Штолен – це традиційна німецька різдвяна випічка у формі ароматного кексу, який печуть за 3-4 тижні до Різдва. Це особливий десерт, який після тривалого "дозрівання" набуває неповторного аромату і смаку.

Власним рецептом приготування штолена поділилася шефиня ресторану і фудблогерка Валентина Кущ на своїй сторінці в Instagram.

Читайте також: Чізкейк Сан Себастьян - рецепт того самого спаленого десерту з Іспанії.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

За словами Валентини, саме штолен найбільше асоціюється з Різдвом.

picture

"Ароматна, затишна, багата на спеції, сухофрукти та горішки випічка. Раджу пекти одразу декілька, адже після ваших перших штоленів ви зрозумієте, що таким хочеться ділитись з друзями та близькими. Вони просто розкішні!", - зазначила Валентина.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

picture

Інгредієнти на три штолени:

  • Сухофрукти (курага, родзинки, інжир, вишня, журавлина) - 400 г або 300 гр сухофруктів і 100 гр цукатів,
  • Ром темний - 150 гр;
  • Цедра 2 апельсинів;
  • Борошно пшеничне - 250 г;
  • Борошно сильне - 300 г ( борошно, в якому багато білку - від 14%);
  • Мигдальне борошно - 50 г;
  • Молоко - 200 г;
  • Живі дріжджі - 50 г;
  • Цукор - 100 г;
  • Масло вершкове - 250 г;
  • Жовтки - 3 шт;
  • Ваніль
  • Горіхи - 100 г.

"Можна додати трішки спецій (кориця, гвоздика, імбир), а також за бажанням можна додати марципан", - пояснила блогерка.

Читайте також: Польський яблучний пиріг під меренговою "хмаринкою" - рецепт неймовірно ніжної випічки.

Секрети приготування різдвяного штолена від Валентини Кущ

Спочатку потрібно замочити сухофрукти та цукати в алкоголі - щонайменше на одну ніч. Для цього спочатку заливаємо їх окропом (для дезинфекції), а потім його зливаємо. Далі нарізаємо великі сухофрукти, натираємо цедру і заливаємо все ромом. Зберігаємо у контейнері в холодильнику.⠀

picture

В день випікання штолену потрібно завчасно дістати яйця і масло з холодильнику. Яйця мають бути теплими, а масло м"яким.

Готуємо опару

Для опари обов'язково треба брати живі дріжджі. 50 г дріжджів змішуємо з цукром (50 г), додаємо 100 г сильного борошна і 200 г теплого молока. Даємо опарі постояти 15-20 хвилин.

picture

Окремо змішуємо 250 г пшеничного борошна, 200 г сильного борошна, 50 г цукру, 50 г мигдального борошна і 3 жовтки. Перемішуємо масу і додамо до неї опару.

Вимішуємо однорідне тісто (краще це робити міксером).

picture

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Додаємо до тіста частинами все вершкове масло (250 г), щоразу вимішуючи до однорідності. Готове тісто накриваємо і даємо постояти в теплі 1 годину.

Читайте також: Яблучний тарт татен із секретним інгредієнтом - потіште себе смаком Франції.

Готуємо начинку і збираємо штолен

Завчасно дістаємо з холодильника сухофрукти і зливаємо з них алкоголь (якщо він не весь ввібрався). Додаємо ложку борошна, щоб їх обсипати. Горішки подрібнюємо.

picture

Тісто викладаємо на стіл і додаємо начинку. Добре вимішуємо і ділимо на три частини. Накриваємо рушником і даємо постояти 15-20 хвилин.

Кожну частину тіста формуємо в формі круга, кладемо марципан і загортаємо, наче пеленаємо дитину.

picture

Викладаємо штолен на лист з пергаментом на відстані один від одного. Накриваємо рушником і залишаємо ще на 20 хвилин для відстоювання.

picture

Випікаємо штолени при температурі 180 градусів приблизно 1 годину.

picture


"Ще гарячий штолен щедро змащуємо зі всіх сторін вершковим маслом і обсипаємо цукровою пудрою. Після охолодження загортаємо у пергамент і я ще загортаю в рушник.

picture

Зберігаємо приблизно 2-3 тижні в холодильнику, але я раджу спробувати його на 2-3 день", - радить Валентина.

Цікаві новини для вас:

  1. Грушевий тарт татен - приготуйте французький пиріг по-новому.
  2. Цей смак ніколи не набридне: рецепт шарлотки від мами Лілії Цвіт.
  3. Осінній десерт за 15 хвилин - рецепт простої випічки від Ектора Хіменеса-Браво.