RU  UA

среда, 8 мая
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Помочь Вооружённым Силам Украины! Ссылка для переводов

Новости

8 мая

Все новости

Как Андреевский спуск стал "киевским Монмартром": архивные фото первого празднования Дня Киева

Улюблений киянами Андріївський спуск не завжди був популярним – він став таким після першого свята Дня Києва в 1987 році.

Про це повідомляють на Facebook-сторінці "Жажда: в Киеве интересно".

Відзначається, що до 1980 року Андріївський спуск був тихою вулочкою, по якій кияни і гостини столиці прогулювалися у вихідні. Внизу спуска якесь час працювали гончарні майстерні, але це було недовго. Однак в кінці кінців творчі прогресивні люди почали поступово збиратися на Андріївському випуску і там організували перші вернісажі.

Читайте також: На Андріївському спуску до цих пор стоїть будинок, якому понад 150 років: цікава історія і фото

Спочатку роботи художників проходили цензуру, а вже потім виставлялися на огляд. Существовало и молодежное крило, де молодь могла на кілька годин виставити свою роботу, однак потрібно було відстояти чергу.

Всі більш популярні Андріївський спуск стався після 1987 року, коли там вперше, гучно і весело, відпраздновали День Києва.

«Художники рисували, сидячи прямо на землі, пели музиканти, в «космічному» костюмі з фольги розгулювали відомі свої перформанси Федора Татьянича і воскликали: «Фріпуля!». Пошуки і художні рішення Татьянича тоді знаходилися в загальному полі з мировим мистецтвом, але тоді для багато художників так і залишилися непонятним і дивовижним автором, що привертає до себе увагу публіки», — вспоминає автор повідомлення.

Раньше ми писали, як виглядав Андріївський спуск в Києві на малюнку друга Шевченка.

  • Вас може зацікавити:

Парадні ворота древнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Невідомо: як виглядав Андріївський спуск в Києві в 1860-х роках, фото

Возникшая с Ивановского пути: архивные фото и улицы Институтской в Киеве