Лайм

Режисер "Дау" Ілля Хржановський прокоментував звинувачення в насильстві над дітьми

Автор циклу фільмів "Дау" про сцени насильства, секс на майданчику і про проект в цілому

Поки користувачі соцмереж продовжують дискутувати про надмірне, і як багатьом здалося, не ігрове насильство у фільмі "Дау", його режисер Ілля Хржановський дав інтерв'ю журналістці Ксенії Собчак, в якому відповів на озвучені на його адресу звинувачення. Раніше в Харкові, де і знімали проект, щодо Хржановського порушили кримінальну справу за фактом тортур, насильства над дітьми та його пропаганди.

Масла у вогонь підлив і той факт, що восени минулого року Ілля Хржановський став творчим керівником Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Ми подивилися інтерв'ю режисера проекту "Осторожно, Собчак!" і вибрали головні цитати з коментарів про сцени насильства і про проект в цілому.

Ілля Хржановський "Обережно, Собчак!"

Про проект "Дау"

"За 15 років я зняв 700 годин усвідомленого підготовленого матеріалу, який перетворився на 16 повнометражних фільмів, на кілька серіалів по 8-10-12 серій, на цикл документальних фільмів, на цифрову платформу".

"Дау" - це простір, в якому людина бачить не кіно, і не мистецтво. Найважливіше, що він може там побачити, - це щось про себе через бачення інших людей в обставинах, в яких вона ніколи б не змогла їх побачити в житті".

"Ми зараз всі існуємо в ізоляції. І люди, які там знімалися, теж були в ізоляції. Ізоляція - це замкнутий світ. У цьому світі всі стосунки активніші. Все те, що ти можеш зрушити за рахунок відкритого світу, там концентрується. Це утворює іншу ясність у стосунках, починає проявляти інші речі, які ти не можеш припустити".

Про секс на майданчику та сцени насильства

"Над немовлятами не проводили ніяких дослідів. З усіма цими немовлятами знаходилися медсестри і нянечки, це видно в кадрі. Немовлята плакали, коли їх переодягали, що їм властиво. Плач не означає вираз болю, а реакцію на світ".

"Це були немовлята з дитячого будинку. Мені було важливо показати їх різних, в тому числі і тих, які не були абсолютно здоровими. Це узгоджувалося з лікарями".

"Я показую не насильство, я показую енергію насильства".

"Проникнення пляшки могло бути, могло і не бути. Це питання, яке вони [актори] вирішували всередині дії. Тобто Наташа знала, що є така ситуація. Але всередині вона могла обирати - рухатися до неї або не рухатися <...> Всі сцени, де є сильні акти, пов'язані з насильством, - вони проговорюються. Всередині, наприклад, відносин Ажиппо і Наташі вона розуміла, що у неї буде допит. Вона не могла його боятися, тому що він нереальний <...> Це питання не того, чи сідає людина на пляшку, а того, як далеко вона йде у відчутті себе".

"Секс у житті важливий. Чи порочна я людина, судити не мені. Не думаю, що сексуальні пороки є для мене найважливішими, тому що я в цьому сенсі людина доволі консервативна. Для мене стосунки з жінкою завжди були великою частиною мого життя".

"Чи були у мене стосунки з кимось із тих, з ким я колись працював? Звичайно, були. Усередині проекту у мене були стосунки з тими, з ким я працював в тому числі. Але це окрема частина життя, і вона не пов'язана з тим, що там відбувалося. Ти спала з людьми, з якими працювала? І я спав".

Про акторів проекту

[З непрофесійними акторами] потрібно домовлятися, що вони всередині певних правил. Вони можуть дозволяти собі жити інакше. Більш відкрито, ніж в реальному житті, у зв'язку з тим, що в іншому житті, яке їм пропонується, у них "платіж" маленький. Тебе не можуть посадити, вбити, але ти можеш пережити модель цього відчуття".

"У статті Le Monde журналіст, який намагався зіграти роль слідчого, перемішав факти і чутки та подав їх як реальність. Наприклад, історія, що я знайшов Наташу в БДСМ-борделі. Це неправда".

  • Нагадаємо, прем'єра проекту "Дау", який включає кілька тривалих кінострічок, відбулася в лютому минулого року в Парижі. Пізніше картина була представлена на Берлінале-2020 в Німеччині.
  • В цілому ж проект Хржановського розповідає про радянського фізика Льва Ландау. У його виробництві взяли участь Росія, Німеччина та Україна в особі компанії Phenomen Ukraine. Режисер присвятив йому 14 років, при цьому жодна з картин не отримав прокату в Росії, так як мінкульт вгледів в них пропаганду порнографії.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: кіно

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї