RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

По Донбасу все просто - або ми виконуємо Мінськ-2, або виходимо з планом Б, В, Г або ЄПРСТ - військовий експерт

Олег Старіков про пролонгацію закону щодо Донбасу

Олег Старіков про пролонгацію закону щодо Донбасу Фото: facebook.com

У вівторок, 15 грудня, Верховна Рада пролонгувала закон про особливий статус Донбасу. Військовий експерт Олег Стариков переконаний, що цим продовженням документу ключові питання Донбасу ніяк не вирішуються. Тут Рада повинна ухвалити політичне рішення - або Україна готова виконувати Мінськ-2, або ж не готова. Якщо ні, то ми виходимо на переговори з іншим планом, а президент Володимир Зеленський говорить, що оскільки Рада не підтримує Мінськ-2, потрібно шукати інші варіанти виходу з ситуації, що склалася. Про це Старіков розповів в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV.

- Пролонгація особливого статусу Донбасу, за яку сьогодні проголосували депутати, є потрібною? Або це ставить нас в залежність від Мінських угод? Ми дійсно заручники, як висловлюються деякі депутати?

- Якими ми можемо бути заручниками, якщо Україна підписала ці угоди? Подобаються вони нам чи не подобаються, але ми ж підписали їх. І вся система санкцій і міжнародного тиску на Російську Федерацію заснована на Мінських угодах. Тому це все якась політична метушня.

Справа в тому, що сьогодні вони проголосували закон про особливий статус конституційною більшістю. Тобто це є консолідованою позицією Верховної Ради. А я їм завжди пропоную: шановні народні депутати, проголосуйте Мінськ-2 в постанові Верховної Ради - будемо ми його виконувати чи не будемо.

Якщо не будемо виконувати, то це політична позиція вищого законодавчого органу влади, який буде виконувати вже виконавча влада. У Мінську це проголосували.

Що зараз є: то ми виконувати не будемо, то ми заручники. Це більше схоже на політичну маніпуляцію, ніж на реальну політику. А наші стратегічні партнери на це дивляться, і вони втомилися від України.

Тому всі ці наші нібито розширення форматів - це собача нісенітниця. Ніяких розширень не буде. І далі тиск буде не тільки на Російську Федерацію, а й на нас. Тому санкціями, які РФ запровадила проти наших депутатів, Росія показала, що не відступиться від своєї лінії. Те, що Україна підписала в 2015 році, те, що президент Зеленський підписав в грудні 2019 року - виконуйте. Іншого не буде, ми ж про реальну політику говоримо, а не про якісь політичні маніпуляції та політичні забаганки.

- Але ж є ситуація, що з того, що підписали і майже щороку пролонгується, майже нічого не виконується. Що із цим робити?

- Я ж кажу, тут політичне питання, тому його треба вирішити політично. Або Верховна Рада схвалює Мінськ-2, або вона його не схвалює. Якщо вона політично голосує і каже "ми виконуємо" постановою, то це вже буде політичний сигнал, що ми виконуємо.

Якщо вона голосує не виконувати, то це зовсім інша політична конфігурація. І тоді всі ці розмови відійдуть на другий план. Тоді вже ми виходимо з планом Б, В, Г або ЄПРСТ, я не знаю, як вони там вигадують. І тоді президент країни виходить і каже: "Я не можу, вищий законодавчий орган не підтримує це". Раз він не підтримує, давайте шукати щось інше.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році