RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

​Демарш Путіна з плутонієм: у РФ назвали причину

У російському ЗМІ назвали причину, за якою президент РФ Володимир Путін прийняв указ про припинення угоди зі США про утилізацію збройового плутонію.

Про це пише mk.ru.

З указу Путіна випливає, що причиною призупинення угоди стало "виникнення загрози стратегічної стабільності", причиною чого є недружні дії США щодо Кремля. Також в указі зазначили, що Штаті не в змозі виконувати зобов'язання за договором.

У російському ЗМІ нагадали, що договір про знищення плутонію Росія підписала в 2000 році. Документом було передбачено знищення 68 тонн плутонію (34 тонни з кожного боку). Виконання договору гальмувалося. Угода повинна була набути чинності в 2009 році. У 2010 році Росія і США підписали додатковий договір, згідно з яким знищувати плутоній повинні були з 2018 року.

Як пишуть у ЗМІ, американці нiбито вирішили знищувати плутоній іншим способом, ніж передбачено в договорі: не спалювати його, а закопувати. Росія на таке не погодилась, заявивши, що таким чином у США залишається "поворотний потенціал" плутонію, тобто його можуть "відкопати".

Саме цим у російському ЗМІ пояснюють анулювання угоди зі США.

Як повідомляв "Апостроф", у лютому стало відомо, що в Північній Кореї відновили роботу плутонієвого реактора.