Лайм

5 документальних фільмів, які варто подивитися в День захисника України

Невигадані історії про українських героїв і людей, яких вони захищають

14 жовтня Україна вшанує мужність і героїзм людей, які борються за її незалежність і територіальну цілісність. У День захисника України Lime зібрав список документальних фільмів, які з різних боків розкривають події, що передували війні на Донбасі і відбулися після її початку.

Майдан (2014)

Режисер: Сергій Лозниця

Фільм Сергія Лозниці є хронікою повстання громадянського суспільства проти режиму Януковича в 2013-2014 році. Він розділений на чотири частини: "Пролог", "Торжество", "Бойові дії" і "Постскриптум", і показує хід революції від мирних мітингів до кривавих вуличних боїв на Майдані Незалежності. Лозниця навмисно намагався робити довгі плани, щоб ніхто не міг сказати, що це монтаж задля спотворення реальної картини. Режисер хотів, щоб у глядача була можливість вдивитися в обличчя людей і події, що відбувалися на Майдані.

Лозницю критикували за те, що його фільм нічого не пояснює і може викликати непотрібні запитання у людей, які не брали участі в Революції Гідності. На це він відповів, що художній твір не повиен нічого пояснювати, а його фільм - лише один із багатьох, які повинні бути зняті про цей важливий епізод в історії України.

У 2015 році фільм "Майдан" отримав головний приз на Міжнародному кінофестивалі з прав людини в Нюрнберзі.

Зима у вогні (2015)

Режисер: Євген Афінеєвскій

Ще один знаковий фільм про події Революції Гідності в Україні зняв американський режисер Афінеєвскій за підтримки платформи Netflix. Картина отримала широку популярність за кордоном: у 2015 році вона була нагороджена призом глядацької аудиторії на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, а в 2016-м номінована на "Оскар" в категорії "Кращий документальний фільм".

Ключова особливість "Зими" - інтерв'ю протестуючих, активістів, медичного персоналу, художників і волонтерів, які показали, наскільки різних людей об'єднало на Майдані бажання захистити країну від тиранії і свавілля політиків.

Примітно, що фільм "Зима у вогні" демонструвався під час вуличних протестів в Гонконзі і став популярним серед людей, які відстоюють право на демократію всупереч насильству поліції і тиску Китаю.

Невидимий батальйон (2017)

Режисери: Світлана Ліщинська, Аліна Горлова, Ірина Цілик

За даними Міноборони, в 2019 році в особовому складі Збройних сил України 22,3% становлять жінки. 10% з них - військовослужбовці, 12% - цивільний персонал. Не варто забувати також про добровольців, медиків і волонтерів, серед яких безліч жінок. Саме для боротьби з гендерними стереотипами режіссерки "Невидимого батальйону" створили альманах, який показує, як воюють жінки і як вони намагаються самореалізуватися в силових структурах. Ще однією метою фільму було нагадати світові, що в Україні йде не "громадянська війна", а війна з російським агресором.

"Важливо пам'ятати, що на фронті гинуть і калічаться жінки, але також жінки воюють і перемагають", - заявила Марія Берлінська, українська військова, громадський діяч і продюсер фільму.

Віддалений гавкіт собак (2018)

Режисер: Сімон Леренг Вільмонт

Говорячи про День захисника України, неможливо не згадати про те, кого і де українська армія захищає. Емоційно і виразно на це питання відповідає фільм данського режисера Сімона Леренга Вільмонта, який приїхав в прифронтове селище Гнутове і протягом півтора років знімав життя 10-річного хлопчика Олега і його бабусі Олександри, яким нікуди бігти від війни.

Разом із бабусею Олег відвідує могилу матері, грає з двоюрідним братом і старшим другом Костею, ходить купатися на озеро. Але життя сім'ї проходить під звуки обстрілів, і коли снаряди пролітають дуже близько, їм доводиться спускатися в підвал, ціпеніючи від страху і невідомості.

"Останнім часом у мене трусяться руки, і щоб діти цього не помітили, я постійно прибираю", - зізнається Олександра іноземному режисерові.

"Віддалений гавкіт собак" був визнаний кращим дебютом на Міжнародному фестивалі документальних фільмів в Амстердамі і потрапив у шорт-лист премії "Оскар" в 2018 році.

Міф (2018)

Режисер: Леонід Кантер, Іван Ясній

Фільм "Міф" присвячений життю Василя Сліпака - всесвітньо відомого оперного співака, соліста Паризької національної опери, який покинув сцену, став добровольцем в АТО і загинув в бою від кулі снайпера в 2016 році. Автори картини використали безліч архівних відео, аби показати героя в повсякденному житті і на сцені. Завдяки цьому "Міф" об'єднує відразу два жанри - документалістику і кіноконцерт.

Сліпак взяв собі позивний "Міф" в честь персонажа опери "Фауст", в якій раніше грав у Парижі. Друзі дитинства, рідні, викладачі, кохана жінка і брати по зброї розкривають особистість Сліпака з різних сторін. Але ключовою подією, що розділила життя героя на "до" і "після", стала Революція Гідності.

"Не переказати історію Василя Сліпака, який прожив коротке, але неймовірно яскраве життя, було б злочином", - говорив режисер картини Леонід Кантер.

Раніше ми розповідали про те, яким вийшов історичний екшен "Захар Беркут" за повістю Івана Франка. Фільм знятий англійською мовою, а головні ролі в ньому виконали іноземні актори

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї