RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

З'явилися подробиці знищення пам'ятника полякам у Гуті Пеняцькій

Меморіал загиблим під час Другої світової війни полякам у селі Гута Пеняцька Бродівського району Львівської області імовірно розбито кувалдами і знищено на 50%.

Про це заявив перший заступник голови Бродівської райдержадміністрації Володимир Адамець, який побував на місці події, передає ZAXID.NET.

За попередніми даними, слідів вибухівки на місці не виявлено.

За словами Адамця, вертикальні плити розмалювали, а горизонтальні плити повністю розбиті. Він підкреслив, що це є спланованою провокацією, оскільки на пам'ятнику демонстративно залишили українську національну символіку.

Чиновник зізнався, що не має інформації про те, коли саме було здійснено акт вандалізму. Місцева влада і поліція дізналися про інцидент зранку 10 січня.

Варто зазначити, що першими про руйнування пам'ятника написали російські ЗМІ, опублікувавши увечері 9 січня відео і фото.

На місці події працює слідчо-оперативна група та представники СБУ. До Гути Пеняцької виїхав Генеральний консул Республіки Польща у Львові Вєслав Мазур.

Видання Gazeta Wyborcza пише з посиланням на посла Польщі в Україні Яна Пєкла, що польський МЗС готує ноту у зв'язку з подією.

Як повідомляв "Апостроф", невідомі вандали пошкодили пам'ятник загиблим полякам, які загинули від рук гітлерівських військ у лютому 1944 року в селі Гута Пеняцька. Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович назвав знищення пам'ятника провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських відносин та вигідною третій стороні.