RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Улюбленець гаранта, який зробить все: чи врятує Ляшко Україну

20 травня Рада голосуватиме за нового очільника МОЗ

20 травня Рада голосуватиме за нового очільника МОЗ Віктор Ляшко Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

У вівторок, 18 травня, Верховна Рада відправила міністра охорони здоров'я Максима Степанова у відставку. І сьогодні одна з головних задач парламентаріїв - призначити нового главу МОЗ. Адже у розпал боротьби з пандемією коронавірусу (а влітку епідеміологи прогнозують новий спалах), залишитися без міністра охорони здоров'я - не найкращий результат. І на голосування в Раду оперативно внесли кандидатуру головного санлікаря країни Віктора Ляшка. Чи виправить вчорашня права рука Степанова помилки "попередника" або від перестановки чиновників місцями результат не зміниться - розбирався "Апостроф".

Міністерство гальмує

За словами глави парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, Степанова вирішили звільнити через провалену кампанію з вакцинації.

"Ви самі знаєте, що у нас дуже погана ситуація з темпами вакцинації. Якщо вся країна працює тільки на те, щоб отримати вакцини, а міністерство трошки гальмує, то потрібно міняти керівництво", - зазначав Арахамія.

Провідний український інфекціоніст Ольга Голубовська в коментарі "Апострофу" пояснила, що звалювати всю вину за провал вакцинації на одного лише Степанова - неправильно.

"Вчепилися в вакцинацію. Але відповідальний за неї явно не лише Степанов. У тих умовах, в яких перебувала країна і міністерство, Степанов разом з нами зробив все можливе", - зазначила Голубовська.

Втім, у Степанова вистачало "зашкварів" і крім вакцинації. Екс-міністр провалив тестування українців на коронавірус, забезпечення лікарень киснем, не вклався в терміни держзакупівлі медпрепаратів, потрапив в скандал з придбанням захисних костюмів для медиків за ціною на 40% вище ринкової, закупив партію індійської вакцини CoviShield через сумнівну фірму-прокладку. Загалом, за сукупністю фейлів, очевидно, що Максим Степанов вже давно напрацював на свою відставку.

Але що ж далі?

Улюбленець президента

А далі пост міністра охорони здоров'я, очевидно, займе заступник Степанова і головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Ще до відставки Степанова у "Слузі народу" запевняли, що Ляшко - найбільш вірогідна заміна. І в середу, 19 травня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс до парламенту кандидатуру Ляшка, а Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування практично одноголосно її підтримав. Попереду ще голосування, яке відбудеться в четвер, 20 травня.

Чи зможе новий міністр змінити ситуацію в боротьбі з пандемією в Україні? Прогнози експертів невтішні.

По-перше, за словами екс-міністра охорони здоров'я Олега Мусія, Віктор Ляшко не менше за Степанова відповідальний за низькі темпи вакцинації в Україні.

"Головною претензією до Степанова була погана боротьба з коронавірусом. Але перш за все це питання треба було адресувати саме до Ляшка, адже він, будучи заступником міністра, відповідав за санепідемблагополуччя. І він був тією уповноваженою особою, яка мала ефективно боротися з коронавірусною хворобою. Всі ці провали, зокрема, непостачання вакцин - це все "заслуга" самого пана Ляшка", - зазначив в ефірі Апостроф TV Олег Мусій.

Читайте: Який Ляшко? Навіть якщо Байдена поставити главою МОЗ, він не вирішить питання вакцин - глава лікарського товариства

За словами Мусія, за Ляшком вже тягнеться шлейф провалів на посаді заступника міністра.

"Найбільшою претензією у мене, як у експерта і фахівця, колишнього міністра охорони здоров'я є те, що він не виконує рішення РНБО. Понад рік тому було прийнято рішення про відновлення епідеміологічної частини Санепідемслужби. Коронавірусом же не закінчується вся історія співіснування людей з бактеріями і вірусами. Завтра буде якийсь інший вірус, якась інша інфекція. Ляшко нічого не зробив для відновлення цієї служби, а навпаки продовжує її в подальшому руйнувати", - резюмував Мусій.

Крім того, Ляшка хоч і можна назвати улюбленцем президента (гарант регулярно брав його з собою в робочі поїздки, а напередодні місцевих виборів-2020 у "Слузі народу" навіть планували висувати Ляшка на пост мера столиці), фігура він не самостійна. А де немає балансу сил у владі, там є небезпека прийняття неправильних і "зручних" рішень.

"У порівнянні зі Степановим, Ляшко - дитина в менеджменті та політиці", - говорить "Апострофу" заступник голови Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий.

"Це ніяк не змінить ситуацію. Більш того, навіть погіршить, оскільки Ляшко просто зручний для Офісу президента, - додає "Апострофу" епідеміолог Андрій Александрін. - Це не та людина, яка прийшла зі своєю програмою. Просто він влаштовує тих, хто керує схемами в країні. У Ляшка немає підтримки суспільства. Він не менеджер. Він не довів до логічного завершення жодну тему, за яку брався. Просто поставлять хлопчика, який буде виконувати все, що йому скажуть".

Очевидно, що на посту глави МОЗ Віктору Ляшку буде не легко. Адже у нього немає явної підтримки навіть серед тих експертів і політиків, хто підтримував відставку Степанова.

Втім, рокіровка прізвищ лише в МОЗ навряд чи здатна допомогти Україні перемогти пандемію і прискорити темпи вакцинації.

"У проведенні вакцинації є два аспекти: закупівля вакцини в достатній кількості і проведення самої процедури. І найбільше проблем у нас як раз із закупівлею. Тому зараз це питання командної роботи всього уряду, включаючи МЗС і МОЗ. Дуже багато зараз можна знайти вакцин в різних країнах, де є залишки, де передумали, де вона не потрібна - той же CoviShield ", - пояснила "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

"Справа взагалі не в конкретних прізвищах міністра, а в тому, які завдання ставляться перед міністерством. Програма, яка була ще при Скалецькій, абсолютно не витримувала критики, і за цим документом працює уряд і нічого хорошого з системою в цих обставинах статися не може. Політика не визначена. У нас президент не знає - хороша реформа чи погана, міняти її чи не міняти. Відповідно, монобільшість також не має думки на цей рахунок. Тому Ляшко або Степанов - різниці суттєвої немає", - резюмував Костянтин Надутий.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів