RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

ЄС затвердив новий пакет санкцій проти Росії: що туди увійшло

Європейський Союз підтримав ухвалення нових секторальних обмежень проти Російської Федерації. Йдеться про 12-й за рахунком пакет санкцій.

Про це повідомив український прем'єр Денис Шмигаль.

Читайте також: Надавали допомогу росіянам: США наклали санкції на 40 китайських компаній

За його словами, пакет передбачає такі секторальні обмеження:

  • поступова заборона на імпорт російських алмазів;
  • заборона на надання програмного забезпечення для промислового виробництва;
  • розширена заборона на імпорт з Росії зрідженого нафтового газу, чавуну, чорних металів;
  • часткова заборона транзиту через РФ товарів, що можуть посилити промислові потужності;
  • посилиться механізм обмеження цін на російську нафту.

Крім того, Євросоюз розширив заборону на експорт компонентів безпілотних літальних апаратів та високотехнологічних товарів.

"Тиск на Росію повинен системно продовжуватися. Щоб знекровити російську воєнну машину. Щоб агресор відчув ціну розв’язаної війни та дорого заплатив за страждання й руйнування, завдані Україні", - написав Шмигаль.

Як йдеться в заяві Ради ЄС, до списку товарів, експорт яких у Росію заборонений, додали хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для безпілотників, верстати та деталі машин і механізмів.

Щодо додаткових обмежень на імпорт чавуну й шпігату, мідних дротів, алюмінієвих дротів, фольги, труб і прокату, то йдеться про суму у 2,2 млрд євро за рік. Також заборонено імпорт скрапленого пропану з річним перехідним періодом. Періоди поступового скорочення імпорту окремих видів металопродукції продовжуються.

Рада ЄС додала виключення з обмежень на ввезення з РФ предметів особистого користування - раніше могли конфіскувати на митниці – та для авто з дипломатичними номерами. Що ж стосується звичайних авто, країни ЄС можуть дозволити їхній в’їзд, якщо ті не продаються і використовуються виключно в особистих цілях.

ЄС поширює заборону на транзит через РФ на всі товари воєнного призначення, забороняє громадянам РФ володіти, контролювати чи займати будь-які керівні посади в органах юросіб, котрі надають криптовалютні послуги. Чинна заборона на надання особам РФ послуг поширюється на надання програмного забезпечення для управління компаніями та програмного забезпечення для промислового дизайну чи виробництва.

ЄС також запровадив вимогу повідомляти про переказ грошей за межі ЄС будь-якою юрособою в межах ЄС, пов’язаної з російською юрособою або громадянином РФ, чи фізичною особою, яка проживає на території Росії.

Раніше "Апостроф" писав, як росіянам блокують рахунки за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

У санкціях є лазівки: як Росія використовує західні технології для створення крилатих ракет

"Стерти з лиця землі Прибалтику": пропагандист Соловйов влаштував істерику через "бавовну" в Росії

Бізнес на крові: низка компаній ЄС постачає в Росію товари для війни в Україні