RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гривня б'є рекорди останніх років: у якій валюті зберігати заощадження

Курс 24 гривень за долар уже не сприймається як фантастика

Курс 24 гривень за долар уже не сприймається як фантастика Фото: flickr.com / Національний банк України

Українці вже звикли до того, що гривня останнім часом не падає, а, навпаки, росте. Принаймні, така тенденція простежується з початку поточного року. Однак цифра 24, яка з'явилася в "обмінниках" навпроти до болю знайомих букв USD, змусила похвилюватися навіть найстійкіших. І не важливо, що курс набагато ближче до 25 гривень за долар, - головне, що національна валюта вперше за останні кілька років піднялася до немислимих висот. "Апостроф" розбирався, як довго гривня буде залишатися міцною, коли чекати її девальвації і в чому, все-таки, громадянам краще зберігати свої заощадження.

Курс долара на міжбанківському валютному ринку 30 липня показав чергове зниження, наблизившись впритул до психологічної позначки у 25 гривень. Тим не менш, у багатьох обмінних пунктах ввечері того ж дня курс покупки був уже нижче 25 гривень/долар.

Вранці 31 липня нижче 25 гривень опустився і курс продажу.

Національний банк України (НБУ), відповідно до результатів торгів на міжбанку, встановив на 31 липня офіційний обмінний курс на рівні 25,09 гривні/долар (на 30 липня він становив 25,25 гривні/долар).

Торги на міжбанку 31 липня стартували з падіння котирувань нижче 25 гривень/долар, але вже ближче до полудня вони знову перейшли через цю позначку.

Даєш долар по 24 гривні!

Проте, експерти не виключають, що гривня найближчим часом продовжить зміцнюватися.

На думку старшого аналітика інвестиційної компанії "Альпарі" Вадима Іосуба, через тиждень "долар на міжбанку може торгуватися близько 24,8 гривні, а готівковий долар в банках - на рівні близько 24,8-25,1 гривні".

Керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин вважає, що курс на рівні 25 гривень/долар є цілком адекватним для поточного моменту.

"25 гривень/долар - це гарна цифра. Найближчим часом вона буде виступати психологічним магнітом, який буде притягувати до себе покупців", - сказав він "Апострофу".

Проте, можливе подальше зниження курсу долара, і наступною гіпотетичною межею стане курс 24,7-24,75 гривень/долар. Андрій Шевчишин нагадав, що таких значень курс досягав в 2016 році (теж, до речі, влітку, - "Апостроф"). Однак подальше зміцнення гривні прогнозувати складно.

Проте, не виключено, що курс досягне рівня 24 гривень/долар. "Нічого такого незвичайного в цій цифрі немає, вона вже не виглядає як фантастика", - сказав у коментарі виданню фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

Однак Нацбанк, користуючись нагодою, може почати більш агресивно викуповувати долари, і тоді зміцнення гривні сповільниться і, відповідно, до 24 гривень курс не дійде.

Інвестиційний бум замовляли?

Але в серпні на валютному ринку України традиційно змінюється тренд - зміцнення гривні міняється її ослабленням (іноді це відбувається навіть у липні, іноді, трохи пізніше, у вересні). В цей час сповільнюється експорт, а аграрії повертають раніше взяті кредити. У нинішньому році свою роль, найімовірніше, зіграє фактор погоди - дощі можуть неабияк зіпсувати урожай, а це, в свою чергу, позначиться на обсягах аграрного експорту, що призведе до скорочення валютної виручки.

З іншого боку, в команді президента Володимира Зеленського заговорили про намір до кінця поточного року відкрити ринок землі.

"Це ще більше активізує пропозицію валюти з боку нерезидентів і репатріацію активів осіб, які давно хотіли купити землю і чекали моменту", - каже Андрій Шевчишин.

Те ж стосується планів нової влади провести велику приватизацію, яка гальмувалася в останні роки.

"Під це будуть заводитися гроші, це - інвестиційний бум, який буде в значній мірі підтримувати гривню", - підкреслив експерт.

Не секрет, що своєю стабільністю гривня зобов'язана облігаціям внутрішньої державної позики (ОВДП), які активно скуповують як внутрішні гравці, так і нерезиденти. Привабливість цих паперів полягає в тому, що вони дозволяють непогано заробити - їх прибутковість у гривні ще недавно була майже 20%. Останнім часом, після зниження облікової ставки НБУ, - 16-17%. Валютні ОВДП також досить прибуткові - їх прибутковість залишається на рівні 6-7% річних. Виручені від продажу облігацій кошти надходять до держбюджету, покриваючи таким чином його дефіцит.

"Але це - боргове забезпечення, що не є найкращим варіантом", - зазначає Андрій Шевчишин.

До того ж, масова скупка ОВДП не може тривати нескінченно. За словами Сергія Фурси, у України "є ліміт на держборг", а тому приблизно з середини вересня процес активного розміщення цих облігацій сповільниться.

Прогноз - справа невдячна

Очевидно, що на сьогодні є фактори як зміцнення, так і ослаблення гривні. І головне питання в тому, які з них переважать. Відповідно, яким буде курс найближчим часом?

Андрій Шевчишин прогнозує, що в серпні долар буде коливатися в коридорі 24,75-25,75 гривні. Якщо говорити про подальші тенденції, то якщо раніше на кінець року курс бачився на рівні 29-30 гривень/долар, то зараз з'явилися передумови його переглянути до 27-28 гривень/долар. "Якщо не буде світових форс-мажорів, рецесії", - додав Шевчишин.

Сергій Фурса також вважає, що зроблені раніше прогнози слід скоригувати. Компанія, яку він представляє, - Dragon Capital - прогнозувала в кінці 2019 року курс 27,5 гривні/долар. "Але я не впевнений, що ми його не переглянемо найближчим часом", - зазначив фахівець, додавши, що, теоретично, він цілком може скласти 26,5-27 гривень / долар.

Але навіть долар по 28 гривень не є чимось екстраординарним. Можна згадати, що 2019 рік почався, по суті, саме з такого курсу. Однак в лютому він був уже на рівні 27 гривень/долар, а в березні просів нижче цієї позначки (4 березня курс був на рівні 26,4 гривні/долар). Незважаючи на загальну тенденцію до зниження в рамках весняно-літнього зміцнення гривні, долар в кінці травня знову рвонув вгору, зупинившись буквально за крок від 27 гривень.

Динаміка зміни курсу долара у січні-липні 2019 року

Зберігайте гроші в ощадній касі

Зараз як ніколи актуальним, фактично, є онтологічне для українців питання: в чому зберігати заощадження. Раніше відповідь була очевидною - звичайно ж, у доларах і, згодом, в євро. Але зараз такої однозначності немає.

На думку Андрія Шевчишина, переведення гривневих коштів у валюту можна буде лише в тому випадку, якщо буде значна девальвація гривні. Зрозуміло, мова йде, в першу чергу, про розміщення коштів, як мінімум на банківському депозиті. Зараз вклад у гривні може принести дохід в розмірі 14-15% річних, в валюті - 2-3% (і навряд чи, в принципі, більше 4%).

При цьому краще диверсифікувати вкладення - половину заощаджень перевести у валюту, а половину залишити в гривні, вважає експерт.

Сергій Фурса також за диверсифікацію. При цьому, йому видається більш доцільним вкладатися в ОВДП, оскільки вони "дадуть захист від потенційної інфляції і девальвації". До того ж, дохід за облігаціями, на відміну, наприклад, від депозитів, не обкладається прибутковим податком (проте у такому разі передбачені платежі банку або брокеру, які представляють інтереси покупця).

Криза скасовується

Але всі ці плани можуть розсипатися одразу, якщо в світі вибухне фінансова криза. У такому разі інвестори побіжать з ринків країн, що розвиваються, включаючи Україну, що загрожує обвалом їх національних валют.

До речі, незадовго до фінансової кризи 2008 року, яка увійшла в активну фазу у вересні, долар помітно ослаб - в розпал літа за нього давали 4,6 гривні, при тому, що до цього він був на рівні 5 гривень. Але з розкручуванням кризи гривня знецінилася вдвічі, і тільки через певний час курс стабілізувався на позначці 8 гривень/долар (який сьогодні здається відвертим знущанням).

Однак настільки явні аналогії з 2008 роком, ймовірно, сьогодні недоречні. "Ніхто не стане сперечатися на гроші, що криза прийде саме у вересні. У будь-якому разі, такі різкі рухи - це погано для економіки. Але я б не став порівнювати ситуацію з 2008 роком. Поки", - заявив Сергій Фурса.

Андрій Шевчишин також не схильний проводити паралелі з тим періодом. За його словами, навчені гірким досвідом, уряди і центробанки готові стимулювати економіки своїх країн. Крім того, президент США Дональд Трамп має намір переобиратися на другий термін на виборах, які відбудуться в листопаді 2020 року. А це значить, що він зробить все можливе, щоб до цього часу не допустити кризи. У зв'язку з цим, можна сподіватися, що поки серйозних економічних потрясінь не буде.

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів