Лайм

Пора покінчити з образом стражденного українця - актор фільму "Ціна правди" про українське кіно

Після прем'єри історичного трилера Агнешки Холланд Олег Драч поділився думками про завдання та перспективи кіно в Україні

28 листопада на великі екрани вийшов фільм Агнешки Голланд "Ціна правди". Історичний трилер про журналіста Гарета Джонса, який першим розповів світу про Голодомор 1932-33 років, - спільний проект Польщі, України та Великобританії. Головні ролі в ньому віддали британцям, але в довгому списку кастингу є і українські прізвища. Серед них найпомітніша роль дісталася Олегу Драчу, которий також зіграв у фільмах "Кіборги" та "Іловайськ 2014". The Lime розпитав його про нову стрічку, а також про проблеми і перспективи українського кіно.

Олег Драч

"Я радий бачити, що українська тема розкривається світу, іншим культурам. Це означає, що в світовому контексті Україна вібрує все сильніше, - каже 60-річний актор. - Важливо дивитися на себе очима чужинців, бо ми рідко можемо побачити в собі щось дуже тонке, актуальне. Я радий за кожного українського актора і актрису, яких вибрали для великих проектів. Думаю, це гарна тенденція. Ми недооцінюємо себе, і оцінка з боку буде дуже помічною".

В "Ціні правди" Олег Драч зіграв сексота НКВД, приставленого до неблагонадійного Гарета Джонса (Джеймс Нортон) під час поїздки в Україну. Сцена з актором розкриває страшний пласт радянської історії, добре зрозумілий українському глядачеві: співпрацюючи з владою, людина могла отримати ситні крихти з її столу, але варто було спіткнутися, як вона ставала відпрацьованим матеріалом, що підлягав знищенню.

"Ця людина належала до еліти, до касти, і в один момент втратила все. У перспективі його розстріляють. Можливо, розстріляють його дружину і дітей. Ось, що таке комунізм, - каже актор. - Я намагався передати жах людини, який втрачає в собі людину. Це був основний меседж ролі. І слава Богу, що така коротка сцена так добре виписана драматургом і зрозуміла режисером, що дала можливість акторові це втілити".

Олег Драч радий можливості попрацювати з триразовою номінанткою на "Оскар" Агнешкою Голланд, але вважає, що в Україні все ще недостатньо фільмів, які сприяли б відродженню національної пам'яті.

"Я зараз переглядаю "Гру престолів", і це така примітивна забавка, розвага. При цьому наша культура дає можливість знімати фільми і серіали про Київську Русь. Ми можемо створити багато історій, цікавих для всього світу. Україна - містична, і перспективи для її культури дуже великі, - вважає Драч. - Нам дійсно заздрять. Те, що їм доводиться вигадувати, висмоктувати з пальця, - у нас цим набиті повні кишені. Ми просто не цінуємо те, що маємо".

Актор вважає, що незважаючи на велику кількість трагічних сторінок в історії України, завдання кіно - міняти установку з жертовності і страждання на боротьбу і перемогу.

"Україна має ментальну травму, і вона проявляється в усьому. Ми будемо співати "Пливе кача по Тисині", плакати, обіймати одне одного, а нас будуть в цей час вбивати. Українці повинні відродити свою лють до правди, до справедливості. І тоді зникнуть такі речі, як розведення військ, відступ, - вважає Олег Драч. - У першу чергу потрібно знімати фільми, де українці перемагають. Нам просто необхідно установити це табу: наші герої не гинуть, гинуть вороги. Розумієте, так змінюється усвідомлення себе. У нас закладена програма: не порівнювати себе з тим, хто вмирає. У кого в руках меч - того поважають, у кого м'яч - з тим грають у футбол. Пора покінчити з образом стражденного українця. Тоді з'являться інші пісні, інші історії, інша література. Не жаліслива. Не про те, як мати отруїла дитину маком. Інакше все це продовжить тягнути за собою "травматологію".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Лайм, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї