RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Мають повернути майно власникам: в ЗМІ розповіли про рейдерську схему групи "Лан"

Зміна кадрів в правоохоронних органах уможливила розслідування у справах, які раніше вважалися безнадійними, зокрема, про діяльність групи на чолі з власником групи компаній "Лан" Михайлом Срібнюком.

Про це пише "Антикор".

У жовтні київські правоохоронці розслідували діяльність групи, яких звинуватили в тому, що в 2003 році вони незаконно заволоділи акціями і майном господарського підприємства "Гермес", яке знаходилося в Києві по вул. Сім'ї Хохлових, 11/2 і мало розгалужену мережу складських приміщень і магазинів в Києві і області. Ринкова вартість викраденого майна в даний час перевищує 10 млн доларів США.

Кримінальне провадження відкрито за ст. 190 ч. 4 КК України (шахрайство), за вчинення злочину передбачено кримінальну відповідальність до 12 років позбавлення волі.

Згідно з інформацією журналістів, в розслідуванні вказано, що зловмисники діяли за наступною схемою: організатор орендував склад на території господарської бази, потім його пособники здійснили агресивну скупку акцій підприємства, які були у вільному обігу. Срібнюк увійшов в довіру до керівника підприємства Володимира Телятника та інших акціонерів з числа колективу підприємства, яким належала контрольна частка акцій. Під приводом надання допомоги проти рейдерства, зловмисники заволоділи акціями і переоформили підприємство на підконтрольних осіб. Під час фіктивного переоформлення акцій Срібнюк написав власноруч розписку про те, що поверне їх Телятнику протягом півроку. Ця розписка стала важливим доказом. Подальші дії Срібнюка свідчать, що розписка була лише інструментом скоєння злочину для того щоб отримати акції, адже на другий день після заволодіння акціями підконтрольне Срібнюку підприємство оголосило про ліквідацію, а через 20 днів переоформило акції на інших його людей.

В даний час майно, що належало товариству "Гермес", переоформлено на підконтрольні Срібнюку підприємства, найбільшими з яких є суспільство "Сан Парк" код ЄДРПОУ 36594349 (склади на вул. Сім'ї Хохлових, 11/2) та "Український логістичний сервіс" код ЄДРПОУ 35520674 (склади в с. Міла Київської області). Власниками цих підприємств є підконтрольні Срібнюку офшорні компанії з Кіпру "Олфактс оперейшн", "ЄС.АЙ.Сайло сервісез Лімітед", "Аленер капітал Лімітед". Скарги законних власників не були розглянуті в силу суб'єктивних причин, як припускають журналісти, можливо і впливу рейдерів на слідство.

"Після передбачених законом процесуальних дій правоохоронців сім'я Телятника отримала шанс не тільки на повернення свого майна, а й на отримання компенсації за втрачений прибуток від його використання. Рейдерам залишається тільки співпрацювати зі слідством і виконувати законні вимоги потерпілих", - сказано в матеріалі.