RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

​Гучне рішення по Донбасу: в Україні розповіли про історичний момент

Один з учасників переговорного процесу, представник України з питань безпеки Євген Марчук в ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу" розповів про подробиці підписаного сьогодні в Мінську рамкового рішення Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі про розведення сил і засобів протидіючих сторін.

"Процес досить складний. Він передбачає підготовчий етап. Сторони повинні чітко показати представникам ОБСЄ, де знаходяться їхні підрозділи зараз і куди вони будуть відведені потім. Представники ОБСЄ повинні, в свою чергу, все точно зафіксувати і верифікувати. Відвід повинен здійснюватися симетрично і дзеркально. Тобто, одночасно на одну і ту ж відстань і обов'язково під контролем ОБСЄ", - каже Марчук.

"Передбачається також блокування порушень. В основному, порушення, звичайно, бувають військового характеру, наприклад, хтось почав стрілянину, але в результаті тримісячної роботи і численних узгоджень ми виписали абсолютно всі види порушень, в тому числі і невійськового характеру. Мова йде, скажімо, про знаходження в зоні відведення сторонніх осіб і перешкоджання роботі представників ОБСЄ, якщо їм не дають пройти на той об'єкт, куди вони хочуть і коли вони хочуть. Чітко визначена відповідальність сторін і що необхідно зробити у разі фіксації порушень. Уперше, і це дуже важливо, ОБСЄ взяла на себе зобов'язання цілодобово проводити моніторинг ситуації. Тобто, ми абсолютно точно будемо знати, хто саме і коли порушив угоду", - підкреслив він.

Як повідомляв "Апостроф", підписання такого рамкового рішення в мережі сприйняли вельми скептично.