Лайм

Чому засихає і темніє драцена: часті помилки у догляді дерева

Зверніть увагу на умови утримання та графік внесення добрив

Квітникарство – це чудовий варіант хобі для тих, хто багато часу проводить вдома. Але для того, щоб рослини радували своїм зовнішнім виглядом, необхідно створити їм сприятливі умови та правильно доглядати. І якщо ви вже знаєте, чому пропадає спатифілум і як допомогти цій кімнатній квітці, радимо також звернути увагу на драцену. theLime вирішив поділитися з вами найпоширенішими причинами, чому вона темніє і засихає і що з цим можна зробити, якщо вчасно звернути увагу на проблему.

Драцену ще називають "хибною пальмою" так як ця рослина дуже схожа на неї, але при цьому вона не є пальмою, а також "деревом щастя". Усього існує приблизно 100 видів цієї рослини.

Загалом умови утримання цього зеленого улюбленця дуже прості: необхідно дотримуватись температури в приміщенні від +15 до +25°C і оптимальної вологості, поставити рослину в добре освітлене місце поруч із вікном, з квітня по вересень регулярно вносити добрива (1 раз на 15 днів) та поливати: у літній період 1-2 рази на тиждень, а взимку раз на 1,5-2 тижні.

Фото: pinterest.com

Чому драцена може почати засихати та темніти?

1. Недостатня вологість повітря особливо в холодну пору року, коли приміщення добре опалюється.

Через цю проблему може початися висихання кінчиків листя рослини.

Як врятувати: знайти спосіб врегулювати опалення, поставити зволожувач повітря або обприскувати рослину з пульверизатора.

2. Низька температура в приміщенні (нижче +12-14°C) та протяги.

Якщо листя у драцени почало скручуватися і стає м'яким, це вказує на те, що рослині не комфортно і, якщо нічого не робити, вона може загинути.

Як врятувати: терміново перенести в тепліше приміщення або прибрати з підвіконня. Пошкоджене листя частково або повністю обрізати.

3. Нестача сонячного світла.

На цю проблему може вказати такий факт – строкате листя драцени стає однотонно зеленим, темнішає.

Як врятувати: переставити рослину у більш освітлене приміщення.

4. Прямі сонячні промені.

Якщо листя драцени стали вицвітати або на них почали утворюватися світлі сухі плями це ознака того, що ви поставили її в занадто освітлене місце, від чого рослина може "прихворіти".

Як врятувати: перенести її в інше приміщення або забезпечити розсіяне сонячне проміння.

5. Надмірний полив.

Якщо з драцени почали рясно опадати листя, жовтіти, а молоде листя відразу ж гниє, як і коріння, це означає, що ви переборщили з поливом. Друга причина відсутність або недостатня кількість дренажу в горщику, через що в ньому постійно накопичується вода. Ця рослина не сильно любить вологу, тому драцену слід поливати тільки після того, як земляний ком повністю просохне.

Як врятувати: вийняти з горщика, якщо коріння пошкоджено гниллю, обрізати його. Потім пересадити драцену у нову ґрунтову суміш. Якщо немає дренажу – пересадити та забезпечити дренаж (наприклад, керамзит).

6. Неправильно підібраний за розміром горщик.

Якщо драцену посадити в надто маленький або надмірно великий горщик, вона почне підгнивати через скупчення зайвої вологи і зрештою загине.

Як врятувати: пересадити у горщик за розміром.

7. Неправильно обрана ґрунтова суміш.

Драцена не полюбляє ґрунтових сумішей на основі торфу. Справа в тому, що в них дуже погано здійснюється водний обмін і нерівномірно просихає ґрунт: зверху все сухо, а всередині дуже висока вологість, що в свою чергу може призвести до загнивання коріння.

Як врятувати: краще пересадити в горщик із легким субстратом, який містить велику кількість піску, та не забути про дренаж.

8. Надлишок мінеральних речовин.

Драцену потрібно регулярно підгодовувати і удобрювати, проте не варто з цим перестаратися, щоб не нашкодити. Якщо кінчики у молодого листя почали чорніти і засихати, це свідчить про велику кількість добрив, внесених до субстрату.

Як врятувати: скласти графік внесення добрив і відзначати в ньому кожне підживлення. Якщо це вже сталося, пересадити драцену в інший грунт.

9. Шкідники.

Якщо на драцені оселилися щитівки, попелиці, борошнисті черви, трипси і павутинні кліщі, вона починає скидати травмоване листя.

Як врятувати: протерти листя мильним розчином, а потім обробити відповідним інсектицидним засобом.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати