RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Жумаділов довів до того, що військові низки підрозділів "колядують" на їжу - експерт

У низці підрозділів Збройних сил України виникли перебої з постачанням продуктів харчування через дії"Державного оператора тилу" під керівництвом Арсена Жумаділова.

Про це написав політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

"Всього за неповних п'ять місяців роботи (ДОТ офіційно розпочав роботу 1 грудня минулого року) зуміти довести армію до того, щоб військові "колядували" на їжу?! Це ще треба постаратись...", - зазначив експерт.

За його словами, недовіз продуктів харчування фіксується у різних підрозділах по Україні - з такими проблемами зіткнулися в одній з частин 59-ї бригади у Вінницькій області, де у місці постійної дислокації перебувають в тому числі бійці, які відновлюються після поранення. Постачальник "Твій хліб" забезпечує частину продуктами лише на 45%.

"Третій тиждень ми харчові продукти шукаємо у всій Вінницькій області. Овочі – насамперед. Тому що ми зробили запас круп та нескоропорту. А солдати звикли бачити на столі й овочі, й фрукти, й молочку, й ковбаси, і йогурт. А зараз нічого не бачать. На цей час щодо моєї військової частини компанія "Твій хліб" постачає лише хліб. Якби ми не "колядували", не просили, люди не привезли овочі, то не зварили б борщ і суп", - навів Миселюк слова начальника логістики однієї з частин 59-ї бригади полковника Олександра Заїченка.

Політолог пояснив, що перебої з постачанням є наслідком так званої реформи поставок їжі, яку розпочав голова ДОТ Жумаділов.

"Відтепер Жумаділов розпоряджається мільярдними контрактами на їжу для ЗСУ у ручному режимі, тобто без тендерів на Prozorro. Саме він й обрав нових постачальників, в тому числі сумнозвісний "Твій хліб". Саме він недавно запевняв, що ретельно перевіряє нових постачальників", - повідомив Миселюк.

Після публічного скандалу із 59-ю бригадою у ДОТ заявили, що труднощі з відправленням продуктів для ЗСУ виникли у всіх нових постачальників. За офіційною причиною, постачальникам нібито не вдалося налагодити шляхи доставки продуктів.

"ДОТ наразі не дав жодних гарантій, що такого більше не повториться. Гірше: Жумаділов створив передумови для такого повторення. Бо штрафні санкції для постачальників за невиконані контракти становлять – ще раз увага! – всього 0,1% (одну десяту одного відсотка) від замовлення", - наголосив Миселюк.

Експерт також не виключив ризиків голодних бунтів від солдатів через дії ДОТ.