RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

США загрожують Росії заходами через порушення нею договору про РСМД

Глава Пентагону Джим Меттіс сигналізував про те, що США можуть швидко відповісти на порушення Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД) від 1987 року.

Про це повідомляє Reuters.

Меттіс зазначив, що на даний момент США радяться з даного приводу з союзниками по НАТО.

Сполучені Штати звинуватили РФ в розробці та розгортання крилатих ракет наземного базування порушення Договору про РСМД. У березні в Пентагоні заявили, що дані ракети являють собою ризик для більшості американських військових баз у Європі. У свою чергу, Кремль заперечує звинувачення в порушення Договору про РСМД.

"З приводу Договору про РСМД ми консультуємося з нашими союзниками і продовжуємо розглядати подальші дії. Я думаю, що вже дуже скоро це стане предметом нашої вкрай серйозну стурбованість", — сказав Меттіс на прес-конференції в Лондоні, де він виступив разом з британським колегою Майклом Феллоном.

У свою чергу, Феллоном підтвердив, що порушення Договору про РСМД дійсно обговорюється, і сказав, що ця тема повинна обговорюватися в НАТО.

"Ми розраховуємо на більш формальний відповідь з боку Сполучених Штатів і вважаємо, що нам слід прийняти заходи — не лише на рівні США, але і НАТО в цілому — коли ми підтвердимо ці порушення", — зазначив Феллон.

Однак у США цими питаннями, як правило, займається Держдепартамент.

Командувач Європейським командуванням збройних сил США генерал Кертіс Скапаротті підкреслив, що США повинна відповісти на порушення Росією Договору про РСМД, але визнав, цим повинен займатися Білий дім.

"Так чи інакше, ми повинні реагувати на їх порушення цього договору, однак це питання політики", — заявив він 28 березня, виступаючи перед Конгресом.

Докладніше про те, як США і РФ намагаються обійти Договір про РСМД, читайте в матеріалі "Апострофа".