Лайм

Как молиться за умерших на Радоницу: важные молитвы на поминальные дни

Каждая молитва имеет свое значение

День поминовения умерших Радоница символизирует радостное Воскресение Христа и грядущее воскресение всех мертвых. В 2023 году он приходится на 25 апреля, и многих украинцев интересуют его традиции и запреты.

Ранее мы уже рассказывали о том, что нельзя делать на Радоницу, а в этом материале поделимся, какие молитвы читать за умерших. За родителей, у которых умер ребенок; вдовца за умершую жену; вдовы за умершего мужа; за умерших родственников; родителей за умершего ребенка; детей за умерших родителей; сироты за усопших родителей; за всякого умершего – тексты всех этих молитв найдете ниже.

Фото: facebook

Читайте по теме: Радоницкая неделя 2023: традиции и что запрещено делать.

Молитва вдовца за умершую жену

Христе Ісусе, Господи і Вседержителю! Зі щирістю серця мого молюся Тобі: упокой, Господи, душу померлої раби Твоєї (ім’я) в Небесному Царстві Твоєму. Владико Вседержителю! Ти благословив подружню єдність чоловіка і жінки, коли сказав: недобре бути чоловікові самому, створимо йому помічника, подібного до нього. Ти освятив цей союз на образ духовного союзу Христа з Церквою. Вірую, Господи, і визнаю, що Ти благословив з’єднати і мене святим союзом цим з однією зі слуг Твоїх. З Твоєї ж милостивої та премудрої волі взято в мене цю рабу Твою, яку Ти дав мені за помічницю й супутницю життя мого. Схиляюся перед цією волею Твоєю і молюся Тобі від усього серця мого, прийми це благання моє за рабу Твою (ім’я) і прости їй, коли згрішила вона словом, ділом, думкою, свідомо чи несвідомо; коли земне полюбила більше від небесного, коли про одяг та прикрашання тіла свого дбала більше, ніж про просвітлення одягу душі своєї, або коли не дбала про дітей своїх; коли завдала кому жалю словом або вчинком; коли нарікала в серці своїм на ближнього свого або осудила кого чи інше щось подібне вчинила. Все це прости їй, як Милостивий та Чоловіколюбний, бо нема людини, що жила б і не згрішила. Не судися з рабою Твоєю, як з творінням Твоїм, не осуди її за гріхи її на вічні муки, а зглянься й помилуй з великої милости Твоєї. Благаю і прошу Тебе, Господи, дай мені силу в усі дні життя мого не переставати молитися за спочилу рабу Твою і аж до кінця життя мого просити для неї в Тебе, Судді всього світу, прощення провин її. Ти, Боже, поклав на голову її вінець з каменя дорогого, вінчаючи її тут, на землі, так увінчай її вічною Твоєю славою в Небесному Царстві Твоєму, з усіма святими, що там торжествують, нехай разом з ними і вона вічно оспівує всесвяте ім’я Твоє з Отцем і Святим Духом. Амінь.

Молитва вдовы за умершего мужа

Христе Ісусе, Господи і Вседержителю! Ти — втіха тих, що плачуть, сиріт і вдів захист. Ти сказав: "Поклич Мене в день журби твоєї, і врятую тебе"». В дні журби своєї вдаюся до Тебе і молюся Тобі: не відверни лиця Твого від мене і вислухай благання моє, яке приношу Тобі зі сльозами. Ти, Господи і Владико всього, благозволив одружити мене з одним з рабів Твоїх, щоб нам бути одним тілом і одним духом. Ти дав мені його за чоловіка й захисника. Твоїй милостивій і премудрій волі вгодно було взяти від мене цього раба Твого і залишити мене одну. Схиляюся перед цією Твоєю волею і до Тебе вдаюся в дні журби моєї: заспокой смуток мій з приводу розлуки з рабом Твоїм, другом моїм. Коли Ти взяв його від мене, не візьми від мене Своєї милости. Як колись прийняв Ти дві лепти вдовиці, так прийми і це благання моє. Пом’яни, Господи, душу спочилого раба Твого (ім’я), прости йому всі провини його, вільні й невільні, чи то думкою, чи словом, чи ділом, свідомі чи несвідомі, але з великої милости Твоєї та безлічі щедрот Твоїх полегши й прости всі гріхи його і осели його з святими Твоїми, де немає ні хвороби, ні печалі, ні зітхання, а життя безконечне. Благаю і прошу Тебе, Господи, дай мені всі дні життя мого не переставати молитися за померлого раба Твого (ім’я) і аж до кінця мого просити в Тебе, Судді всього світу, відпущення всіх гріхів його і вселення його в небесні оселі, що їх Ти наготував тим, що люблять Тебе. Коли ж він і згрішив, але не відступив від Тебе і безсумнівно Отця, і Сина, і Святого Духа православно аж до останнього свого подиху визнавав, тому віру в Тебе замість діл прийми, бо нема чоловіка, що жив би і не згрішив. Ти один без гріха, і правда Твоя — правда вічна. Вірую, Господи, що Ти почуєш благання моє і не відвернеш лиця Твого від мене. Побачивши вдовицю, що тяжко плакала, Ти змилосердився і сина її, коли вже несли ховати, воскресив: так, змилосердившись, заспокой і мою журбу. Як Ти відчинив двері милосердя Твого для раба Твого Феофіла, що відійшов до Тебе, і простив йому всі провини його за молитви святої Церкви Твоєї, зважаючи на молитви й милостині дружини його, так і я благаю Тебе, прийми і моє благання за раба Твого (ім’я) і введи його в життя вічне. Ти бо єси уповання наше. Ти Бог милости і спасіння, і Тобі славу возсилаємо з Отцем, і Святим Духом нині, й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Фото: facebook

Молитва за умерших

Боже духів і всякої плоті, Ти смерть подолав і диявола знищив і життя світу Твоєму дарував! Сам, Господи, упокой душі спочилих рабів Твоїх: святійших патріархів, первосвященних митрополитів, архієпископів і єпископів, що у священничому, церковному і чернечому чині Тобі послужили; будівничих святого храму цього, православних праотців, отців, братів і сестер наших, що тут лежать і всюди; вождів і воїнів, що за віру і вітчизну життя своє поклали, вірних убієнних в міжусобицях, утоплих, згорілих, на морозі замерзлих, роздертих звірами, від голоду померлих, без покаяння несподівано померлих і тих, що не встигли примиритися з Церквою і зі своїми ворогами; самогубців, позбавлених розуму, всіх, що заповідали нам молитися, і вірних, що християнського поховання були позбавлені, у місті світлому, у місті квітучому, у місті спокою, де немає ні хвороб, ні печалі, ні зітхання. Всякий гріх, вчинений ними словом чи ділом, чи думкою, як благий Чоловіколюбець Бог прости, бо немає людини, яка б жила і не згрішила. Ти бо єдиний без гріха, правда Твоя — правда повіки, і слово Твоє - істина.

Бо Ти є воскресіння, життя і спокій спочилих рабів твоїх (імена), Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо з безначальним Твоїм Отцем і Пресвятим, і Благим, і Животворчим Твоїм Духом нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

Читайте также: Гробки 2023: дата и почему кладут конфеты и едят на кладбище.

Молитва родителей за умершего ребенка

Господи, Ісусе Христе, Боже наш, Владико життя і смерті, Утішителю скорботних! Із засмученим і зворушеним серцем вдаюся до Тебе і молюся Тобі: пом’яни, Господи в Царстві Твоєму померлу дитину мою (ім’я) і сотвори їй вічну пам’ять. Ти, Владико життя і смерті, дав мені цю дитину. Твоїй же милосердній і премудрій волі вгодно було і взяти її від мене. Нехай буде благословенне Ім’я Твоє, Господи! Благаю Тебе, Суддю неба і землі, з безмежної любові Твоєї до нас, грішних, прости, Милостивий і наші батьківські гріхи, щоб не залишалися вони на дітях наших, бо знаю, що багато грішили ми перед Тобою, багато чого не дотримали, не вчинили, як Ти заповідав нам. Коли ж померла дитина наша з нашої чи своєї провини, в житті своєму служила більше світові і тілу своєму, а не Тобі, Господу й Богові своєму, коли полюбила вона принади світу цього більше, ніж слово Твоє і заповіти Твої, коли вона, віддавшись насолоді життєвій, а не жалю за гріхи свої, в нестриманості занедбала поміркованість, піст і молитву, — щиро благаю Тебе, прости, премилостивий Отче, дитині моїй усі такі провини її, прости й полегши, коли й інше зло вчинила вона в житті цьому. Христе Ісусе! Ти воскресив дочку Яірову за віру й молитву батька її, Ти зцілив дочку жінки-хананеянки за віру і благання матері її. Вислухай же і мою молитву, не відкинь і мого благання за дитину мою. Прости, Господи, всі гріхи її та, простивши і очистивши душу її, визволи з муки вічної та всели її з усіма святими Твоїми, що від віку Тобі догодили там, де нема хвороби, ні печалі, ні зітхання, а життя безкінечне, бо нема людини, щоб жила і не згрішила - Ти один без гріха. Коли будеш судити світ, нехай почує дитина моя найсолодший голос Твій: "Прийдіть, благословенні Отця Мого наслідуйте Царство, приготоване вам від створення світу". Бо Ти Отець милості і щедрот. Ти - життя й воскресіння і Тобі славу возсилаємо з Отцем і Святим Духом нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва детей за умерших родителей

Господи Ісусе Христе, Боже наш! Ти - сиріт Охоронитель, скорботних Пристановище і тих, що плачуть, Утішитель. Припадаю до Тебе я, сирота, із плачем і зітханням, і молюся Тобі: вислухай благання моє і не відверни лиця Твого від стогону серця мого та від сліз очей моїх. Молюся Тобі, Милосердний Господи, заспокой скорботу мою через розлуку з батьком моїм (ім’я) (матір’ю моєю; батьками моїми - імена), що породив і виховав мене, а душу його, що відійшла до Тебе з правдивою вірою в Тебе і твердо́ю надією на Твою чоловіколюбність і милість, прийми в Царство Твоє Небесне. Схиляюся перед Твоєю святою волею, яка взяла його від мене, і прошу Тебе: тільки не відійми від нього Твоєї милости і добросердечности. Знаю, Господи, що Ти, Суддя світу цього, караєш гріхи та нечестя батьків на дітях, онуках і правнуках аж до третього й четвертого роду; але Ти й милуєш батьків за молитви́ та чесноти дітей їхніх, онуків і правнуків. Зі скорботним і зворушеним серцем благаю Тебе, милостивий Судде, не карай вічною карою спочилого, незабутнього для мене раба Твого, батька мого (ім’я), але відпусти йому всі провини його вільні й невільні, які він учинив думкою, словом чи ділом, свідомо чи несвідомо, за життя свого тут, на землі, і з милосердя та чоловіколюбности Твоєї, молитвами Пречистої Богородиці і всіх святих помилуй його і від вічної муки визволи.

Милосердний Отче отців і дітей! Дай мені всі дні життя мого, до останнього мого зітхання не переставати пам’ятати про спочилого батька мого в молитвах моїх і благати Тебе, праведного Суддю, щоб Ти оселив його на місці світлому, в місці втіхи, у місці спокою, з усіма святими, де немає ні недуги, ні смутку, ані зітхання.

Милостивий Господи! Прийми нині щиру молитву цю за раба Твого (ім’я) і віддай йому нагородою Твоєю за працю й піклування у вірі та християнській побожності, бо він навчив мене знати Тебе, свого Господа, благоговійно молитися Тобі, лише на Тебе уповати в біді, скорботах і немочах, навчав виконувати заповіді Твої. За добре піклування його про моє духовне зростання, за теплі молитви, що він приносив за мене Тобі, і за всі дари, які він виблагав мені від Тебе, віддай йому Своєю милістю, Своїми небесними благами та радостями у вічному Царстві Твоєму. Бо Ти — Бог милости, щедрот і чоловіколюбства. Ти — і радість вірних слуг Твоїх, і Тобі славу возсилаємо з Отцем і Святим Духом, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Фото: unsplash.com

Молитва сироты за умерших родителей

Єдиний мій Боже, до Тебе одного я припадаю в моїх потребах, бо хто ж вірніше допомагатиме мені, як не Ти, Господи, на якого мене батьки залишили. До Тебе єдиного я взиваю в недолі й смутку, бо хто ж втішить мене, як не Ти, Боже, Отче мій Небесний. Ти моя єдина Надія. Ти ніколи мене не залишав. Вислухай тепер мою молитву, та прийми моїх покійних батька й матір до Твого Небесного Царства, щоб через їхні молитви міг я згідно Святої Волі Твоєї жити, а після земного життя, разом з ними Славу Твою оглядати. Амінь.

Молитва за всякого умершего

Пом’яни, Господи, Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилого раба Твого, брата нашого (ім’я) як Милосердний і Чоловіколюбний, відпускаючи гріхи та згладжуючи неправди, полегши, даруй і прости всі його провини вільні й невільні, визволи його від вічної муки та вогню геєнського і дай йому вічні Твої блага, наготовані для тих, що люблять Тебе. Коли ж і згрішив він, та не відступив від Тебе і безсумнівно в Отця, і Сина, і Святого Духа, Бога, Тебе, в Тройці славимого, вірував і Одиницю в Тройці і Тройцю в Одиниці православно аж до останнього свого подиху визнавав. Будь милостивим до нього і віру в Тебе замість діл прийми і з святими Твоїми, як Щедрий, упокой: нема бо чоловіка, що жив би і не згрішив. Ти один тільки без усякого гріха, і правда Твоя — правда вічна, і Ти один Бог милости і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва за всех умерших

Упокій, Господи, душі спочилих слуг Твоїх: батьків моїх (імена), родичів моїх (імена), благодійників моїх (імена), і всіх тих, хто положив життя своє за волю України (імена), і всіх християн, і всяку душу, яка спочила і Твоєї Милості потребує, і прости їм всі провини їхні, вільні й невільні, і подаруй їм Царство Небесне, і створи їм вічну пам’ять. Амінь.

Интересные новости для вас:

Самые интересные истории и новости дня теперь в Telegram! Подписывайтесь на канал thеLime и узнайте о них скорее.

Новини партнерів

Читайте также

Меню на Пасху: рецепты салатов, которые следует приготовить на праздничный стол

Как в домашних условиях приготовить разные варианты салатов с красной рыбой, курицей, моцареллой и зеленью, чтобы удивить гостей на Пасху

Забудьте о бабушкиных платьях: что надеть на Пасху, чтобы иметь уместный и стильный вид

Украинский дизайнер Андре Тан продемонстрировал, какую одежду можно надеть в церковь на праздничное богослужение в честь Пасхи

Рецепт для тех, кто не хочет возиться с тестом: как готовить паску в хлебопечке

Как приготовить быструю паску на Пасху-2024 без замешивания теста - простой способ в хлебопечке