Лайм

Від Тарантіно до Бората: названо 100 кращих фільмів XXI століття

Корисна підбірка для тих, хто шукає гарне кіно

Британське видання The Guardian опублікувало список 100 кращих фільмів, випущених з 2000 по 2019 рік. І хоча добірка не є всеосяжною і об'єктивною, стрічки, що увійшли до неї, безумовно, заслуговують на увагу.

1. "Нафта" (2007)

На перше місце The Guardian виносить фільм американського режисера Пола Томаса Андерсона "Нафта" (There Will Be Blood) - вільну адаптацію однойменного роману Ептона Сінклера. Він розповідає про амбітного шахтаря Денієла Плейнвью (Деніел Дей-Льюїс), який знаходить нафтове родовище і починає будувати власну бізнес-імперію. Герой запускає кампанію, щоб переконати власників нерухомості в невеликому містечку дозволити йому бурити їх землю. Поступово досягаючи успіху, Плейнвью стає одержимим владою, дратівливим і параноїдальним, а колосальне багатство не приносить йому ні найменшого задоволення.

2. "12 років рабства" (2013)

Історична драма британського режисера Стіва Маккуїна є екранізацією автобіографії Соломона Нортапа (Чиветел Еджіофор), вільної людини, викраденої і проданої в рабство в Луїзіані XIX століття. Чоловіка купує власник плантації Вільям Форд (Бенедикт Камбербетч), який швидко знаходить спільну мову з інтелігентним Нортапом і навіть дарує йому скрипку. Але через конфлікт з місцевим теслею Джоном Тібітсом (Пол Дано) героя перепродують жорстокому Едвіну Еппсу (Майкл Фассбендер), який вірить, що Біблія дала йому право знущатися над рабами. У цих нелюдських умовах йому належить не просто вижити, а й зберегти залишки людської гідності.

3. "Юність" (2014 року)

Зворушлива драма Річарда Лінклейтера розповідає про дитинство і юність Мейсона Еванса (Еллара Колтрейн). Режисер знімав її протягом 12 років, тому всі зовнішні і внутрішні зміни героїв виглядають дійсно реалістично і переконливо. В "Юності" показана історія життя звичайних людей: хлопчик переживає розлучення батьків і алкоголізм батька (Ітан Хоук), дорослішає, знайомиться з випивкою і закохується. Але добре продумане оповідання і блискуча акторська гра виділяють його серед багатьох історій дорослішання, змушуючи задуматися про скороминущість і красу життя.

4. "Опинися в моїй шкірі" (2013)

Фантастична екзистенціальна драма Джонатана Глейзера розповідає про інопланетянку в людській подобі (Скарлетт Йоханссон), яка бродить по вулицях Глазго і використовує нічого не підозрюючих чоловікі як їжу. Однак із часом в бездушної істоти починають прокидатися людські емоції: біль, самотність і відчай. Цікаво, що фільм частково знято прихованою камерою, і більшість людей в кадрі є непрофесійними акторами.

5. "Любовний настрій" (2000)

Дія драми гонконгського режисера Вонга Карвая розгортається в 1962 році. Чоу (Тоні Люн) і Лі-чжен (Меггі Чун) живуть по сусідству в тісному кварталі. У його дружини роман з її чоловіком. Обдурена пара стає друзями, але клянеться вести себе гідно. Однак їхня близькість з кожним днем стає все більш очевидною, а неможливе кохання робить фільм ще більш романтичним.

Також до першої десятки фільмів увійшла детективна драма Міхаеля Ханеке "Приховане" (2005), комедія Чарлі Кауфмана "Нью-Йорк, Нью-Йорк" (2008), оскароносний фільм Баррі Дженкінса "Місячне світло" (2016), драма Лукресіі Мартель "Заступника "(2017) і ляльковий мультфільм в жанрі комедійного бойовика" Загін Америка: Всесвітня поліція "(2004).

Творці списку кращих фільмів не обійшли увагу роботи Девіда Лінча, братів Коенів, Паоло Соррентіно, Стівена Спілберга, Павла Павліковського, Мартіна Скорсезе, Ларса фон Трієра, Стівена Содерберга і навіть Ларрі Чарльза, чия комедія "Борат" зайняла в рейтингу почесне 23-е місце. На сотому місці опинився дев’ятий фільм Квентіна Тарантіно "Одного разу в Голлівуді".

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Лайм, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: кіно

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї