RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Клімкін закликав позбавити Росію права вето в Радбезі ООН

Виступаючи в Раді безпеки ООН, міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав усунути зловживання правом вето з боку його постійних членів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Клімкін заявив, що Радбез повинен бути здатний дати дієву відповідь на криваві конфлікти незалежно від можливої присутності сторони конфлікту за столом в якості постійного члена.

Він нагадав про пункт статуту ООН, де говориться, що сторона конфлікту повинна утримуватися від голосування. Клімкін заявив, що потрібно запровадити чіткі процедури, аби цей пункт дотримувався.

Клiмкiн у своїй промові вказав на ряд конфліктів в Європі, викликаних діями "однієї держави", яка створює гарячі точки на континенті і підтримує конфлікт, а потім зриває мирні зусилля.

Міністр закордонних справ закликав стримати агресію цієї держави. Він також заявив, що Росія порушує положення таких документів, як Статут ООН, Гельсінський заключний акт, Паризька хартія.

За словами Клімкіна, Росія використовує слабкості інших з вигодою для себе. Такими слабкостями він назвав право вето в Радбезі ООН, а також правило консенсусу в ОБСЄ.

Міністр зазначив, що поки не створений дієвий механізм для притягнення зловмисника до відповідальності за його порушення.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Україна заблокувала в Радбезі ООН ухвалення заяви, касалющегося смерті російського постпреда Віталія Чуркіна.