Лайм

Пошуки вбивць у декораціях Єгипту: навіщо йти на фільм про Пуаро "Смерть на Нілі"

Сиквел "Вбивства у Східному експресі" у кіно з 10 лютого

На початку нульових по кабельному ТБ у нічному ефірі годинами крутили серіал "Пуаро Агати Крісті", і це було так неймовірно нудно, що хотілося, щоб Пуаро в процесі слідства вийшов на самого себе, був заарештований, і серіал скоріше закрився. На щастя, нова стрічка режисера Кеннета Брани "Смерть на Нілі" про пригоди манірного бельгійського детектива вийшла набагато бадьорішою, і її хочеться додивитися до кінця.

На відміну від першого фільму Брани про Пуаро "Вбивство у Східному експресі", "Смерть на Нілі" не може похвалитися суперзірковим кастом. Якщо в "Експресі" під підозрою були Джоні Депп, Пенелопа Крус і Віллем Дефо, то в продовження детективу серед зірок першого ешелону вдалося затягнути хіба що Галь Гадот. Але варто визнати: "Диво-жінка" в антуражі та вбраннях 30-х, безперечно, сяє і знаходиться на своєму місці.

Армі Хаммер та Галь Гадот у фільмі "Смерть на Нілі" Фото: 20th Century

Сюжет стрічки менш хитромудрий, ніж вуса Еркюля Пуаро: Нілом пливе розкішний пароплав, набитий шампанським і багатіями, а на його борту відбувається серія вбивств. Під підозрою опиняється кожен пасажир посудини, адже всі мають свої корисливі мотиви. Крім Пуаро, звісно. Ось йому і належить розплутати клубок інтриг та вивести злочинця на каламутну воду Нілу. Спойлер: герою Кеннета Брани це вдається без особливих зусиль. Хоч скільки-небудь уважному глядачеві це теж вдасться, але не будемо прискіпливими.

Кеннет Брана у ролі Еркюля Пуаро Фото: 20th Century

Стрічка не "вантажить" глядача зайвими детективними заморочками: характери героїв рівні та зрозумілі, логіка їхніх вчинків проста і по-дитячому наївна. Брана постарався, щоб фільм зайшов широкому глядачеві, а динаміка зберігалася протягом двох годин хронометражу.

Фото: 20th Century

Любовна лінія – головний сполучний елемент сюжету. Звичайно, романтичні пристрасті тут також прості як молоток, але хоча б доречні.

Фото: 20th Century

Головна перевага фільму, хоч як це дивно для детектива, - не в самій історії, а її візуальній подачі. "Смерть на Нілі" - це чудова, вилизана до найдрібніших деталей картинка. Костюми героїв, зачіски, колоніальні інтер'єри – все виглядає бездоганно. А пошуки вбивці на тлі пірамід Гізи та пісків пустелі перетворюють кіно на суцільне задоволення для очей. І нічого, що тисячолітні храми починають розсипатися, як тільки до них наближається Пуаро: піти на цей фільм варто хоча б заради фінальної сцени у виконанні Армі Хаммера ("Агенти А.Н.К.Л.") та Емми Маккей ("Статеве виховання").

Висновок: "Смерть на Нілі" - міцний і красивий середнячок, який вийшов анітрохи не гірший за попередню історію. Стрічці впевнено можна віддати 6 вусатих детективів із 10 .

  • Раніше у США оголосили номінантів на "Оскар-2022". Лідером за кількістю номінацій стали фільми "У руках пса" Джейн Кемпіон (12), "Вестсайдаська історія" Стівена Спілберга (11) та "Дюна" Дені Вільнева (10). Читайте, хто ще претендує на премію цього року.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно
Теги: кіно

Новини партнерів

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї