Лайм

Як пройшов перший півфінал "Євробачення-2022" і хто пройшов у фінал: відео найкращих виступів

10 травня у Турині виступили представники 17 країн

10 травня в італійському місті Турін пройшов перший півфінал "Євробачення-2022", у якому виступили Kalush Orchestra від України та представники ще 16 країн.

10 найкращих виконавців пройшли кваліфікацію та представлять свої пісні у гранд-фіналі 14 травня. Їх обирали шляхом сумарного голосування: 50% від глядачів та 50% від національного журі. Читайте на theLime, хто з учасників конкурсу був найбільш яскравим та вражаючим.

Моніка Лю з піснею "Sentimentai"

Моніка Лю — одна з найпопулярніших і найшанованіших артисток Литви. Вона вивчала джаз у Клайпедському університеті, подорожувала світом, навчалася в Массачусетсі, жила в Лондоні, а потім оселилася у Вільнюсі. З моменту свого дебюту в 2015 році Лю випустила три альбоми та багато синглів. Багато років артистка думала про участь у "Євробаченні", і композиція "Sentimentai" дала їй цей шанс. Лірична пісня литовською мовою розповідає про спогади про минуле кохання, які з роками стають все туманнішими. Очікуючи на результати голосування, Моніка підтримувала Україну та махала синьо-жовтим прапором.

Швейцарія: Маріус Бер із піснею "Boys Do Cry"

У 2016 році Маріус закинув роботу механіка та почав їздити Європою як вуличний музикант. На одному з фестивалів його помітив відомий продюсер, котрий запросив співака до Нью-Йорка. Після цього Бер активно зайнявся музичним саморозвитком, здобув освіту в престижному інституті BIMM у Лондоні, а його перший альбом Not Loud Enough злетів у топ-20 швейцарських альбомних чартів. Пісня "Boys Do Cry" ("Хлопчики плачуть") англійською мовою розповідає про почуття чоловіків, які можуть плакати з різних причин.

Україна: гурт Kalush Orchestra з піснею "Stefania"

Kalush Orchestra — український гурт, який поєднує етнічні мотиви та народні інструменти із сучасним звучанням хіп-хопу. Свою назву він отримав на честь Калуша – рідного міста вокаліста Олега Псюка. Команда змогла потрапити на "Євробачення-2022" незважаючи на війну з Росією: заради цього хлопцям надали спеціальні дозволи на виїзд із країни. Пісня "Стефанія" українською є присвятою матері Олега, але сьогодні багато хто асоціює її з матір'ю-Україною. Публіка в Турині зустріла українців потужними оплесками, а багато людей у залі були із прапорами України.

Нідерланди: S10 з піснею "De diepte"

S10 - псевдонім Стієни ден Холландер, яка зарекомендувала себе як улюблениця альтернативної поп-сцени, завоювала серця критиків і зібрала армію відданих шанувальників. У 2016 році S10 взяла на себе завдання написати та самостійно випустити свій перший міні-альбом Antipsychotica. Тоді їй було лише 16 років, і вже у 17 у неї був заповітний контракт на запис повноцінної платівки. Пісня "De diepte" присвячена любові та мрії.

Молдова: гурт Zdob și Zdub та Брати Адвахови з піснею "Trenulețul"

Zdob şi Zdub — це гурт, добре відомий українській публіці після виступу на "Євробаченні-2005" у Києві. Вона існує з 1994 року, відточує свою майстерність щільним графіком концертів, турів та виступів на фестивалях. У Турині до молдован приєднаються брати Адвахови: два музиканти, які настільки популярні в Молдові, що вони навіть мають власний фольклорний оркестр. Пісня румунською мовою розповідає про дружбу Молдови та Румунії.

Португалія: Маро з піснею "Saudade, saudade"

Співачка MARO закінчила музичний коледж Берклі (США) у 2017 році та переїхала до Лос-Анджелеса замість того, аби повернутися додому до Португалії. Вона самостійно склала і записала шість музичних альбомів, чим привернула увагу володаря "Греммі" Джейкоба Кольє, який запросив її приєднатися до його гастрольної групи в якості вокалістки та інструменталістки. Пісня "Saudade, Saudade" (Туга, туга) розповідає про розлучення з коханими людьми.

Австрія: LUM!X і Піа Марія з піснею "Halo"

Австрійсько-італійський музикант LUM!X (справжнє ім'я Лука Міхльмайра) став дуже популярним на світовій електронній сцені. Лука освоїв гітару в ранньому віці, але незабаром його увага перейшла на танцювальну музику. У 2017 році він об'єднався з італійським хітмейкером (і співавтором Halo) Габрі Понте, найбільш відомим як учасник електро-групи Eiffel 65. Результатом став вірусний хіт Monster - лідер чартів, який набрав понад 200 мільйонів прослуховувань тільки на Spotify. До LUM!X приєдналася вокалістка Піа Марія. Пісня "Halo" розповідає про глибокий духовний зв'язок двох людей, а в тексті багато посилань до грецької міфології.

Ісландія: Сігга, Бета та Елін з піснею "Með hækkandi sól"

Сігга, Бета та Елін – група сестер, які співають разом із самого дитинства. Раніше дівчата зібрали групу, названу на честь улюбленої бабусі Сісі Ей, і досягли величезного успіху в Ісландії з піснею "Ain't Got Nobody". У пісні рідною мовою дівчата в красивій поетичній формі розповідають про оптимізм і світло, яке завжди приходить після темної ночі. Співачки із північної країни тепло підтримували Україну та вимахували українськими прапорами після свого виступу.

Греція: Аманда Тенфіорд з піснею "Die Together"

Аманда Джорджіаді Тенфіорд — співачка та авторка пісень норвезько-грецького походження. Її пісні отримували високу оцінку музичних критиків, займали високі позиції у чартах Spotify та Apple, звучали у серіалі Netflix "Spinning Out". Крім музики Аманда вивчає медицину та працює в лікарні для пацієнтів із COVID-19. Пісня Die Together (Померти разом) розповідає про пару, яка переживає важкі часи і готова бути поруч до кінця. Букмекери вважають, що вона займе 6 місце у конкурсі.

Норвегія: дует Subwoolfer з піснею "Give That Wolf a Banana"

Subwoolfer - "найбільша група в галактиці, зібралася 4,5 мільярда років тому на своїй рідній планеті... Місяці". З того часу Кіт і Джим підкорили музичні сцени на всіх інших планетах, ставши найуспішнішим поп-групою всіх часів… так вони про себе говорять. У своїй пісні, назва якої перекладається як "Дайте вовку банан", буквально співається про вовка, якому хочуть дати банан.

Вірменія: Роза Лін з піснею "Snap"

Співачка і авторка пісень Роза Лінн із Ванадзорі представляє Вірменію в Турині. Сама себе вона називає невідомою дівчиною, яка тяжко працювала і проявляла завзятість, щоб показати себе через музику. Вона сподівається піти стопами представниці її країни на "Дитячому Євробаченні" Малени, яка виграла конкурс у Парижі у грудні 2021 року.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Обіцяємо представити найкращим чином: alyona alyona і Jerry Heil поїхали на "Євробачення 2024"

alyona alyona і Jerry Heil відправилися до міста Мальме на Євробачення 2024 - артистки показали, як їх проводжали на конкурс

Що зараз з епатажною зіркою "Євробачення" Неттою, яка співала з alyona alyona під час війни в Україні

Нетта Барзілай випускає пісні на івриті та займається волонтерством - ізраїльська співачка не говорить про війну в Україні

Організатори "Євробачення-2024" показали, якою буде головна сцена масштабного пісенного конкурсу

Організатори Євробачення-2024 показали, який вигляд матиме головна сцена - пісенний конкурс пройде у місті Мальме, Швеція