RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Реверанс перед сутичкою з Китаєм: навіщо Трамп вийшов з Транстихо­океанського партнерства

США виходять з важливої міжнародної торгівельної угоди

США виходять з важливої міжнародної торгівельної  угоди Пекін отримає нові можливості в важливому для себе регіоні після виходу США з переговорного процесу про створення Транстихоокеанського партнерства Фото: EPA/UPG

Вже через декілька днів після вступу на посаду президента США Дональд Трамп вирішив вийти з переговорного процесу про створення Транстихоокеанського партнерства (ТТП, TTP). Угода потенційно знизило б тарифи і сприяла регулюванню у торгівлі між 12 державами — крім США, у переговорах брали участь країни Північної і Південної Америк, Південно-Східної Азії і Японія. Відмова від ратифікації була однією з передвиборних обіцянок Трампа. На думку політика, ТТП могло б стати катастрофою для США. Зараз у Китаї радіють: Пекін отримує нові можливості у важливому для себе регіоні. "Апостроф" попросив експертів оцінити мотиви і наслідки цього рішення американського президента.

Юлія Курнишова, американист, член правління центру "Українська призма":

Трамп став заручником своїх передвиборних обіцянок: він говорив, що поверне виробництво в Америку, що США вийдуть з тих багатосторонніх домовленостей, які їм невигідні. ТТП вигідно в першу чергу таким країнам, як Китай, які експортують велику кількість власної продукції, адже виробництво теж відбувається на території КНР. Трамп в першу чергу керується своїми внутрішніми обіцянками — він зробив гасло про повернення робочих місць в Америку своїм пріоритетом.

Думаю, що він навіть йде на жертви та шкодить стратегічним інтересам. Китай миттю заповнити вакуум, що утворився. Китай працює на розширення зони вільної торгівлі і зацікавлений навіть у створенні ЗВТ з Україною

Все йде і до виходу США з переговорів по Трансатлантичному партнерству, тому що не тільки Америка незадоволена, але й у регіонах є сили, готові дати задню.

Звичайно, Китай виграє в цій ситуації. Думаю, що це здатне більше вплинути на двосторонні відносини США з Китаєм, ніж агресивна риторика Трампа про дії КНР щодо островів у Південно-Китайському морі і про політику "одного Китаю".

Олег Устенко, економіст, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера:

Угода мала вступити в силу у 2018 році в тому випадку, якщо за неї проголосують як мінімум шість країн, обсяг голосів яких (в перерахунку на ВВП) перевищує 85% обсягу економік учасників договору. Після виходу США з переговорного процесу це неможливо — в такому форматі вже не проголосують і рішення не вступить в дію. Але це не означає, що ТТП не буде працювати.

США не просто починають вести політику з елементами прагматизму — після цього кроку зрозуміло, що вони ведуть політику захисту свого ринку. Це явний елемент протекціонізму. Але що вони виграють — велике питання. Але не варто теж думати, що ТТП обов'язково увійшло б в силу. Наприклад, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо кілька разів навіть в під час передвиборної кампанії говорив, що ліберали не збираються підтримувати те, про що домовилися консерватори. Тобто немає впевненості, що Канада повинна була ратифікувати угоду. Маленькі країни теж не всі з радістю сприймали фінальний документ.

ТТП — не єдиний договір, який буде переглянуто з боку США — ви знаєте, що вони збираються переглянути угоду НАФТА, Північноамериканську зону вільної торгівлі. Ось, перший крок зроблено.

Я б сказав, що негайним наслідком (виходу з ТТП) буде різке посилення ролі Китаю. Більш того, я б не виключав, що Китай буде не проти вступити тепер в цей договір. У формі вільної торгівлі це здається малоймовірним, але на якихось правах асоційованого члена Китай, може захтіти туди вступити. Для Китаю це питання не стільки економіки, скільки геополітики і геоекономіки.

У США багато разів говорили про заходи щодо Китаю, і цю розмову почав не Трамп. Уже років зо три Штати наполягають, що китайська валюта недооцінена, і вимагали від центробанку Китаю зміцнити юань через політику ставок. У будь-якому випадку карта розбрату, яка є зараз між Китаєм і США, буде гратися.

Ілля Пономарьов, екс-депутат Держдуми РФ:

Звичайно, запланований вихід США з ТТП показує, що Трамп виконує свої передвиборні обіцянки. Адже про такий намір він говорив всю свою передвиборчу кампанію. Це якраз та річ, яку здійснити було легко. Трамп, грубо кажучи, йде по шляху найменшого опору, виконуючи найбільш реалізоване зі своїх обіцянок.

Інша справа, що ця дія викликає деяке здивування. І саме з економічної точки зору. Рішення Трампа про вихід США з ТТП хвилює, бо ця угода була значно вигіднішою для Штатів. І зараз, коли Штати з неї виходять, перемагає і виграє від цього Китай. Його навіть можна назвати бенефіціаром. У зв'язку з цим з'являються навіть деякі думки про конспірологічний підтекст. Адже, у Трампа багато інвестицій у Китаї, і новий президент США дуже зацікавлений у відносинах з КНР.

Так, безумовно, то протистояння США-Китай, про який зараз так активно всі говорять, воно є. Але тут потрібно підкреслити, що Китай — зростаючий світовий лідер. Це держава, яка веде активну конфронтацію і є, об'єктивно, конкурентом Штатам. Республіканська еліта США це чудово розуміє, тому зацікавлена в стримуванні Китаю.

Упевнений, що Трамп в силу своїх економічних інтересів піде на якусь конфронтацію з Китаєм. Швидше за все, новий американський президент буде поєднувати "батіг і пряник". Так, він взяв до себе в адміністрацію деяких людей, які налаштовані дуже різко "антикитайські", проте сам займає набагато більш спокійну позицію.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною