Енергетика

Влада обіцяє знизити ціни на газ: а що буде зі світлом і водою

Зростання тарифів викликало протести українців

Будівля уряду Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Уряд України всерйоз задумався над необхідністю знизити ціни на газ для населення, які суттєво зросли за останні місяці. При цьому, схоже, влада розглядає варіант повернення до регулювання тарифів, що суперечить законодавству, а також міжнародним зобов'язанням нашої країни. "Апостроф" з'ясовував, чи зможе Кабмін зменшити ціни на газ для українців, і чи подешевшають внаслідок цього інші послуги ЖКГ, які також значно подорожчали з 1 січня.

Новий 2021 рік розпочався для українців з підвищення тарифів практично на всі житлово-комунальні послуги. Поки громадяни не відчули на собі це подорожчання, але в лютому суми, які вони побачать у платіжках, можуть викликати у них справжнісінький стрес.

Нагадаємо, з 1 січня підвищилися тарифи на газ і його доставку. Також зросли ціни на опалення і холодну воду. Електроенергія формально не подорожчала, проте з 1 січня скасовано пільговий тариф на споживання перших 100 кіловат-годин на місяць, який становив 90 копійок/кіловат-година. Відтепер усі громадяни повинні оплачувати електроенергію, незалежно від обсягів споживання, за тарифом 1,68 гривні/кіловат-година.

Зокрема, скасовано і пільговий тариф для будинків з електрообігріванням. Якщо раніше такі домогосподарства платили 90 коп за кВт-год за перші 3000 кВт-год, то тепер ціна складе 1,68 грн-кВт.год.

Зростання цін на послуги ЖКГ вже викликало протести по всій країні. Говорити про всеукраїнську акцію поки рано. Але, за деякими даними, опозиційні політичні сили мають намір найближчим часом приєднатися до протестів (і, зрозуміло, спробувати їх очолити).

Влада, мабуть, розуміючи це, вирішила зіграти на випередження і скасувати заплановане подорожчання газу.

За іронією, рупором зниження тарифів став виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко, що під час перебування на посаді топ-менеджера НАК "Нафтогаз України" ратував за встановлення ринкових (за фактом вищих) цін на газ.

До вирішення питання підключився президент Володимир Зеленський, який доручив уряду знизити ціни на газ до "справедливого" рівня.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Кабінет міністрів вже розробляє механізми зниження тарифів на газ і його доставку. За останніми даними, ціна повинна скласти 6,99 грн за кубометр газу (як очікується, буде діяти до кінця опалювального сезону).

Раніше ж вищезгаданий Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook заявляв, що є можливість знизити ціну газу для споживачів на 44% в порівнянні з тією, що встановлена на січень. Правда, він зазначив що мова йде про так званих "вразливих" споживачів, в зв'язку з чим не до кінця зрозуміло, чи йтиме мова про всіх громадян або тільки про незаможних (які, за логікою, платять менше завдяки субсидіям).

Втім, як сказала в коментарі "Апострофу" координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко, якщо відштовхуватися від інформації про плани уряду, які з'явилися в мережі, до "вразливих" споживачів можна віднести всіх українців, "зокрема і мільйонера Вітренка".

Юрій Вітренко Фото: facebook.com

Повернення держрегулювання тарифів

Але як влада все ж збирається стримувати (і, можливо, навіть знижувати) ціну на газ?

На сьогодні, судячи з усього, найбільш вірогідним варіантом стане держрегулювання тарифів для населення. По суті, це означає відмову від ринку газу, який введено в нашій країні на законодавчому рівні.

Схоже на те, що владі має на це політичну волю.

При цьому, за словами експерта з енергетичних питань Валентина Землянського, правильніше було б говорити про "політичне бажання" влади знизити тарифи неринковими методами.

"Судячи з того, як вони заворушилися, мабуть, вони зрозуміли масштаб проблеми, масштаб неплатежів, які очікує ринок за підсумками січня, - сказав він "Апострофу". - Навіть без економічної кризи і карантинних обмежень, жодна цивілізована країна не піднімає тарифи на всі комунальні послуги одночасно".

Але наскільки це бажання можна реалізувати? Експерти, опитані "Апострофом", зазначають, що плани з відновлення регулювання цін є незаконними.

"Я слабо собі уявляю, як це можна зробити - якщо регулювати ринок, це буде протиріччя закону", - заявив "Апострофу" експерт з питань ЖКГ Сергій Дяченко.

Валентин Землянський зазначив, що крім вітчизняного законодавства є ще міжнародні зобов'язання України, зокрема перед Європейською комісією та Міжнародним валютним фондом (МВФ). З огляду на те, що як раз в ці дні вирішується питання про виділення нашій країні нового траншу МВФ, запропоноване рішення щодо газових тарифів є, м'яко кажучи, суперечливим.

"Тобто, швидше за все, вони (влада) відразу ж відчують на собі політичний тиск", - сказав експерт.

Тому уряду має небагато шансів знизити ціни на газ, принаймні шляхом їх регулювання. При цьому, за словами Землянського, є способи вирішити питання тарифів, не скасовуючи ринку. І одним з них є діалог між владою і бізнесом.

Сергій Дяченко також не виключає такого варіанту: "Сядуть і домовляться з олігархами щодо цін".

Фото: pixabay.com

Тепло в наших будинках

Таким чином, цілком можливо, що ціни на газ в лютому будуть все-таки знижені.

Але що буде з іншими тарифами на послуги ЖКГ? Наприклад, на опалення і холодне водопостачання?

Тетяна Бойко вважає, що, навіть, якщо газ подешевшає, навряд чи варто чекати зниження цін на ці послуги.

За словами Валентина Землянського, в цьому питанні багато що залежатиме від місцевої влади.

З цим погоджується і Сергій Дяченко. "Тут останнє слово за комунальниками, бо підприємства "Теплокомуненерго" здебільшого знаходяться у комунальній власності", - зазначив експерт.

Але можливості для зменшення тарифу на тепло є. Це може статися, якщо ціни на газ впадуть.

Крім того, за словами Дяченка, багато мерів міст із задоволенням знизять ціни на тепло і з не меншим задоволенням розкажуть про це своїм виборцям.

Що стосується водопостачання, то тут ситуація складніша, тому що тарифи на воду залежать від ціни на електроенергію, а вона навряд чи подешевшає.

Але багато хто все ж зітхне з полегшенням навіть в разі, якщо подешевшає тільки опалення (після газу) - адже воно становить левову частку вартості житлово-комунальних послуг. Принаймні взимку. А, оскільки зараз якраз зима, то таке рішення може стати хитким компромісом для всіх сторін. А також дасть перепочинок владі перед черговим підвищенням тарифів.

Читайте також

Темні часи: чи матимуть українці світло найближчими місяцями

Украинцы должны экономить электроэнергию и принять для себя, что свет будут отключать достаточно часто

Енергетика у дефіциті: чи існує технологія з вирішення проблеми

Импорт электричества из ЕС, а также создание нескольких сотен малых электростанций способны решить проблему энергодефицита в Украине

Сонячні перспективи: в Україні шукають спосіб боротьби з блекаутами

Смогут ли солнечные батареи на высотных домах в Украине решить проблему дефицита электричества