RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

На дні Індійського океану виявили затонулий континент

Геофізики знайшли прямі свідчення існування у давнину у центральній частині сучасного Індійського океану мікроконтиненту Мавріцій, який об'єднував в собі північно-східну частину Мадагаскару, острів Маврикій, найбільшу підводну банку Сая-де-Малья, острова Каргадос-Карахос і південний край півострова Індостан, повідомляє Nature Communications.

Геофізики виявили в пісках Маврикію циркон віком від 660 мільйонів до двох мільярдів років. Вчені припустили, що виявлені зразки були частиною древньої суші, яка пішла під воду, але потоки магми від вивержень підводних вулканів винесли мінерали на поверхню планети.

На думку вчених, кілька десятків мільйонів років тому існував Мавріцій - невеликий острів, мікроконтинент, площею у приблизно четверту частину сучасного Мадагаскару, а ще раніше, приблизно мільярд років тому, який входив до складу Родинії - суперконтиненту, що включав в себе в тому числі сучасні Індостан і Мадагаскар.

Датування зразків вчені підкріпили аналізом наявних гравіметричних даних, визначенням товщини земної кори, і реконструкцією давньої тектоніки, яка як раз і виявила, що Маврикій і сусіднє Маскаренське плато можуть перекривати давній докембрійський мікроконтинент, названий Мавріцій.

У крейдяний період, 84-92 мільйони років тому, коли розпадалася східна частина суперконтиненту Гондвана, південного осколка Родинії, розійшлися Мадагаскар і Індостан. Саме у цей час північний Мадагаскар і південний Індостан розділила смуга шириною в 200 кілометрів, зайнята мікроконтинентом Мавріцій.

Острів проіснував кілька десятків мільйонів років, а потім, у міру віддалення Мадагаскару і Індостану один від одного, пішов під води Індійського океану, який саме формувався.

Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, коли доба збільшиться до 25 годин.