Лайм

Всі говорять про пульсоксиметри: що ними вимірюють і на які показники звернути увагу

Цей пристрій допоможе прийняти подальше рішення щодо лікування

Під час пандемії коронавірусу дуже важливо не упустити момент і помітити тривожні симптоми. Один із них - насичення легенів киснем, або як його ще називають сатурацією. theLime вирішив розібратися, за допомогою якого приладу можна виміряти цей показник і коли варто панікувати.

Пульсоксиметр - медичний контрольно-діагностичний прилад для неінвазивного вимірювання рівня насичення киснем капілярної крові. Відзначимо, що він дуже простий у використанні: датчик схожий на прищіпку, яка одягається на палець і через 10-20 секунд показує рівень кисню і пульс.

Щоб отримати достовірні показники, слід дотримуватися кількох простих правил: сісти, заспокоїтися і вимірювати значення пульсу протягом 3-4 хвилин. Відзначимо, що перші показники можуть бути недостовірними, краще провести вимірювання кілька разів і отримати середнє значення.

Фото: pinterest.com

Пульсоксиметр визначає яскравість крові та дозволяє судити, скільки гемоглобіну в артеріальній крові пов'язано з киснем. Ця цифра виражається у відсотках, тобто якщо пульсоксиметр показує 95%, це означає, що 95% гемоглобіну переносить кисень, а 5% - ні.

Відзначимо, що рівень насичення крові киснем - це один з основних показників під час covid-19, за яким судять, чи потрібно дати пацієнту кисень через маску і чи потрібна йому штучна вентиляція легенів. За словами експерта ЮНІСЕФ Катерини Булавінової, багато людей просто задихаються. "Наприклад, через тяжку пневмонію (вони отримують антибіотики і не отримують кисень). Або люди, у кого рак і є метастази в легенях. І вони страшним чином гинуть від задухи або дуже сильно від цього страждають", - зазначила вона в інтерв'ю для "Громадське Радіо".

У здорової людини цей показник повинен бути не нижче 93-95%, а ось рівень сатурації менше 90% - вже привід терміново звернутися до лікаря. У той же час у людей з хронічними захворюваннями він може бути і 87-89%, проте організм вже адаптований до цього. Також показники пульсоксиметра можуть бути заниженими, якщо у людини на нігтях манікюр з лаком темного кольору або накладні нігті, холодні руки, а також якщо сідають батарейки - тому якщо ви відчуваєте себе добре, а пульсоксиметр показує менше 90%, виключіть ці чинники.

У будь-якому випадку цей прилад буде корисний вдома й після пандемії - навіть під час застуди та грипу з його допомогою ви знатимете ваш рівень насичення киснем і не панікувати безпричинно.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли про продукти з вітаміном C, які не будуть зайвими в карантин.
  • Читайте також на theLime, як приготувати вдома вітамінний чай з обліпихи.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як позбутися попелиці в саду і на городі: допоможуть натуральні засоби

Попелиця харчується молодими соковитими рослинами. Як позбутися шкідника - читайте в матеріалі

У Львові розбишаки напали на блогера Ніколаса Карму: у якому стані потерпілий

Блогер Ніколас Карма розповів, що у Львові на нього напали хулігани. Карма звернувся до стражів порядку

Вражена цілісністю твого внутрішнього спокою: Могилевська відвідала концерт Макса Барських

Макс Барських дав великий концерт в Києві. Наталя Могилевська побувала на шоу та розповіла про свої емоції