RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Операція "паспортизація" в ОРДЛО: навіщо це Путіну і як відповідає Україна

РФ в ОРДЛО роздала вже 600 тисяч паспортів і продовжує це робити

РФ в ОРДЛО роздала вже 600 тисяч паспортів і продовжує це робити У ОРДЛО видають російські паспорти Фото: krymr.com

Росія прискорила політику масової видачі своїх паспортів у спрощеному порядку для українських громадян, які проживають в окупації. Про це днями заявила омбудсмен Людмила Денісова. За словами уповноваженого ВР з прав людини, РФ на непідконтрольних територіях сходу роздала вже 600 тисяч паспортів і активно продовжує це робити. Чому Росія так відчайдушно поспішає "облагодіяти" населення Донбасу своїми документами і як повинна адекватно реагувати українська влада - з'ясовував "Апостроф".

Навіщо поспішає Путін

Якщо простежити динаміку паспортизації українців в окупації, то можна побачити, що її темпи в останні місяці дійсно значно зросли. Так, указ про спрощений порядок видачі паспортів президент РФ Володимир Путін підписав у квітні 2019 року. Станом на січень 2021 року, тобто за рік і 9 місяців, російські паспорти отримали близько 400 тисяч жителів окупованих територій сходу. Тепер, за інформацією омбудсмена, вже 600 тисяч осіб з непідконтрольного Донбасу мають російський паспорт. Тобто всього за 4,5 місяці Росія роздала таку кількість паспортів, яку раніше оформляла майже за рік.

З чим пов'язаний цей поспіх? За словами екс-заступника міністра з питань окупованих територій Георгія Туки, швидка паспортизація - це послідовна політика Росії, в якій немає нічого несподіваного.

"З самого початку процесу паспортизації Росія висловлювала незадоволення темпами. Ми в міністерстві отримували матеріали від розвідувальних служб, в яких говорилося, що керівництво окупаційних адміністрацій постійно отримувало з Ростова вказівки прискорити паспортизацію. З цією метою було розпорядження задіяти в процесі учасників незаконних збройних формувань, членів їх сімей, держслужбовців під загрозою звільнення. Тому ті темпи, які ми бачимо зараз - Росія йшла до них з першого дня паспортизації", - говорить "Апострофу" Тука.

Крім того, на думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, нинішній сплеск статистики по паспортизації обумовлений зокрема і побутовими причинами.

"Є проблеми, щоб з українським паспортом в період коронавірусних обмежень, з тих же "ДНР", "ЛНР" безперешкодно потрапити на територію Росії: на роботу, за покупками, до родичів. Але якщо є російський паспорт, то таких проблем не виникає" , - пояснює "Апострофу" Тишкевич.

Самі жителі окупованих територій кажуть, що на додачу до російського паспорту багато хто прагне отримати матеріальні бонуси, наприклад, так званий "материнський капітал". Це така російська програма по збільшенню народжуваності, яка передбачає виплати на народження дітей. З 2020 року за цією програмою можна отримати майже півмільйона рублів (близько 180 тисяч гривень) матеріальної допомоги на першу дитину.

"Беруть, тому що дають, плюс до паспорту РФ дають ще російський закордонний паспорт, - каже "Апострофу" донеччанка Тетяна. - В російських паспортах немає прописки, а донецьку туди не ставлять. По суті це документи ні про що. Але багато хто хоче отримати за цими паспортами якусь матеріальну вигоду, наприклад, материнський капітал. І люди вирішують ці проблеми: або прописуються у своїх родичів в Росії або купують прописку в селах і селищах РФ. На цьому вже побудований бізнес. у прикордонних селах висять оголошення, що можна купити прописку. Але це не так і дешево: близько 50 тисяч рублів на 6 місяців".

Правда, отримати паспорт РФ без місцевого, так званого паспорта "ДНР", "ЛНР", неможливо.

"А це ще один додатковий контроль, так як для отримання паспорта" ДНР "потрібно залишити відбитки пальців, тебе фотографують анфас і профіль. А наявність місцевого паспорта - вже обов'язкова вимога для прийому на роботу. І мова навіть не про бюджетні організації. Щоб влаштуватися продавцем в ларьок, вже вимагають паспорт "ДНР"", - додає донеччанка.

Російський інтерес

Для чого самій Росії "вішати" собі на шию додатковий фінансовий тягар у вигляді тисяч нових громадян, що претендують на соціальні виплати? На думку експертів, дивіденди від операції "паспортизація" для РФ перевищують втрати.

Ну, по-перше, чим більше громадян РФ на території України, тим більше приводів буде для їх "захисту". А "захищати" своїх громадян - улюблене заняття Росії.

"Пам'ятаєте заяву, з якою виступив впливовий російський сенатор Олексій Пушков, коли новообраний президент Молдови Майя Санду сказала, що вимагатиме виведення так званих російських миротворців з Придністров'я? Пушков тоді відповів, що на території Придністров'я проживає 220 тисяч громадян Росії і РФ робитиме все, щоб забезпечити їх безпеку", - зазначає Тука.

"З точки зору майбутньої реінтеграції, отримання такої великої кількості російських паспортів громадянами України може бути проблемою після деокупації, - каже "Апострофу" правозахисниця Олена Луньова. - Крім того, паспорти за спрощеною процедурою видають же не лише українцям в окупації. Росія в принципі видає паспорти всім жителям Донецької і Луганської областей. Росія завжди може сказати, що захищає своїх громадян".

По-друге, "Це заділ на майбутнє для впливу на Україну, починаючи від переговорів по Донбасу, закінчуючи будь-яким з форматів врегулювання конфлікту", - додає Тишкевич.

По-третє, "Дискусія всередині Росії стосовно легітимізації приєднання окупованої частини Донбасу буде сприйматися вже зовсім по-іншому, коли буде факт, що на цій території проживає така-то кількість їхніх громадян", - говорить Георгій Тука.

По-четверте, "В інтересах РФ стимулювати виїзд молодих і здібних людей на свою територію. Не дарма ж Путін в зверненні до Федеральних зборів говорив про катастрофічну ситуацію в демографії", - резюмував Ігар Тишкевич.

Відповідь України

А що ж робить українська влада? Як протистоїть планам Росії з паспортизації?

У серпні 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким спросив процедуру прийняття до українського громадянства громадян РФ, які зазнали переслідувань за політичні переконання. А Кабмін у тому ж році ухвалив, що Україна не визнаватиме паспорти РФ, видані в міграційних управліннях Ростовської області і Краснодарського краю (саме в цих регіонах більшість жителів ОРДЛО і отримує російські документи).

Але чи достатньо таких дій України?

У попередньому скликанні ВР робилися спроби ввести відповідальність за отримання паспорта РФ, наприклад, конфіскувати майно, але успіху такі законопроекти не мали. Дійсно, було б дивно карати громадян за те, що Україна сама не визнає.

Позбавити українського громадянства за отримання російського теж не варіант - 25 стаття Конституції забороняє забирати громадянство.

Більш того, якщо подивитися на ситуацію формально, Росія не порушує норм міжнародного права, роздаючи свої паспорти як програмки у театрі.

"Кожна держава сама для себе визначає пріоритети, хоче вона комусь видавати паспорти чи ні, - запевняє Ігар Тишкевич. - Тут принципово, де фізично ухвалювалося рішення про надання громадянства. Якщо це відбувалося на території РФ, то, на жаль, Росія завжди може сказати, що вона не порушує жодних норм міжнародного права. Але якщо працівник російської міграційної служби, навіть найнижчого рівня, здійснює якісь дії з паспортизації, наприклад, просто візьме в руки анкету громадянина України на території ОРДЛО, то це пряме порушення суверенітету України. І тут питання: чи відстежує і документує Україна такі факти і чи доносить їх до відома своїх партнерів".

Крім того, Україна виявилася заручником власного законодавства. Адже відповідно до закону "Про громадянство України", навіть якщо громадянин отримав громадянство іншої країни, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Так що ж робити? На думку експертів, тут кілька варіантів. Перший - збільшувати політичний тиск на Росію у світі. Адже якщо паспорти РФ нав'язуються українським громадянам в ОРДЛО примусово, під погрозами, на тлі військової агресії, то це вже питання політичне.

"І, звичайно, на міжнародній арені варто було б бити на сполох і закликати партнерів протистояти незаконним діям Росії, - зазначає Георгій Тука. - Але чи готові європейські держави займати більш жорстку позицію щодо Росії? У мене великі сумніви".

Другий варіант - відповісти Росії симетрично.

"Чому люди отримують російські паспорти добровільно? Та тому що частина з них не може отримати паспорти в Україні. Для отримання українських паспортів необхідно подолати певні складнощі: проходження КПВВ, виїзд, а з урахуванням карантинних обмежень це вдвічі складніше. Наприклад, складно і довго отримати паспорт дитині, - констатує Луньова. - А з іншого боку ми маємо простоту отримання російського паспорту. Люди, які живуть на окупованій території - заручники збройного конфлікту. І коли вони вибирають простіший з двох варіантів, їх не можна за це карати. Навпаки, ми повинні створювати спрощені умови для отримання паспортів і перетину КПВВ, щоб якомога більше було наших документів у наших же громадян на окупованій території".

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Новини партнерів