Лайм

Борщ офіційно стане українським - блюдо внесуть до переліку нематеріальної культурної спадщини країни

Про це подбав Євген Клопотенко

Кухар та кулінарний експерт Євген Клопотенко вирішив подбати про репутацію борщу. Цю страву люблять жителі всіх регіонів України, але на законодавчому рівні борщ не є українським.

Як написав переможець шоу "МастерШеф" на своїй сторінці в Facebook, ідея документально зареєструвати цю страву у нього виникла два роки тому, коли він дізнався, що за кордоном борщ вважають російським.

Євген Клопотенко Фото: facebook.com/evgeniy.klopotenko

"Треба було захищати борщ, бо мова вже йшла не про їжу, а про культурну ідентифікацію нації. Я почав копатися. Спочатку дізнався, що за 1500 років борщ ні разу не вважався українським. Тобто перші згадки про борщ йдуть з України, його готує та їсть кожний українець, але на законодавчому рівні борщ не є українським. Ми просто не подумали, що то треба документально зареєструвати", - пише Клопотенко.

Щоб більше дізнатися про улюблену всіма українцями страву, Євген відправився в "борщову" експедицію.

"Треба було зібрати родинні рецепти борщу з усіх куточків, - пише кухар. - Тоді я зрозумів просту істину: всі українці різні, але нас об'єднує любов до борщу".

Паралельно з експедицією Клопотенко збирав документи, щоб зареєструвати страву на законодавчому рівні. Збір необхідної документації у кулінара зайняв більше року, і в підсумку кухар відстояв право борщу офіційно називатися українським.

"Вчора я взяв 5 літрів борщу, прийшов з ним до Експертної ради, поставив каструлю на стіл і сказав, що саме це ми повинні підтримати сьогодні. Дві з половиною години дискусії і одноголосно. Вперше в історії України борщ офіційно зареєстрований в Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини", - резюмував Клопотенко.

Фото: facebook.com/evgeniy.klopotenko

  • Раніше Євген Клопотенко створив проект здорового харчування для школярів, щоб діти на перервах не бігали в кіоск за чіпсами та колою, а з задоволенням харчувалися в шкільній їдальні. Новим меню кулінара скористалися вже близько 2 тисяч середніх навчальних закладів в різних регіонах України, в тому числі й столиці.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації