RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

З'явилися подробиці підсумковій декларації НАТО по Україні

НАТО у підсумковій декларації саміту у Варшаві згадало Україну в 12 пунктах з 139, зробивши акцент на подальшому поглибленні співпраці.

Про це повідомляє кореспондент "Апострофа".

Ключовим з точки зору оцінки подій в Україні, є п. 10 Декларації. У ньому Росія обвинувачується в "незаконній анексії Криму", яку Альянс "не визнає і не збирається визнавати", а також свідомої дестабілізації ситуації на сході України.

"Ми твердо підтримуємо суверенітет України, її територіальну цілісність у рамках міжнародно визнаних кордонів і право без впливу ззовні вирішувати своє майбутнє і зовнішньополітичний курс... Ми рішуче засуджуємо агресивні дії Росії проти України, які мають серйозні наслідки для стабільності та безпеки євроатлантичного регіону", - йдеться в п. 16 Варшавській декларації.

При цьому в НАТО підтримують мирне вирішення конфлікту на Донбасі в рамках Мінських угод, яке включає реінтеграцію зайнятих бойовиками районів Донецької та Луганської областей. Значну відповідальність за порядок дотримання Мінських угод Альянс покладає на Росію, як на державу, яка поставила свій підпис під цим документом.

"Росія продовжує поставляти зброю бойовикам, обладнання і персонал, а також надавати їм фінансову та іншу допомогу. Ми вкрай стурбовані дестабілізацією ситуації на сході України. Ми закликаємо Росію утриматися від агресивних дій і використовувати свій значний вплив на бойовиків, щоб виконати свої зобов'язання в повному обсязі", - йдеться в п. 19 документа.

Про подальші відносини між Україною та НАТО говориться в п. 117 і 118 Декларації. Серед іншого, стверджується, що Україна є давнім партнером Альянсу. У НАТО вітають подальше поглиблення співробітництва між Україною та Альянсом, яке виражається в переході на стандарти НАТО, а також подальшу участь українських військових в операціях, які проводяться під егідою Альянсу. Важливим елементом цих зусиль є формування польсько-литовсько-української бригади.

Повний текст підсумкової декларації саміту у Варшаві читайте за посиланням.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в підсумкових документах саміту НАТО у Варшаві не буде ніяких проривних рішень в підтримку України.

Як повідомляв "Апостроф", політичний оглядач і блогер Олег Пономар розповів, що на саміті Північноатлантичного альянсу в Варшаві була підписана Декларація про кооперацію НАТО і ЄС.