, у католицизмі 1 листопада відзначається День усіх святих. Поява такої кількості усіляких духів характерна ще й для Бельтайна – свята, яке припадає на початок травня. Але якщо весняні духи – позитивні і світлі, то на Самайн до нас приходять не те, щоб обов'язково злі духи, але вони темні і важкі за енергетикою.

Рунгерд: У цей час відкриваються тонкі плани, розмивається межа між живими та мертвими. Так відбувається кожного дня на світанку і при заході сонця. Але на Самайн ця розмитість триває протягом всього дня і всієї ночі. Тому й духи починають приходити – навідати родичів, поїсти енергій, до когось вони підселяються, когось намагаються залякати.

Я так розумію, що у кельтів це свято мало сакральний сенс. Це не був розважальний фестиваль?

Рунгерд: Тоді був культ природи. Люди просили, щоб була зима без хвороб, із хорошими полюваннями і торгівлею. Звісно, були урочистості, бенкет біля багать. Але це робилося з думкою про природу - не стільки заради розваг, а більше як частина звичаїв.

Арвен: Переодягання для Самайну були характерні, але не у такій комічній гротескній формі, як зараз. Свято було пов'язане зі світом духів і світом мертвих; зі страхом Смерті, яка забере всіх, і померлими предками, з якими можна було в цей час поспілкуватися. Люди обмазувалися вугіллям і білими фарбами й танцювали біля високих багать. Але разом з тим веселощів не було, всі намагалися стримувати емоції. У цей день вилазить багато духів – відбувається так зване "Дике полювання", і якщо проявляти надто багато емоцій, то можна привабити до себе духів і потім будуть траплятися невдачі у житті чи хвороби.

Рунгедр: Зараз люди намагаються мімікрувати під духів, сказати – ми такі ж самі, нас не треба їсти. Але їх можна не годувати від самого початку – лишитися вдома, поставивши на нього енергетичні захисти, і тихо займатися своїми справами. Тоді ймовірність, що до вас прийде хтось із духів, набагато менша.

Ви згадали про "Дике полювання". Перше, що спадає на думку, це "Відьмак" Анджея Сапковського. Там є розділ з такою назвою, де автор обігрує, в тому числі, і казку про Снігову королеву. На вашу думку, твір Ганса Крістіана Андерсена пов'язаний із Хелловіном?

Арвен: Андерсен родом із Данії. Це скандинавська країна, а там теж святкували Самайн. Андерсен відомий якраз тим, що першим на Заході почав писати казки саме для дітей. Тож він цілком міг узяти старий міф про "Дике полювання" і зробити його більш доступним для дитячого розуміння.

У "Сніговій королеві" описані тролі, які тягнуть між собою дзеркало і показують його людям. Щось подібне на Хелловін відбувається на тонких планах. Різні сурові духи, пов'язані зі світом мертвих, у цей час полюють на енергію від людських емоцій. Вони намагаються спотворити сприйняття світу, щоб викликати у жертви бурхливу реакцію. А те, що в око хлопчика Кая потрапила скалка від цього дзеркала, це натяк, що такий вплив може викликати ментальну хворобу.

Щодо самої Снігової королеви, то у кельтів була богиня Моріган, пов'язана з війною, полюванням, темрявою і смертю. А у давніх слов’ян був культ богині зими та смерті – Марени, або Морани, чия найбільша активність була якраз у часи Самайну.

Рунгерд: У скандинавській міфології, натомість, є богиня Скаді, яка відповідає за зимове полювання, за зимову удачу, мисливські знаряддя – стріли й лук. Але вона не жорстока. Це теж богиня родючості, але на відміну від літніх богів і богинь, вона проявляє себе не у вигляді зелених рослин, а у вигляді диких тварин і диких плодів і ягід. Деякі історики вважають, що саме на її честь була названа Скандинавія.

Арвен: У гурту "Агата Крісті", до речі, є пісня "Сказочная тайга" зі словами "а ночью по лесу идет Сатана и собирает свежие души". Чим не типове "Дике полювання"? Адже це явище відбуватиметься в усіх широтах північної півкулі – за виключенням полюсів, крайньої півночі й екваторіальних зон.

Тому казати, що мовляв, це не наше свято, ми обходилися без нього – це не зовсім правильно. Процеси на тонких планах все рівно відбуваються, хочемо ми того, чи ні. Можна помітити, що багато людей – навіть ті, хто не вірить в тонкі плани і духів - на початку листопада починають ходити понурими, випливають на поверхню темні сторони їх підсвідомості. На Самайн сходяться тонкий і фізичний плани не лише глобально. Тонкі частини людської сутності сходяться із фізичним тілом – і весь негатив, який був у її енергетиці, виходить назовні.

Давайте тоді поговоримо, як можна позбутися негативу у цей час?

Арвен: Свої негативні енергії можна передати якомусь предмету. Найкраще – це знайдений у річці простий камінь, який перед тим потримали у солі. Після того, як ви змогли передати каменю накопичилася негативну енергію, його слід віднести на цвинтар і, не озираючись, піти - місцеві суті дуже люблять негатив і з радістю з'їдять його. Якщо хтось боїться, можна заряджений предмет лишити на вулиці у потаємному місці або віднести у ліс на роздоріжжя.

Рунгерд: Якщо вирішите йти на кладовище, треба пам'ятати основні правила. Старайтеся, аби ваше волосся, нігті, слина, кров й інші частинки тіла чи рідини тіла не впали на землю. Старайтеся не кидати речі. Все, що впало, уже належить мертвим і забрати його можна лиш за викуп. При вході краще повідомити про свою появу "господаря кладовища" – духа, який там керує. Вийти краще через той же прохід, яким увійшли. І в жодному разі не беріть з собою нічого на пам'ять із кладовища.

Арвен: Головне, коли позбулися негативу, приберіть і джерело, яке його провокувало. Наприклад, якщо рвати прив'язку з людиною, то це треба робити повністю і безповоротно.

Розкажіть детальніше про техніку розриву прив'язок?

Рунгерд: Прив'язки - це енергетичні канали, які поєднують людей. На лобі між брів – ментальна. Вона виникає, якщо ви з людиною будували спільні плани чи реалізували проекти. Сердечна – в районі серця, вона виникає за близького спілкування з друзями і родичами чи романтичних відносин. В районі нижніх чакр утворюються статеві прив'язки . Але з ними і з ментальною треба бути обережним, бо неправильний їх розрив може викликати хворобу. Новачкам краще починати із сердечних прив'язок.

Арвен: Непогано розірвати їх допомагає ось такий ритуал. Зробіть імпровізований вівтар – наприклад, запаліть на столі свічку. Покладіть простий камінь – як його знайти, ми уже розповідали - або монети номіналом 1, 2, 5 копійок. Підготуйте ніж – найкраще, якщо це буде ритуальний, тобто він не використовується у побуті. Але зійде й звичайний – аби ви були впевнені, що він підходить для такої роботи.

Після цього розслабтеся і пригадайте події, які у вас пов'язані з цією людиною. Але не для того, щоб страждати. Уявіть, що ви дивитися на себе і людину з боку, наче у кіно. Пам'ятайте, що ви знаходитеся тут і зараз, ніхто не може вам зашкодити в цей момент. Силою думки спрямовуйте негативні емоції у камінь чи монети. Коли виникнуть певні відчуття, нагрійте над полум'ям свічки ніж і проведіть у тому місці, де маєте відчуття, кілька разів. Відчуття можуть бути в голові, може щеміти серце або буде важкість внизу живота. Все це може бути недовго, а може й години дві. Потім, як ми уже говорили, віднесіть камінь чи монети на кладовище чи в ліс.

Рунгерд: Є ще один метод. Сядьте й увійдіть у медитативний стан – між сном і бадьорістю. Спробуйте візуалізувати собі ці прив'язки, як нитки, які тягнуться від зони між бровами, від серця тощо. "Роздивіться" їх колір, щільність. Спробуйте згадати, до кого вони ведуть. Потім ці "нитки" потрібно почати обережно розчиняти і розсіювати. Але не "рвати" і не "різати" – інакше вони скоро відновляться і будуть ще міцнішими. Але знову наголошу, то краще братися спочатку за сердечну прив'язку.

Треба розуміти, що людина, з якою ви порвали прив'язки, буде намагатися їх відновити – дзвонитиме, писатиме, шукатиме зустрічі. Тож рвіть їх лише перед тим, як збираєтеся остаточно прибрати людину зі свого життя.

Арвен: "С глаз долой и из сердца вон", як кажуть в Росії. Або "як з очей, так і з думки", як кажуть в Україні.

Ви казали, до нас сюди приходять духи роду. Розкажіть, як з ними можна поспілкуватися?

Рунгерд: Можна на Самайн звернутися до свого роду й попросити про підказу чи допомогу – і прислухатися до всяких дрібниць, які будуть супроводжувати протягом цього дня. Адже з людьми, які їх не здатні побачити, духи роду спілкуються через знаки. Вони можуть прийти уві сні. Або ви можете підмітити, що ваш знайомий у розмові вжив ту ж фразу, яку завжди говорив хтось із покійних родичів.

Для того, щоб задати питання, треба запалити свічку – білу або чорну. Якщо хочете почути відповідь від певної людини, краще знати її улюблений колір за життя і обрати свічку в такій гаммі. Поставте дари – воду або червоне вино. І задайте питання. Це можна робити починаючи з 30 жовтня до 7-8 листопада. Звісно, на Самайн зв'язок найбільш потужним.

Але якщо після цього людина наражається на негатив, все починає падати з рук або посуд і предмети падають самі по собі, то краще сказати – дякую, питань більше не буде. Швидше за все, у такої людини в роду якісь проблеми.

Про що можна питати рід?

Рунгерд: Про якісь сімейні цінності. Можна спитати про приховані родові скарби. Про стосунки між членами родини. Якщо у чоловіка була дуже "просунута" у своїй професії бабуся, а він пішов її стопами, можна спитати поради.

Арвен: Конкретної відповіді можна й не отримати, але потім людина помічатиме зміни у собі. Я, наприклад, зараз дивуюся сам собі – звідки я так добре навчився грати на гітарі, звідки я все це знаю? Ще ж місяць тому не умів.

Рунгерд: Але якщо ви задали питання, не гарантує, що ви отримаєте відповідь. Для цього треба мати добрі відносини з родичами й певний авторитет між них.

Зараз дуже популярні карти Таро. Вони допоможуть якось під час Самайну?

Рунгерд: Можна розкласти карти і попросити, щоб родичі дали максимально чітку відповідь через Таро. Можна використати ще спирітичну доску, але я їй не особливо довіряю. Таро значно краще. Самайн – одне зі свят, яке найкраще підходить до спілкування з духами. Налаштовуєшся на колоду, даєш питання – і за тими картами, які випали, трактуєш відповідь.

А ось самим гаданням займатися на Самайн я не рекомендую. На колоду впливає більше різних сил, ніж зазвичай, оскільки відкривається більше шляхів у "той світ". Якщо у звичайні дні колода зчитує інформаційні потоки і транслює їх тобі, то на Самайн купа сутностей будуть впливати на карти.

Арвен: Ще Таро буде добре використати в цей час, як психотерапевтичний інструмент. Задаєш питання, які у тебе сторони сильні, які слабкі. І робиш розклад на себе.

Рунгерд: Після гадання "з кимось" на тонких планах, треба почистити колоду. Можна покласти її у мішечок і посипати сіллю, закопати в землю, покласти на вітер, на сонце чи під місяць.

Чи можна з картами Таро проводити якісь ритуали в цей час?

Рунгерд: Можна використовувати аркан Смерть як аркан переродження. У багатьох людей є певні сфери, де є певний застій, тупик, не видно перспектив. Дістаньте карту Смерть і попросіть її, аби ця ситуація всіляко вирішилася. Потім її можна покласти під подушку перед сном чи носити з собою певний час, намагаючись "прожити" цю карту. Хелловін – це взагалі свято, яке сприяє переродженню ситуацій, виходу із застою тощо.

Людям завжди цікаві ритуали на багатство, на кохання. Їх можна проводити?

Рунгерд: На Хелловін це будуть ритуали, скоріше, не на приваблення багатства, а на те, щоб позбутися боргів, кредитів. Не на те, щоб був "плюс", а на те, щоб не було "мінуса", для пошуку захисту і покровительства.

Можна використати будь-який старший аркан із масті Пентаклей – Туз, Король, Королева. Вдивіться у цю карту, спробуйте розгледіти, що там відбувається – адже там зазвичай показаний якийсь сюжет. Уявіть собі цей сюжет, причини, наслідки. І теж спробуйте "прожити" цей сюжет у власному житті.

Арвен: Колесо Фортуни – знак переходу, повороту. Його найкраще використовувати разом з картою Імператриця, яка відповідає за плодовитість, впорядкованість. Але Самайн – не найкращий час для ритуалів на багатство.

Чи можна в цей час приносити жертви, аби задобрити духів.

Арвен: Я не сильно бачу в цьому сенс саме на Самайн для людини, яка не практикує магію – можна пожертвувати себе не зрозуміло для чого. Якщо хочете віддати щось духам, як ми уже говорили, – віддайте їм свій негатив.

Рунгерд: Особливо не можна приносити кроваві жертви. Іноді люди купують закривавлене м'ясо або якось іншим чином це роблять. Після жертви, піднесення у духів виникне бажання лишитися в цьому світі після того, як ворота будуть закриті. Духи починають злитися на людей, і у тих виникають проблеми.

Якщо людина потрапила у перипетію, і духи почали їй шкодити, як можна себе захистити?

Арвен: Перш за все, треба продіагностувати, що це за духи. Для цього треба звернутися до практика, якому ти довіряєш. До кого-завгодно йти не варто взагалі. Можна спробувати й самому. Згадайте, після якої події у вас почалися проблеми. Візьміть ті емоцій, той негатив, який ви відчували під час цієї події, спрямуйте у камінь чи монети і розріжте прив'язки із подією. Все, як ми говорили, раніше, тільки зосередитись треба не на людині, а на події.

Рунгерд: Хочу дати ще загальні поради. Якщо проводите ритуали - дотримуйтеся техніки безпеки і ставтеся до духів із повагою. Якщо не хочете, аби вас чіпали – поставте сіль по кутках, намалюйте пентаграму – це древній захисний символ. Якщо ви християнин чи сповідуєте іншу релігію, розставте іконки і хрестики або інші обереги, характерні для вашої віри. Уникайте укладання угод, шлюбів і зачаття дітей. Тихо займайтеся своїми справами.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році