Лайм

Хто такий Стамен Григоров і що варто знати про новий Гугл-дудл з йогуртом

Він також причетний до створення першої в світі вакцини від туберкульозу

27 жовтня виповнюється 142 роки з дня народження болгарського вченого Стамена Григорова, завдяки якому світ дізнався про бактерію, яка робить йогурт корисним. До цієї дати пошуковик Google випустив новий тематичний дудл.

У 1905 році Григоров детально вивчив склад та мікрофлору йогурту і виявив в продукті палочковидний мікроорганізм, який і викликає бродіння йогурту. Бактерію згодом назвали Lactobacillus bulgaricus.

Стамен народився 27 жовтня 1878 року в селі Студен-Ізвор на заході Болгарії. Він закінчив місцевий університет та вирушив вивчати медицину в Женеву. Саме там він відкрив найкориснішу для організму бактерію.

У рідному селі вченого сьогодні розташований один з небагатьох в світі музеїв йогурту.

І ще одна цікава подробиця з біографії Григорова - йому вдалося вписати своє ім'я як творця протитуберкульозної вакцини. Результати своєї успішної розробки вчений опублікував в 1906 році.

Пізніше вакцину затвердили в Італії. Цікаво те, що вона не тільки служить для профілактики, але і для лікування туберкульозу. Григоров також був доктором і лікував хворих на туберкульоз в італійських санаторіях. Його метод був визнаний як найуспішніший і заможний в той час. У медичних колах він отримує популярність як cura bulgara - болгарське лікування.

Стамен Григоров Фото: wikipedia.org

  • Раніше Google присвятив дудл італійському письменникові, казкарю та журналісту Джанні Родарі - 23 жовтня йому могло б виповнитися 100 років. Він відомий як автор твору "Пригоди Чиполліно".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Коло довіри крихітне: подруга Кейт Міддлтон розповіла про її стан під час лікування раку

Кейт Міддлтон продовжує проходити курс хіміотерапії на тлі боротьби з раком - подруга принцеси Уельської розповіла про її стан

Співачка KOLA чесно зізналася, чи говорить з чоловіком про поповнення у родині

KOLA розповіла, чи готова до дітей зі своїм чоловіком, який живе в Ізраїлі - зірка озвучила плани на майбутнє

Зроблено з любов'ю: Ілона Гвоздьова через 6 місяців після мамопластики похвалилася результатом

Ілона Гвоздьова показала свої груди після мамопластики, яку зробила півроку тому - як зараз виглядає танцівниця