Лайм

В український кінопрокат виходить фільм про життя поета Василя Стуса "Заборонений"

Картина розповідає про останні дні життя Стуса, а також про його смерть в радянському таборі

5 вересня в усіх кінотеатрах країни стартує показ фільму "Заборонений". Це метафорична історія, яка розповідає про останні дні життя геніального українського поета-шістдесятника Василя Стуса і про його загадкову смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985-го року.

Картина розповідає про етап становлення Стуса як поета і борця за українську культуру, а також про марні спроби тоталітарної радянської влади спокусити поета продати душу за "свободу".

1965. Молодий поет Василь Стус не може змиритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі і кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Незважаючи на постійний тиск і погрози, Стус не припиняє боротьбу навіть на засланні. Реальна історія непокірного поета, історія кохання і зради, людської гідності і підлості.

"Постать Василя Стуса є досить відомою для всіх, але ця історія відкриває резонансні маловідомі факти. Далеко не всі знають, що ув'язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії. Тільки смерть відділила Стуса від цієї нагороди, адже її чи не вручають посмертно. Для Стуса вона стала неминучим наслідком його принципової позиції, а для радянської влади була зручним виходом з напруженої ситуації", - розповів режисер Роман Бровко.

Фільм також опише знайомство Стуса з дружиною, значення художниці Алли Горської в долі поета й інші важливі події в житті видатного українця.

У картині зіграли: Дмитро Ярошенко ("Брама", "Юля"), Діана Розовлян (серіал "Пес"), Євгенія Гладій ( "Евіленко", "8 кращих побачень", серіал "Жіночий лікар") та інші.

Перша назва фільму "Стус - Птах Душі". Саме так називалася останній, вилучений у концтаборі збірка віршів Василя Стуса. З цією робочою назвою картина стала одним з переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно.

На роль Василя Стуса претендувало близько 50 кандидатів.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Лайм, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Легендарна VERKA SERDUCHKA зіграє благодійний концерт в Osocor Residence

VERKA SERDUCHKA виступить в Osocor Residencе з мегахітами і новою версією Dancing Lasha Tumbai

Афіша подій у Києві: "Карибські вечорниці", вар'єте "Рояль" з Lida Lee, спектаклі "Чорного квадрата"

Caribbean Club запрошує на події лютого: гостей чекають улюблені музичні, театральні та гумористичні заходи

Карибські вечорниці: Caribbean Club повертає свої культові танцювальні суботи

Культові карибські вечірки повертаються. Перші запальні суботи чекають на гостей Caribbean Club уже в січні