Лайм

Кажуть, фільм "Зараза" передбачив пандемію коронавируса - ось 5 цікавих збігів

Чи змогла кінострічка 2011 року передбачити епідемію Covid-19

11 березня Кабінет міністрів України прийняв рішення про введення по всій країні режиму карантину через загрозу поширення коронавіруса, карантин триватиме до 3 квітня. Українські знаменитості вже розповіли, як проводять час вдома. Ну а ми вирішили звернути увагу на фільм "Зараза", який нібито передбачив масштабну епідемію. І перевірити, чи дійсно творці стрічки змогли передбачити події 2020 року.

Фото: fortune.com

У 2011 році на екрани вийшов фільм "Зараза" з Меттом Деймоном, Джудом Лоу, Гвінет Пелтроу, Кейт Уінслет і Майклом Дугласом. Але про це мало хто чув, адже в той час картина так і не стала популярною. У світовому прокаті стрічка із зірковим складом акторів зайняла всього лише 61 місце.

Але в 2020 році до фільму все-таки несподівано прийшов успіх, зараз він один з найбільш скачуваних. А вся справа в тому, що події картини дивним чином збігаються з тим, що насправді відбувається в світі зараз. Мова про вірус, який поширюється з неймовірною швидкістю і охоплює безліч країн. Отже, давайте перевіримо, чи дійсно творці "Зараза" змогли передбачити майбутнє?

Фільм "Зараза" і коронавірус Covid-19: цікаві збіги

По-перше, варто відразу згадати, що в фільмі, як і в реальності, епідемія почалася в Китаї. За сюжетом, героїня Гвінет Пелтроу, яка стала нульовим пацієнтом, заразилася вірусом від кухаря в Гонконзі.

По-друге, як і в реальності, кіношний вірус почав поширюватися через кажанів. Правда, у фільмі їх ніхто не їв. Шеф-кухар, з яким за руку віталася головна героїня, готував свинину. І, судячи з усього, не дуже ретельно вимив руки. А дарма, адже виявилося, що свиня, яку він готував, була інфікована кажаном.

Третій збіг - вигаданий вірус у фільмі поширюється точно так само, як і Covid-19 - при близькому контакті або при дотику до заражених поверхонь.

Також і MEV-1 (вірус з кінострічки), і Covid-19 зачіпають дихальні шляхи. Правда, MEV-1 все-таки належить до трохи іншого сімейства вірусів. А точніше, є мутацією реально існуючого вірусу Nipah.

Під час спалаху вірусу в фільмі, Служба санітарно-епідеміологічної розвідки отримує термінове розпорядження знайти і ізолювати від суспільства заражених людей. Пізніше і зовсім все місто Чикаго стає карантинною зоною. Дуже нагадує реальну ситуацію в містах Китаю та Італії, де цілі міста опинилися під замком через пандемію коронавируса.

Однак, є і розбіжності. Наприклад, смертність від MEV-1 в "Заразі" - 25 відсотків, в той час як, за даними ВООЗ, смертність від коронавируса - 3.4 відсотки. Але все ж не можна не відзначити, що кінострічка 9-річної давності дійсно багато в чому змогла передбачити події 2020 року.

Скотт Бернс, автор сценарію до "Зарази", в одному з інтерв'ю сказав: "Найбільше мене в цьому вразило те, як поширення дезінформації може стати таким же широким і небезпечним, як вірус". Також, за словами сценариста, під час роботи над картиною він спілкувався з інфекціоністами. Які вже тоді сказали, що епідемія - це не питання "якщо", це питання "коли".

Виконавиця головної ролі Гвінет Пелтроу теж налаштована серйозно. Правда, вона не змогла втриматися від невеликого жарту про фільм. У недавній публікації на своїй сторінці в Instagram актриса написала: "Пелтроу просто збирається піти спати у літаку із цією штукою. Я вже була в цьому фільмі. Бережіть себе. Відмовтеся від рукостискань. І мийте руки частіше".

Націкавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї