Лайм

Народження блокбастера: яким вийшов фільм "Захар Беркут" за повістю Івана Франка

Фільм Ахтема Сейтаблаєва і Джона Винна вийшов в прокат 10 жовтня

9 жовтня в Києві відбулася прем'єра гучного фільму "Захар Беркут", основою для якого стала однойменна повість Івана Франка. Lime подивився новинку і ділиться свіжими враженнями.

Хто зняв фільм "Захар Беркут" і скільки це коштувало?

Ідея перетворити повість Франка на історичний екшен належить генеральному продюсеру Єгору Олесову. Для цього він об'єднався зі сценаристом Ярославом Войцешеком, який створив чорновий варіант сценарію. Проект переміг у конкурсному відборі Держкіно і отримав фінансування в розмірі 29,8 млн гривень. Загальний бюджет фільму при цьому склав 113,5 млн гривень, - все завдяки копродукції з США.

Спільно з американськими продюсерами Олесов вирішив запустити "Захара Беркута" в міжнародний прокат. Саме тому фільм знято англійською мовою, а головні ролі в ньому виконали американські і британські актори. Також це допомогло продати права на показ у США, Францію, Італію, Іспанію, Японію, Південну Корею та Індію.

Над проектом працювали два режисери: Ахтем Сейтаблаєв ("Кіборги") відповідав за сюжетну частину фільму, а американець Джон Вінн - за екшн і комунікацію з акторами. Щоб зробити історію більш простою і зрозумілою для західної аудиторії, творці також залучили американського сценариста Річарда Роната.

Хто зіграв головні ролі у фільмі "Захар Беркут"?

Зарубіжних зірок А-класу в "Захарі Беркуті" глядач не побачить, але творцям все ж вдалося залучити акторів, у послужному списку яких є відомі роботи. Так, головна роль дісталася Роберту Патріку ( "Термінатор 2: Судний день", "Факультет", "Діти шпигунів").

Його ідеологічного противника Тугара Вовка зіграв Томмі Фленаган ("Без обличчя", "Гладіатор", "Місто гріхів", "Вартові Галактики 2").

Роль молодшого сина Захара Беркута Максима віддали Алексу Макніколлу, який зіграв 17-річного Діка Чейні в байопіку "Влада" з Крістіаном Бейлом і Пітера Стендалла в серіалі "13 причин чому".

Кохану Максима і дочку Тугара Вовка Мирославу зіграла 28-річна британська актриса Поппі Дрейтон, що з'являлася в епізодах "Абатства Даунтон" і "Чисто англійського вбивства".

Серед інших іноземних акторів - Елісон Дуді в ролі Ради, Роккі Майерс в ролі Івана Беркута і Олівер Треві в дійсно непоганій ролі скаженого вояки Богуна.

Українські актори промовистих ролей в "Захарі Беркуті", на жаль, не отримали: Андрій Ісаєнко зіграв німого коваля Петра, Олег Волощенко - мовчазного вбивцю Гарда, а Аліна Коваленко - тиху дружину Івана Росану.

Чим сюжет фільму "Захар" Беркут відрізняється від повісті Івана Франка?

Епічна повість Франка - ідеальний вихідний матеріал для історичного екшену. Вона розповідає про подвиг невеличкої карпатської громади тухольців, які у 1241 році зіткнулися зі зрадою місцевого боярина Тугара Вовка і навалою монгольського війська під командуванням полководця Бурунди.

Тугар Вовк, якому князь Данило подарував землі тухольців, хоче узурпувати владу, але вільне плем'я відмовляється йому коритися. Після вбивства покаліченого Митька Вояки, що став свідком переходу Тугара Вовка на сторону монголів під час битви на річці Калці (1223), громада погрожує помститися боярину, і разом з дочкою Мирославою він біжить до своїх покровителів. Незабаром зрадник погоджується супроводжувати десятитисячне військо загарбників на тухольський перевал, і під час сутички з ворогом Максим, син тухольського старійшини Захара Беркута, потрапляє в полон. Лідер громади, в свою чергу, вирішує затопити долину, де розмістився ворог. В обмін на порятунок Бурунда пропонує звільнити Максима, але йому відмовляють. Тоді монгольський полководець вирішує вбити юнака, але Тугар Вовк рятує його заради дочки.

Сценаристи "Захара Беркута" зберегли ключові події та ідею повісті, зробивши акцент на романтичних стосунках Максима і Мирослави. Заради драматизму в фільм також додали кілька сюжетних ліній, яких не було в повісті. Вони, втім, мало впливають на хід подій і не додають історії ваги.

Плюси і мінуси фільму "Захар Беркут"

Українська література зберігає величезну кількість епічних сюжетів, які могли б стати основою для масштабного і захоплюючого кіно. Але історичний екшен - дорогий жанр, і працювати з ним можна лише при наявності хороших постановників, декораторів, костюмерів, гримерів, хореографів бойових сцен, великої масовки та акторів, чия гра не буде викликати у глядачів бажання закрити очі і вуха. В цьому плані творці "Захара Беркута" вчинили грамотно, об'єднавшись з американськими продюсерами. Зрештою, історія кінематографу не знає історичних блокбастерів, які коштували б 28,9 млн гривень, виділених Держкіно.

З огляду на бюджет фільму - все ще незрівнянно маленький по мірках Голлівуду - команда дійсно постаралася зробити розважальне кіно, яке може залучити аудиторію і, що важливіше, сподобатися їй.

Так, "Захар Беркут" складається зі штампів, які глядачі вже неодноразово бачили у фільмах "300 спартанців", "Троя", "Хоробре серце" і серіалі "Гра престолів". Але публіка любить ці штампи, і на прем'єрі фільму раз у раз зривалася на оплески, зустрічаючи знайомі сцени і сюжетні ходи.

Жартівливі перепалки синів Захара Беркута, історія кохання Максима і Мирослави, стосунки в їх сім'ях, зовнішність, вбрання, характери і діалоги героїв, - все це наскрізь просякнуте Голлівудом. Київська Русь при цьому прописана пунктирно, і про те, що історія відбувається в Карпатах, часом нагадують лише самі гори, що привабливо зеленіють на тлі. Але навряд чи це можна назвати критичним недоліком: подібне комерційне кіно знімають у різних країнах, і його поява в Україні залишалася лише питанням часу.

Не можна сказати, що режисер і сценаристи забули про те, що "Захар Беркут" - український фільм. У ньому чітко простежується актуальна ідея, що домовлятися з загарбником неможна, а заради захисту громади деколи доводиться жертвувати синами. Крім того, фільм супроводжується наративом - прямими цитатами з повісті Франка, які також зустріли теплий відгук у глядачів.

"Ми побідили нашим громадським ладом, нашою згодою і дружністю. Уважайте добре на се! Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не побідить вас", - читає наратор, і зал відповідає на це бурхливими оплесками.

"Захар Беркут" не позбавлений недоліків. Рваний монтаж батальних сцен часто заважає зрозуміти, хто і з ким б'ється, надмірно вільна і сучасна поведінка героїв ховає атмосферу середньовіччя, а шаблонні сцени часом викликають зніяковілу посмішку. Але все ж це нове явище для українського кінематографа, і якщо проект стане комерційно успішним, є всі шанси, що індустрія почне розвиватися більш динамічно, експериментувати з жанрами, темами й сюжетами, не жертвуючи при цьому автентичністю.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї